25n
25N
25N

El TSJCV confirma les condemnes de 22 i 17 anys de presó per a Maje i Salva pel crim de Patraix

Conclou que el jurat va realitzar una motivació “més que suficient” de la participació de l’acusada en l’assassinat del seu marit

El TSJCV confirma les condemnes de 22 i 17 anys de presó per a Maje i Salva pel crim de Patraix
26/05/2021 -

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat íntegrament les condemnes de 22 i 17 anys de presó, respectivament, imposades per un magistrat de l’Audiència Provincial a María Jesús M.C., coneguda com a Maje, i per al qual fora el seu amant, Salvador R.L., per l’assassinat del marit d’ella, Antonio, ocorregut el 16 d’agost de 2017 en un garatge del barri de Patraix, a València.

La resolució, notificada aquest dimecres a les parts i que pot ser recorreguda en cassació davant el Suprem, desestima els recursos d’apel·lació interposats pels condemnats contra la sentència dictada per la secció segona de l’Audiència Provincial al novembre del passat any, en aplicació del veredicte d’un jurat popular que va declarar culpable del crim a la coneguda com a ‘vídua negra de Patraix’, per l’assassinat del seu marit amb l’agreujant de parentiu, i a Salva, que va ser l’autor material de les punyalades.

Respecte de la primera, la Sala Civil i Penal no aprecia la vulneració de drets fonamentals com la presumpció d’innocència, al·legada per l’advocat defensor davant la influència que, al seu judici, havia tingut en el veredicte del jurat popular un possible “judici paral·lel” per la transcendència informativa de la vista, segons ha informat el TSJCV.

Els magistrats destaquen en aquest sentit el “lloable i constant esforç” realitzat pel magistrat que va presidir el Tribunal del Jurat en l’Audiència per a recalcar als membres del jurat “l’absoluta necessitat d’atenir-se en la seua valoració probatòria de manera exclusiva en la prova practicada en el plenari”.

A més, “la mateixa motivació de l’objecte del veredicte (per més que no siga compartit per la recurrent) és també expressiu que no va existir cap afectació als citats drets fonamentals ni les plurals referències contingudes en els mitjans de comunicació van afectar la valoració probatòria realitzada pels jurats i la sentència”, precisen.

La Sala conclou que el jurat popular “va realitzar una motivació més que suficient” sobre la participació de María Jesús M.C. en la mort dolosa del seu marit.

LA CONDEMNA NO ÉS “ARBITRÀRIA”

El Tribunal tampoc estima els motius del recurs de Maje per infracció de llei amb relació a l’aplicació del delicte d’assassinat i l’agreujant de traïdoria, així com per la pena finalment imposada, “que si bé no és la mínima tampoc és la màxima”, per la qual cosa no pot ser qualificada d'”arbitrària”.

Els magistrats també han desestimat el recurs interposat per la representació processal de l’altre condemnat, Salvador R.L, un dels amants de Maje i autor material de les punyalades que van posar fi a la vida d’Antonio.

La Sala rebutja que la sentència d’instància incórrega en cap infracció legal per considerar com a lleu, i no com molt qualificada, l’atenuant de col·laboració amb la Justícia i confessió tardana, o per no aplicar l’atenuant de reparació del mal.

Així, el TSJCV considera ajustada a dret la pena finalment imposada a aquest acusat i que el magistrat president del Tribunal del Jurat va fonamentar en “la gravetat dels fets” i en la forma en què aquests es van cometre.

VA NEGAR LA SEUA PARTICIPACIÓ

Maje havia negat durant la vista qualsevol mena de participació, planificació o desig de la mort del seu marit i només admetia haver encobert al seu examant, mentre que ell va confessar la mort encara que va assegurar que perquè ella li va demanar que ho fera.

El jurat va creure a Salva i va declarar provat que tots dos van actuar de comú acord per a perpetrar el crim i que seria ell qui executaria l’acció. Per a això, Maje va facilitar les claus del garatge al seu llavors amant i informació precisa d’Antonio perquè posara fi a la seua vida a ganivetades.

El president del tribunal jutjador va recollir aquestes tesis i va estimar, en una decisió ratificada pel TSJCV, que tots els indicis contra els acusats, valorats en el seu conjunt i no d’un en un, aplicant els cànons assenyalats de lògica, raó i màximes d’experiència “ratifiquen la tesi acusatòria i eliminen qualsevol indici de dubte raonable quant a la participació en la planificació de María Jesús en la mort del seu marit”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =