caixa popular

Trobades, un èxit incontestable

Trobades, un èxit incontestable
23/07/2018 -

El calendari de les Trobades d’Escoles en Valencià ha esdevingut, com sempre, un viatge itinerant per l’epidermis comarcal dels nostre País, amb denou parades festives i reivindicatives. Any rere any, cada Trobada és un èxit en si mateixa. És un èxit de participació de les comunitats educatives. És un èxit per a la població amfitriona que dinamitza les seues entitats i col·lectius amb l’impuls de fer pinya pel valencià i assumeix campanyes socials d’implantació de la nostra llengua. És un èxit per a les famílies que viuen una jornada atapeïda d’ofertes lúdiques i educatives. I, al cap i a la fi, és un èxit incontestable de l’escenificació del suport a l’ensenyament en valencià i a la dignificació del seu ús social que provoca un ressò fructífer. Més de 200.000 persones ho corroboren i l’impacte a les xarxes socials i mitjans de comunicació és impressionant.

L’eslògan d’enguany, “Nosaltres, pel valencià”, ha volgut retre homenatge a Joan Fuster, l’escriptor i intel·lectual de Sueca, a qui li devem una visió política i un concepte de País, de la cultura i una interpretació històrica més vinculada als factors reals que han cisellat la nostra quotidianitat. El seu atreviment li valgué ser condemnat a l’ostracisme i el va convertir en la diana de dues bombes col·locades pels violents. Per això, Escola Valenciana l’ha reivindicat als cartells i a les samarretes, perquè el seu treball intel·lectual continua sent igual de lúcid, igual d’estimulant.

Hem dut a terme també, Trobada a Trobada, una campanya per fer-se Amigues i Amics d’Escola Valenciana. Les organitzacions socials com la nostra necessitem finançar-nos amb aportacions econòmiques solidàries i regenerar-nos amb les pedreres vives de les persones que s’identifiquen amb els nostres objectius i ens fan costat quan cal implicar-se en els nostres projectes. Precisament, la campanya lluïa l’eslògan “Les amigues i els amics ens fem costat”, per recalcar que el suport de la nostra gent ens garanteix prou autonomia per dur endavant iniciatives amb llibertat de criteris.

A través del finestral de les Trobades, Escola Valenciana dóna a conéixer els seus projectes socials com el Voluntariat pel Valencià, el Cinema a l’Escola, la Gira, la Lliga de Debat, Contarelles i Camins, RadioEscola, el Sambori… També ens entusiasma ser un aparador per als projectes educatius i comarcals perquè la nostra vocació és ser un laboratori d’idees que compartisca iniciatives engrescadores.

L’any vinent, les Trobades honoraran Francesc Ferrer i Pastor, autor prolífic i artesà de la paraula, sobretot un estudiós i divulgador de la nostra llengua i cultura per mitjà del seu diccionari blanc i blau “Valencià-Castellà, Castellà-Valencià”, que ha fet, durant cinquanta anys, un paper insubstituïble en la recuperació de lèxic en desús i la substitució de barbarismes forans. A més a més, Francesc Ferrer i Pastor fou un home humil i perseverant que, gràcies al seu ofici d’impressor, moltes publicacions i llibres van poder veure la llum en una època, la dictadura franquista, de tenebres per al conreu i el gaudi de la cultura.

Vos emplacem, amigues i amics, a embarcar-vos, l’any que ve, en el viatge de les Trobades que recorreran, com una festa ambulant pel valencià, l’epidermis comarcal del nostre País. Però, sobretot, vos convidem a sumar-vos al nostre projecte, perquè les amigues i els amics sempre es fan costat.

Joan Cortés
Escola Valenciana


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit − set =

Paiporta
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris