25n
25N
25N

Els col·lectius fallers proposen fins a tres possibles dates per a la celebració de les Falles 2021

Moltes comissions es troben en una situació delicada davant la inactivitat de les festes

Els col·lectius fallers proposen fins a tres possibles dates per a la celebració de les Falles 2021
17/02/2021 -

Hi havia moltes esperances per a les associacions falleres quant a la celebració d’unes Falles ‘amb normalitat’. No obstant això, la situació que travessa el país i la Comunitat Valenciana, sobretot pel repunt de contagis del mes de gener, ha portat al fet que el president de la Junta Central Fallera, prenguera la decisió que les celebracions al març es realitzaran de manera virtual. Pel que, els col·lectius fallers han posat sobre la taula fins a tres possibles plans per a ‘reviure’ les Falles.

Cal recordar, que el sector faller ha sigut un dels més afectats durant aquesta pandèmia, i moltes comissions es troben en una delicada situació econòmica a causa de la poca activitat de les festes. Així, els col·lectius fallers sempre han tingut clar que calia fer tants plans com foren possibles fins que algun s’adaptara correctament a la situació pandèmica del moment.

El president de la Interagrupación de Falles, Guillermo Serrano, ha afirmat que “per nosaltres al més prompte possible, a partir del segon semestre, tal com ens van indicar des de la Conselleria de Sanitat”. Dit això, ha afegit que “entenem que al més prompte possible podria ser a mitjan juliol” i confirma que precisament eixe és el ‘pla A’ que remenen.

Aquest dimarts es va reunir nivell intern la taula de seguiment de les Falles, en la qual hi ha representació de les 63 juntes locals i on també està la Interagrupación i la Junta Central Fallera. Les entitats que representen a València van apostar per la celebració de les Falles en la segona quinzena de juliol. “Pensem que del 14 al 18 de juliol seria possible, perquè es faria coincidir els números dels dies amb les Falles habituals de març i el 18 de juliol cau en diumenge”, va indicar Serrano.

D’altra banda, el pla ‘B’ que es remena radica en el fet que les celebracions es durien a terme al setembre, “i en aquest cas, seria per a la primera setmana, és a dir, abans que els xiquets tornen al col·legi”, afegia Serrano.

L’últim pla possible tindria lloc el mes d’octubre amb els festejos del dia 9 (dissabte) i 12 d’octubre. Aquesta opció es va tindre ja en compte l’any passat i l’escenari que es preveu per a eixes dates és un descens dels contagis (com va ocórrer el passat octubre) i que hi haja un percentatge major de població vacunada.

No obstant això, el president de la Interagrupación explica que aquestes idees ja les han compartides amb l’edil de Cultura Festiva i “coincidim que com més prompte millor es puga per la pandèmia millor, però al mateix temps, encara no es posarà data perquè entenem que no hi ha presses i per si després s’haguera d’anul·lar”. Pel seu costat, Serrano recorda que en tot cas “dependrà del que diga Sanitat i les assemblees de presidents sempre són els que tenen la decisió”.

A la recerca d’ajudes econòmiques

La delicada situació de crisi econòmica per la qual travessen diverses comissions va portar al fet que ahir, dimarts 16 de febrer, la Interagrupación i les federacions de Primera A, Especial i Enginy i Gràcia iniciaren la ronda de contactes amb eurodiputats per a buscar ajudes europees per a totes les falles. Segons Adrián Vázquez, eurodiputat de Ciutadans, podrien optar a dues ajudes de la comissió de Cultura, a una altra per a la digitalització de la festa i una estatal si s’uneixen amb la resta d’onze patrimonis immaterials d’Espanya.

Dins del si de l’Ajuntament de València, s’arremeten crítiques contra la gestió del consistori, com la del regidor del Grup Popular, Santiago Ballester, qui va reclamar que “no es demore més l’aprovació d’unes bases que regulen la concessió d’ajudes directes a les Falles”.

Ballester va afegir que “l’Ajuntament de Ribó i PSOE no està fent una bona gestió dels recursos que disposa en deixar abandonats sectors de les festes i tradicions la supervivència de les quals és fonamental per a l’activitat econòmica i cultural de la ciutat”. L’edil va recordar que en 2020 Cultura Festiva no va executar 2,8 milions del seu pressupost per la paralització del calendari i demana que “es destinen a ajudes directes a les comissions com els 478.000 euros de romanents de la Junta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =