25n
Orgull
Orgull

Tres menores de la Comunitat Valenciana están en seguimiento por hipertricosis a causa del omeprazol contaminado

Fueron detectados en la primera alerta y en la segunda “no hay riesgo” en la región porque los lotes afectados no se han comercializado

Tres menores de la Comunitat Valenciana están en seguimiento por hipertricosis a causa del omeprazol contaminado
28/08/2019 -

Tres menors de la Comunitat Valenciana es troben en seguiment per part dels seus pediatres després de patir símptomes d’hipertricosis o excés de pel a causa d’omeprazol contaminat amb un producte per a l’alopècia. Aquests casos van ser detectats durant la primera alerta el juliol passat i, respecte a la segona, l’autonomia no presenta “cap risc“, ja que els lots afectats no s’han comercialitzat.

Així ho ha precisat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, qui ha explicat que, arran de la primera alerta emesa des de l’Agència Estatal del Medicament es va retirar als xiquets el tractament i, actualment, “estan tenint un seguiment per part dels seus pediatres” i evolucionen “bé”.

Respecte a la segona alerta, la consellera ha subratllat que “els lots no han sigut comercialitzats” en la Comunitat Valenciana i, per tant, “no hi ha cap risc”.

Barceló ha remarcat que “els controls sempre existeixen, per a això està l’Agència Estatal del Medicament”. “I nosaltres tenim controlats on es despatxen els medicaments per a activar el protocol de retirada i de posada en coneixement als pacients i als facultatius”.

Fuentes de la Conselleria de Sanitat han apuntat que els lots retirats per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris d’omeprazol són d’un principi actiu dedicat a l’elaboració de fórmules magistrals d’ús humà i veterinari, no solament per a bebés.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, prèviament a l’alerta R_19/2019 d’11 de juliol de retirada del mercat del lot de principi actiu d’omeprazol, en aquesta regió, el 9 de juliol, ja s’havia identificat l’oficina de farmàcia receptora del lot afectat.

Immediatament, es va procedir a la immobilització del producte pel servei d’inspecció corresponent, i abans que s’emetera alerta ja s’havia identificat als pacients. Tot això va ser conseqüència de la investigació realitzada per l’Aemps (Departament d’Inspecció i control de medicaments), que arran d’una incidència a Cantàbria, va comunicar a la Conselleria de Sanitat la possibilitat de casos en la Comunitat Valenciana i va instar a la sol·licitud d’inspecció.

“SEGUIMENT CONSTANT”

Juntament amb els farmacèutics d’àrea i els prescriptors de la formulació, el Servei d’Ordenació, Control i Vigilància de Productes Farmacèutics (Socvpf) va identificar tres casos relacionats amb el lot identificat per l’AEMPS com a afectat. Als tres menors se’ls va retirar el tractament i estan tenint un “seguiment constant” pels seus pediatres, asseveren aquestes fonts.

A més, es va difondre l’alerta a tots els farmacèutics d’àrea per a fer-la extensible als professionals subsidiaris de realitzar aquestes prescripcions, així com a centres sanitaris i a les oficines de farmàcia.

Posteriorment, l’AEMPS va emetre una ampliació de l’alerta amb la identificació de nous lots afectats, procedint-se a comprovar que cap d’ells estava distribuït en la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − 3 =