25n
25N
25N

Transparència fa pública la primera transcripció de textos dels Furs de València

Es recupera per als valencians el text que constitueix la seva carta de naturalesa com a poble acompanyat d’estudis sobre les institucions forals bàsiques En les fases següents del projecte s’anirà incorporant la traducció del conjunt de lleis que van regir en el Regne de València entre 1238 i 1645

30/06/2016 -

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a través de la direcció general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, ha publicat hui a la pàgina web de la conselleria la primera transcripció de textos que es realitza dels Furs de València, document viu que anirà canviant i enriquint-se en les següents fases d’aquest projecte conjunt amb la Universitat Jaume I de Castelló.

D’aquesta forma, es posa a la disposició del públic en general i d’estudiosos en la matèria en particular, la transcripció del conjunt de lleis que van regir en el Regne de València entre 1238 i 1645, fins a la seua abolició el 29 de juny de 1707 pel Decret de Nova Planta.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’UJI subscrit en 2011 per transcriure, traduir i ordenar cronològicament els Furs de València i realitzar estudis sobre les institucions forals, iniciativa dirigida pel professor Vicent García Edo, titular d’Història del Dret de la universitat castellonenca.

El director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa, ha destacat que aquest projecte “pretén apropar a la ciutadania valenciana les nostres tradicions més arrelades, els Furs de València per ser consultats on line, i que formen part de les nostres manifestacions més clares de l’autogovern”.

Així mateix, Josep Ochoa ha indicat que “es recupera així per apropar als valencians no només el text dels Furs de València, sinó que a més estudis sobre les institucions forals bàsiques, com el territori històric, els privilegis reals i les institucions forals en matèria de dret civil, ara tan qüestionat pel Tribunal Constitucional, gràcies a l’especial interés demostrat des del Govern valencià”.

Per la seua banda, el professor Vicent García ha explicat que “el gruix del treball ja s’ha fet amb la transcripció dels textos, la seua ordenació cronològica i numeració per a la consulta a través de l’arxiu virtual; ara estem preparant i perfilant les traduccions dels mateixos, a més dels índexs de les institucions forals per a una millor localització i consulta”.

Tal com ha explicat el titular d’Història del Dret de l’UJI “l’objecte d’estudi han estat tots els furs promulgats per les Corts Valencianes en època foral, un treball que s’inicia en 2012 amb la revisió de tots els manuscrits i les edicions impreses dels segles XV i XVI, amb la finalitat de comparar els textos i les seues edicions, a més de suprimir aquells escrits que no eren furs i que formaran part d’un volum complementari”.

Els Furs de València, van constituir en la seua època la primera manifestació en la península Ibèrica i la segona a Europa d’un text legislatiu extens basat en els principis del ius commune, nou corrent de pensament jurídic, construïda a partir de les antigues institucions de dret romà, unit a un mètode d’anàlisi i estudi de les mateixes, el de les glosses.

La Comunitat Valenciana adquireix competències en matèria de Dret Civil a través de la Llei Orgànica 1/2006 de 10 d’abril. Amb la difusió dels Furs de València, el Consell pretén fomentar el seu millor coneixement i procurar la seua difusió, tant des d’una perspectiva jurídica com a històrica, institucional, simbòlica i popular.

Els primers textos que es poden consultar a partir de hui s’han publicat en les seues redaccions originals, tant en llatí com en valencià antic, i en les següents fases d’aquest projecte s’aniran incorporant a la web les traduccions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 7 =