25n
25N
25N

La "trampa" del nou magatzem nuclear de Cofrents

Ecologistes en Acció denuncia que la seua construcció és innecessària i una excusa per a justificar la renovació de la llicència d’explotació en 2021

La "trampa" del nou magatzem nuclear de Cofrents
23/03/2018 -

La piscina nuclear està quasi plena de material radioactiu. És la justificació que ofereix Iberdrola, empresa que gestiona al complet la central nuclear de Cofrents, per a construir en les seues instal·lacions una altra piscina nuclear, també anomenada magatzem temporal individualitzat (ATI). Per a donar explicacions sobre aquest projecte hauria d’haver acudit ahir a les Corts Valencianes el director de la central, Tomás Lozano, però va declinar la citació del parlament autonòmic perquè considerava la seua compareixença “innecessària”.

No obstant, el que sembla innecessari, o almenys així ho denuncien l’organització Ecologistes en Acció, és la construcció d’aquest magatzem nuclear temporal. La piscina nuclear que ja posseeix la central des dels seus inicis tenia una capacitat teòrica per a funcionar fins a l’any 2021. Data en la qual, per cert, acaba la concessió de la llicència d’explotació de les instal·lacions a Iberdrola. Per això, en 2021 es podria iniciar el desmantellament de Cofrents si aquesta llicència no es renovara.

Segons dades del Foro de la Industria Nuclear Española, en 2009 encara es tenia l’any 2021 com l'”any de saturació” de la piscina nuclear. En 2009, segons les mateixes dades, el grau d’ocupació d’aquest ATI era del 63,19%, i comptava amb 1.644 llocs lliures en el seu interior.

Taula sobre l’emmagatzematge de les centrals nuclears a Espanya en 2009 | Foro Nuclear

Amb tot, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), organisme depenent del ministeri i encarregat de gestionar la seguretat en les centrals i en la resta d’instal·lacions nuclears, va avisar en una de les seues actes d’inspecció de 2015 que amb el ritme amb el qual es recarregava el reactor nuclear i s’acumulaven residus en la piscina -procés que es realitza cada dos anys-, “no quedarien suficients posicions lliures” per a la recàrrega de 2019.

Per això, el CSN recomanava construir abans de la nova data de saturació, altre magatzem temporal individualitzat amb capacitat per a 1.464 elements i que duraria fins a 2031. Previsiblement, l’avaluació de l’impacte ambiental s’anava a realitzar en 2016; la primera engegada, a l’any següent; i pretenia estar completament operativa per a 2019. No obstant això, els terminis s’han retardat i ara la central s’apressa per a iniciar les obres com més prompte millor.

Acta d’inspecció del CSN sobre Cofrents

Així doncs, el projecte ja està en marxa. De fet, el Ministeri d’Indústria va obrir a finals de febrer el període d’exposició pública i pròximament es tancarà el termini perquè es presenten les al·legacions a la declaració d’impacte ambiental.

Ecologistes en Acció creu que l’ATI és innecesari

Lozano ja va aclarir en una compareixença en les Corts Valencianes que aquest nou magatzem era necessari en qualsevol escenari, encara que va admetre que la seua construcció permetria allargar el funcionament de la central més enllà de 2021. Per això, en Ecologistes en Acció creuen que s’ha fet alguna “trampa” i denuncien que el nou ATI no és necessari realment i que, al cap i a la fi, és una forma de justificar la renovació de la concessió dins de dos anys.

La central per la nit

L’organització creu que la “disparitat entre els càlculs sobre la saturació de la piscina” es deu al fet que “en la piscina s’han deixat posicions buides” i hi ha un notable desaprofitament de l’espai, a més de que s’han dipositat elements que podrien “molt bé emmagatzemar-se en sec”, fora de la piscina nuclear. Així mateix, recorden que l’ATI “permetrà el funcionament de la central 10 anys més enllà dels 40”, que són els anys de vida útil d’una central nuclear com la de Cofrents.

El projecte seguirà previsiblement endavant, i caldrà veure si el ministeri renova la concessió de la llicència a Iberdrola en 2021 per a deu anys més. L’empresa demanarà la renovació al març de 2020, però fins a un mes abans del final de l’actual autorització, el Govern no està obligat per llei a avançar quina és la seua intenció i, de fet, encara no l’ha anunciada.

Més informació

mostra viva

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × un =

CCCC