Les temperatures baixen i tornen les tempestes aquest dimarts a la Comunitat Valenciana

E.P

Les temperatures baixen i tornen les tempestes aquest dimarts a la Comunitat Valenciana
24/09/2018 -

La setmana parteix amb temperatures extraordinàries per a aquesta època, encara que els termòmetres descendiran de 6 a 8 graus fins al dimecres, 26 de setembre, per a recuperar-se després, sobretot en els dos terços occidentals de la Península, al mateix temps que l’atmosfera s’inestabilitzarà i es podran registrar ruixats i tempestes en la Comunitat Valenciana, segons l’Agència Estatal de Meteorologia.

La portaveu adjunta de l’Aemet, Delia Gutiérrez, ha explicat a Europa Press que aquest mateix dilluns ja s’observa un “canvi apreciable” respecte dels valors “extraordinaris” que el dimarts es notarà en la franja més propera al Mediterrani, Catalunya, Comunitat Valenciana i en les zones limítrofes de les comunitats veïnes.

Aquest descens també començarà a notar-se des de matí, però serà el dimecres quan s’estenga a la resta del centre i al sud peninsular, encara que ha afegit que, al mateix temps, el dimecres es recuperaran de nou en el terç nord.

D’aquesta manera, la portaveu explica que amb aquestes oscil·lacions, a mitjan setmana els valors de nou estaran per sobre del normal –encara que no tant com els dies passats– en els dos terços occidentals de la Península mentre que es quedaran en valors normals, o lleugerament per sota d’aquests en el terç aquest peninsular.

La major inestabilitat, segons ha comentat, es produirà en l’est, ja que aquest dilluns la inestabilitat se centrarà en el Cantàbric, Pirineus, Catalunya i Balears; mentre el dimarts la inestabilitat s’estendrà a Balears i a les zones pròximes de la costa mediterrània. En aqueixes àrees es preveuen ruixats i alguna tempesta, que també es mantindrà el dimecres i dijous.

Referent a açò, Gutiérrez ha advertit que aquesta inestabilitat en el Mediterrani podrà deixar precipitacions “localment fortes” per l’ona en altura que inestabilitzarà l’atmosfera que es produeix sobre una temperatura càlida. Per això, ha insistit que “caldrà estar atents” del dimarts al dijous al Mediterrani, encara que de moment no es pot precisar si donarà lloc a avisos de risc per fenòmens adversos.

Així mateix ha afegit que aquestes precipitacions es podran estendre a zones de l’interior, sobretot a àrees de muntanya. “Plourà però de moment no hi ha senyal que siguen quantitats molt altes”, ha comentat.

CAP DE SETMANA ESTIUENC

De cara al divendres, ha indicat que “sembla” que l’atmosfera tornarà a estabilitzar-se però no descarta que es puguen despenjar algunes baixes en altura de manera que admet que el comportament
meteorològic durant el cap de setmana és “menys predictible”, ja que no es veu una “estabilitat rotunda”.

En definitiva, la portaveu resumeix que a partir del dijous no s’entrelluquen de moment grans oscil·lacions a la vista, però sembla que les temperatures seguiran per sobre del normal.

En concret, ha apuntat que el dijous les màximes per sobre de 34 graus centígrads quedaran limitades a zones del sud-oest del Guadalquivir i Guadiana, mentre que les màximes quedaran per sobre de 30ºC en pràcticament tot el quadrant sud-oest peninsular (Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa, en zones de l’altiplà nord, Galícia i vall de l’Ebre).

En la resta del país amb prou faenes fregaran els 30 graus centígrads o quedaran alguna cosa per sota, com per exemple en el Cantàbric, Pirineus i en zones altes.

En general, ha assenyalat que el temps serà “més aviat estiuenc” excepte en les zones pròximes al Mediterrani, on quedaran fregaran els 30 graus centígrads.

Gutiérrez ha indicat que les temperatures estaran el dimecres d’entre 5 i 10 graus centígrads per sobre del normal en el terç més occidental de la Península; entre 2 i 4 graus centígrads per damunt en el centre i sud-est de la Península, mentre en les zones més a l’est de la Península es quedaran d’1 a 2 graus centígrads per sota del normal.

Amb tot, ha afegit que no s’han registrat rècord de temperatures a pesar que el cap de setmana ha sigut molt calorós i s’han observat anomalies de més de 7 graus centígrads en tot el país, excepte en el Cantàbric i en les zones més pròximes al Mediterrani i els dos arxipèlags. “S’han registrat valors en conjunt molt alts, però no s’ha batut cap rècord per a setembre”, ha comentat.

Finalment, ha precisat que la temperatura més alta aquest cap de setmana es va donar el dissabte en El Magraner (Huelva) on es van aconseguir 39,5 graus centígrads. També el dissabte es van superar els 38 graus centígrads en el sud-oest de la Península, en moltes estacions de Càceres, Badajoz, Huelva, Còrdova, Sevilla i Cadis.

El diumenge els termòmetres es van situar entre 34 i 36 graus centígrads en la vall de l’Ebre i en zones costaneres de Múrcia i Almeria, en moltes zones de Castella-la Manxa i de Madrid; van superar els 30 graus centígrads en moltes zones de l’altiplà nord; mentre en la resta de la Península com en la franja cantàbrica van quedar en general per sobre de 25 graus centígrads.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 3 =

sagunt a escena 2019
turismo salou