caixa popular

Toni Arenas: "El que fa especial les Falles de Mislata és la seua gent"

Mislata crea uns premis fallers per a involucrar a les comissions a tractar temes de crítica local als seus monuments

Toni Arenas: "El que fa especial les Falles de Mislata és la seua gent"
15/03/2019 -

Mislata arranca amb força les Falles 2019. I és que, a més dels tradicionals actes com l’Ofrena a la Mare de Déu o les mascletaes, enguany, des de la Regidoria de Festes, encapçalada per Toni Arenas, i junt amb la regidoria de Polítiques d’Igualtat i la d’Infància, s’han creat uns nou premis per a “involucrar a les comissions i artistes fallers perquè tracten temes de crítica local o de denúncia en els seus monuments”.

Les Falles de Mislata comencen ja i, a València Extra, fem un repàs de tot el que està per viure a aquesta localitat amb Toni Arenas, regidor de Festes de l’Ajuntament de Mislata.

De quina manera es col·labora des de l’Ajuntament en la celebració de les Falles?

Des del nostre Ajuntament fem una labor de cohesió important entre les comissions, ajudant a resoldre els tràmits administratius d’ocupació de via pública, o en aquelles sol·licituds específiques de la setmana fallera com són els espectacles pirotècnics. Per descomptat, també vetlem per la seguretat ciutadana per a aconseguir unes festes més respectuoses amb el veïnat. A més, en els últims mesos hem promogut iniciatives molt ben acollides, com la Festa Benvinguda al parc de La Canaleta, que va suposar un èxit de participació i l’inici oficial dels festejos. També promovem premis a les comissions, com els nous guardons de Crítica Local i el d’Igualtat.

Quins són els actes que més bona acollida tenen?

Precisament des de fa uns anys hem editat una guia en paper i en edició web amb la programació més important d’aquests dies de cadascuna de les comissions; crec que és important que les mateixes comissions i el veïnat coneguen l’àmplia programació d’actes oberts a la participació de tots, per a acabar amb el clixé que les falles són sol per a gaudi d’uns pocs. En general, a Mislata gaudim de molt bones mascletaes i revetles. I per descomptat, l’ofrena a la Mare de Déu i l’homenatge a La nostra Senyora dels Àngels, que aglutinen als més de 5.000 fallers amb els quals compta la ciutat.

Hi ha alguna novetat per a enguany?

Sí, precisament la novetat són els premis que hem creat entre la Regidoria de Festes, la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, i la d’Infància. Es tracta d’involucrar més a les comissions i artistes perquè tracten temes de crítica local, o perquè mostren en els seus monuments denuncies a la violència de gènere que visibilitzen el problema. En definitiva, tot allò que hem de cremar i deixar arrere per a fer una societat millor, i una ciutat millor.

Què tenen d’especial les Falles de Mislata?

El que les fan més especials és la seua gent. Som milers de fallers, en onze comissions, que inunden de festa tots els barris. I pel nostre caràcter participatiu i obert, hem fet que les Falles de Mislata siguen molt volgudes pel veïnat, que aglutinen a tota la nostra societat. En definitiva, hem aconseguit que Mislata projecte una excel·lent imatge de la festa entre totes les ciutats i pobles que compartim aquest Patrimoni Immaterial, i que hem de continuar cuidant.

S’ha treballat en la prevenció d’agressions sexuals durant les Falles?

No solament durant les Falles, sinó durant tot l’any. El nostre Ajuntament va aprovar fa uns mesos un Pla Municipal d’Igualtat que arriba també a l’associacionisme, a les entitats culturals i festives; i tractem d’evitar qualsevol mostra de desigualtat, posant l’accent en l’important que és eliminar clixés de gènere. Durant les nostres festes patronals vam tindre un Punt Violeta per a informar, detectar agressions i recollir possibles denúncies. I en aquestes falles la Policia Local estarà vetlant novament perquè no es produïsca cap mena d’agressió.

Un missatge per a convidar al veïnat a participar de les festes.

Demanaria a totes les persones que gaudisquen d’unes festes espectaculars, obertes, i d’una ciutat que sempre és acollidora amb tothom. Les falles són un referent de tradició i de cultura, però també contenen moltíssims elements que ens fan sentir part d’aquesta ciutat, i de repetir el cicle faller any rere any amb la mateixa il·lusió de sempre.

Més informaciójo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 1 =