25n
25N
25N

Tots els partits excepte Vox confien a consensuar el pacte valencià de reconstrucció

La col·laboració publicoprivada i les reversions divideixen al Botànic i a l’oposició a dos dies de la votació

Tots els partits excepte Vox confien a consensuar el pacte valencià de reconstrucció
04/08/2020 -

El pacte per a la reconstrucció de la Comunitat ha dividit als grups del govern del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) i als de l’oposició (PP, Cs i Vox) a dos dies de la votació en Les Corts, amb encreuaments de crítiques per anteposar el partidisme a l’eixida de la crisi i per propostes com la col·laboració publicoprivada, les reversions sanitàries, els impostos o les ajudes a afectats per ERTO. Això sí, tots els partits excepte Vox han confiat a arribar a un acord i s’han emplaçat a prioritzar el que de veritat importa als valencians.

En la primera sessió del ple, l’últim abans de vacances, el Botànic ha presentat el seu dictamen de conclusions després de setmanes de treball en una comissió específica per la qual han desfilat 40 experts. Gràcies a la seua majoria, els tres grups han acceptat 99 esmenes (32 del PP, 59 de Cs, set de PP-Cs i una de PSPV, Compromís i PP) i han consensuat 64 consensuades, cap de les presentades per Vox.

L’esborrany del document –amb 382 propostes–, obert fins al dijous mentre segueixen les negociacions, inclou mesures com destinar més fons a sanitat pública, revertir privatitzacions, augmentar les plantilles sobre la base de criteris epidemiològics i demogràfics, un pla de provisió de material, un canal de distribució de test, reforçar els ambulatoris amb més infermeres o garantir l’accés de màscares a la població vulnerable. També aposta per augmentar la col·laboració entre les conselleries de Sanitat i Polítiques Inclusives perquè les residències estiguen més connectades.

Precisament, el dictamen parla d’enfortir la dignitat dels majors després del col·lapse de les residències, amb una revisió del model d’atenció “des del lideratge públic”, nous professionals i una xarxa única i coordinada. Altres propostes socials són l’ampliació de la renda valenciana d’inclusió i la seua coordinació amb el nou ingrés mínim vital, evitar que les cures tornen a sobrecarregar a les dones o avaluar les formes de violència masclista sorgides durant el confinament.

A escala econòmica hi ha idees com un pla de justícia fiscal perquè paguen més les grans fortunes en l’impost de transmissions patrimonials i l’IRPF, nous tributs ‘verds’ i beneficis per a emprenedors, de la mà d’un estudi contra el frau i d’un mínim per a evitar el ‘dúmping’, a més d’un IVA cultural, més inversió en I+D+i i suport al comerç de proximitat i a l’agricultura. En turisme, protocols “des de la prudència”, incentius per a recuperar la demanda, reformular les campanyes i garantir la protecció de col·lectius com les ‘kellys’.

En ocupació i habitatge hi ha mesures com una guia d’adaptació al teletreball, avançar cap a la reducció de jornada, estendre les ajudes per ERTO, fomentar la inserció dels joves i el seu accés a una llar digna, augmentar el parc públic i evitar desnonaments. I en educació, assegurar la presencialitat, un pla de digitalització, baixar ràtios i taxes universitàries i més inversió en FP, al costat d’un estudi per a remodelar els protocols dels becats a l’estranger.

Més enllà, l’esborrador aposta per potenciar la mediació per a descongestionar els jutjats, intensificar el transport públic per a aconseguir l’objectiu “emissions zero” i publicar una base de dades anònima sobre la incidència de la pandèmia.

Hi ha un apartat dedicat al finançament i a la relació amb el Govern, amb propostes com mantenir la conferència de presidents autonòmics o flexibilitzar la despesa dels ajuntaments, a més d’altres reiterades pel Consell com el reconeixement del deute històric o la compensació de l’infrafinançament amb mecanismes transitoris.

L’OPOSICIÓ DEMANA OBLIDAR LES CONVICCIONS

Entre l’oposició, el PP assegura que continua creient que és possible arribar a un acord però urgeix a PSPV, Compromís i Podem que s’obliden de les seues conviccions. “Això no va de reconstruir el Botànic, sinó als valencians”, ha reivindicat el ‘popular’ Rubén Ibáñez, per a denunciar que ningú es recorda dels 1.480 morts i apel·lar a l’orgull de sentir-se valencià perquè “aquesta terra sempre s’alça sola”.

Cs també insisteix que continuen negociant i confia que hi haurà pacte, encara que ‘felicita’ el Botànic per “parir un dictamen sol per a ells” mentre a Aragó, Castella i Lleó o ajuntaments com el de Madrid si ha sigut possible.

El seu portaveu, Toni Cantó, ha carregat contra Puig per quedar-se “assegut” en la conferència de presidents mentre “Pedro Sánchez tornava a acceptar un xantatge del PNB de torn” i ha titllat d’estupidesa que no accepten proposades com reforçar la col·laboració publicoprivada. “Carmen Calvo i Joan Ribó van estar en hospitals privats, són uns neoliberals perillosos”, s’ha preguntat.

Vox també rebutja el dictamen de “destrucció” per “anteposar la ideologia del Botànic i arribar a culpabilitzar als ciutadans”, així com per no acceptar les seues esmenes. “Un paperot en tota regla, un discurs passat de moda, però Vox no entrarà en aqueix joc”, ha etzibat el diputat José María Llanos.

“NO HI HA EXCUSES” PER Al BOTÀNIC

Del Botànic, el PSPV crida a la unitat i a “oblidar la puresa partidista” i agraeix les propostes de PP i Cs i “especialment” al ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, per apostar per un acord com aquest, “molt difícil en un tripartit”. “Un pacte no és per a complaure, és per a convéncer; no volem fer-nos fotos ni enlluernar, volem que ens entenguen”, ha sostingut la seua síndic, Manolo Mata.

Compromís creu que no hi ha respostes immediates i que no cal tindre l’arrogància que en dos mesos s’acabarà la crisi perquè “la incertesa ha vingut per a quedar-se”. “No hi ha excuses” per a donar suport a mesures com prorrogar els ERTO, reduir la jornada o blindar el públic, ha subratllat la seua portaveu adjunta, Aitana Mas, a l’oposició, especialment a Cantó, com tampoc “hi haurà reconstrucció sense mirar als joves”.

Podem celebra el consens per a “tornar a posar en peus aquesta terra després d’una crisi sense precedents”, una oportunitat d’enfortir el públic cap a la protecció de la vida i la justícia fiscal. “És l’hora de pensar en l’interés general i no en el dels partits”, ha recalcat la seua síndica, Naiara Davó, per a apel·lar a l’empatia de l’oposició.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + quatre =