25n
25N
25N

Més i més tovalloletes: "Queden unes 2.000 tones per extraure"

Més i més tovalloletes: "Queden unes 2.000 tones per extraure"
28/03/2019 -

“És un embós, produït principalment per tovalloletes higièniques, que ha afectat 3,5 km de col·lector. Ara mateix tenim net 1’6 km i estem amb els 100 metres més difícils de tot el recorregut”. Així ha resumit el problema Jesús Cenicero Rozalén, enginyer de sanejament del servei del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València. Esperen traure, encara, 2.000 tones més de tovalloletes.

Un túnel negre, no massa gran, es fica sota terra just darrere de l’Oceanogràfic. Una xicoteta excavadora, cada certs minuts, ix de l’interior carregada d’una massa negra, una mescla de tovalloletes i restes fecals. Cal entrar amb mico, botes, màscara, casc i fins i tot una alarma de gasos. “A l’estiu és habitual que hàgem d’eixir per problemes de gasos”, ha explicat un dels operaris.

Dins d’un mes l’equip que es dedica a la neteja del Col·lector Nord, que dóna servei a un 60% de la ciutat, considera que estarà en “condicions raonables”. Aquest últim tram de 100 i 150 metres és el més difícil perquè no és possible accedir directament al mateixos. “És un tram de transició sense accés per a l’extracció de les tovalloletes. Estem en una zona en què passem d’una secció visitable a una altra no visitable, plena fins a dalt en la qual no es pot entrar, per la qual cosa cal fer els treballs des de fora. No hi ha possibilitat d’inspecció i treballem una mica a cegues“, ha explicat l’enginyer.

Cendrer ha assenyalat que, segons el que ell coneix, el cas de l’embós de tovalloletes de València és el més greu en europa “i pot ser que en el món”. Ha recordat que, fins ara, s’han retirat 5.000 tones i queden encara altres 2.000. Una dada que compara amb el cas de Londres, que també va ser notícia, amb un embós de 100 metres i 130 tones.

El tècnic ha explicat que part del problema és la mateixa construcció del col·lector, que és un disseny de fa 50 anys. Segons ha detallat, les “tovalloletes són materials molt pesats” que l’aigua, en condicions normals, “no arrossega”. Els col·lectors de valència, que són duals -recullen aigües fecals i de pluja-, propicien que les pluges torrencials habituals a la regió, arrossega aquests residus i els acumula en “el punt final”. “Però les toallitas presenten problemes en tota la magnitud del sistema, encara que el pitjor lloc és est. En uns altres és més fàcil combatre-ho“, ha afegit.

Amb la finalització d’aquest tram Cenincero explica que, encara que encara serà preocupant, la “situació d’emergència” s’haurà acabat. La situació que es van trobar exposava el tram final de l’antic llit del Túria, al final de la Ciutat dels Arts, d’un abocament d’aigües fecals sense tractar a causa del tap de les tovalloletes.

Per a l’enginyer les accions individuals estan clares: “El missatge és la responsabilitat de tots d’utilitzar bé els elements que disposem. L’excusat no és un contenidor. Tot el que es llança al bany ha de ser biològicament degradable”.

Galeria completa

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + dotze =