Els títols de famílies monoparentals es multipliquen per huit en la Comunitat Valenciana

Guardar

Monoparental Pixabay
Monoparental Pixabay

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat té registrats un total d'11.455 títols de famílies monoparentals, la qual cosa suposa multiplicar pràcticament per huit el nombre de reconeixements que hi havia fa quatre anys, quan la xifra es quedava en 1.515.

El director general d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, ha explicat que aquest increment en el nombre de títols expedits ha vingut motivat pel fet que el Consell, "en un exercici de reconeixement de la diversitat familiar, ha equiparat els beneficis d'aquestes famílies amb els quals tenen les nombroses", ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El juny de 2015 hi havia 1.515 títols de família monoparental, dels quals 850 eren de la província de València, 524 d'Alacant i 141 de Castelló. En aquests moments, dels 11.455 títols que hi ha en la Comunitat Valenciana 6.322 estan registrats a València, 3.721 a Alacant i 1.412 a Castelló. Per categories, 3.801 corresponen a categoria especial i 7.654 a categoria general.

De Lamo, qui ha recordat que aquesta va ser una de les primeres decisions adoptades en 2015 amb el canvi de Govern, ha assenyalat que aquest reconeixement s'ha "normalitzat" a través decret del Consell pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental en la Comunitat Valenciana, i que va entrar en vigor el setembre de 2018.

El decret "actualitza les definicions de família monoparental, adaptant-se a la realitat social actual, i a més millora el procediment d'emissió i renovació del títol", que, a partir de la seua entrada en vigor, pot fer-se també via telemàtica, ha destacat.

Entre les novetats del decret està la de considerar família monoparental de categoria especial a partir de dues filles o fills, quan abans havien de ser almenys tres, o l'ampliació fins als 26 anys l'edat en la qual les persones descendents es consideren dins de la unitat familiar, "atés que en l'actualitat el període formatiu es prolonga". La consideració de categoria especial també és per a aquelles unitats familiars amb un sol fill o filla, en els casos de diversitat funcional o exclusió social.

El decret estableix dos grans grups d'unitats familiars. D'una banda, inclou a les famílies monoparentals en les quals només hi ha una persona progenitora, siga com siga la raó, és a dir, d'origen, per mort o desaparició o bé per pèrdua de la pàtria potestat d'una de les persones progenitores.

D'altra banda, es refereix a les unitats familiars en situació de monoparentalitat en les quals hi ha filles i fills amb dues persones progenitores però amb les següents situacions: la guarda i custòdia és exclusiva d'una d'elles, hi ha una absència temporal forçada d'una de les persones progenitores, o una situació de gran dependència, i a més hi ha una situació de vulnerabilitat econòmica; o la progenitora ha sigut víctima de violència de gènere per part del progenitor.

BENEFICIS PER A les FAMÍLIES MONOPARENTALS

El director general d'Igualtat en la Diversitat ha explicat que totes aquestes famílies tenen accés a "múltiples" beneficis, com a deduccions en matrícules universitàries i de Formació Professional, punts per a l'elecció de centre i beques per a menjador i llibres de text.

Així mateix, són considerades un col·lectiu prioritari en l'accés a les ajudes de lloguer, tenen dret a deduccions extraordinàries en el tram autonòmic de l'IRPF, eliminació del copagament farmacèutic en el cas que estiguen en una situació de vulnerabilitat econòmica i descomptes en espais culturals i en transports com a Metrovalència o el TRAM, entre altres.

Destacats