La tercera ona ofega als jutjats valencians: baixes, vistes suspeses i un expedient digital que no arriba

El jutge degà diu que s'han activat protocols d'actuació davant casos positius o sospitosos per a evitar contagis en el treball

Guardar

ciudad de la justicia
ciudad de la justicia

La tercera ona del coronavirus s'està deixant sentir en els jutjats valencians, on cada dia hi ha noves baixes del personal, vistes suspeses per contagis o contactes estrets i un expedient digital que ara, més que mai, es troba a faltar.

Així és com descriuen fiscals i advocats el seu dia a dia de treball a la Ciutat de la Justícia de València, en aquests moments "més complicat" davant la falta de facilitats per a poder teletreballar des de casa: ni hi ha expedient digital ni se celebren vistes telemàtiques, han lamentat en declaracions a Europa Press.

L'augment de casos de coronavirus s'ha traslladat també als jutjats, la qual cosa ha provocat que cada dia hi haja suspensions de judicis: "O hi ha suspensions per Covid, per estar confinats o per haver sigut contacte estret. Però aquesta sol ser la tònica habitual ara", ha afirmat un lletrat.

En aquest sentit, la fiscal coordinadora de delictes d'odi, Susana Gisbert, ha posat com a exemple que la setmana passada, sense anar més lluny, tenia assenyalats cinc judicis civils en una jornada, dels quals només es va celebrar un: "Tres es van suspendre per Covid i un altre pel temporal que va assotar la Comunitat", ha exposat. "Això és molt il·lustratiu del que ocorre diàriament en els jutjats", ha postil·lat.

I malgrat que no hi ha hagut cap brot important a la Ciutat de la Justícia, sí que hi ha cada jornada funcionaris o fiscals que no poden acudir als seus llocs de treball per haver contret el virus o per haver de guardar confinament per contacte estret.

Sobre aquest tema, la fiscal coordinadora civil ha destacat la "sobrecàrrega" de treball que porten en la secció, ja que s'uneix el seguiment exhaustiu que realitzen de casos de coronavirus en residències de majors als treballs del dia a dia, "a vegades complicats de traure perquè falta algun funcionari o company afectat per la Covid", ha dit.

Fiscals consultats per Europa Press han recordat que la majoria dels despatxos del ministeri públic són compartits i no existeixen separadors. També hi ha alguns que no compten amb finestres, amb el que es prenen les precaucions que es poden, com l'ús de les màscares i la distància de seguretat, i quan és possible, s'emporten el treball a casa.

Sobre aquest punt, Gisbert ha manifestat: "Ens emportem el treball a casa i el fem amb el nostre ordinador o amb algun que hàgem aconseguit del despatx per a després tornar a portar l'expedient en paper als jutjats perquè no existeix l'expedient digital. Això no és teletreballar, sinó emportar-se el treball a casa", ha lamentat.

A més, la fiscal troba a faltar la possibilitat de realitzar judicis telemàtics: "No s'han instal·lat els judicis telemàtics, com a molt podem fer videoconferències amb perits, testimonis o imputats, però res de vistes telemàtiques. I això hauria de canviar perquè ens facilitaria molt la labor. Guanyaríem en immediatesa i eficàcia", opina.

D'altra banda, aquesta crisi sanitària ha fet que des de la Generalitat s'haja instat la Fiscalia de València a no tindre a gent en pràctiques: "I això afectarà la seua formació. Hi haurà una generació que no hi haurà fets pràctiques i això és important perquè d'alguna manera hauran de suplir-ho. I evidentment no els podem formar així en línia", ha manifestat Gisbert.

CUES EN VISTES I NETEJA

A la Ciutat de la Justícia romanen els gels hidroalcohòlics, la neteja en sales i corredors i les senyalitzacions per a mantenir les distàncies de seguretat entre les persones i evitar contactes.

No obstant això, els experts consultats han advertit que a vegades es formen acumulacions en els corredors dels jutjats perquè es retarden els judicis o per algun altre tipus de problema. Així, la gent ha d'esperar fora i a vegades no es pot guardar eixa distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries.

GUIES I PROTOCOLS

El jutge degà de València, César Calvé, ha manifestat en declaracions a Europa Press que l'activitat ordinària dels jutjats no és aliena a la greu situació epidemiològica, amb el que s'han establit guies i protocols d'actuació davant casos confirmats o sospitosos i contactes estrets per a evitar contagis en el lloc de treball mentre es manté l'activitat dels jutjats afectats.

A més, ha comentat que per a evitar les suspensions de judicis, vistes o declaracions entre els professionals de justícia s'acudeix al règim de substitucions, "amb la sobrecàrrega de treball que comporta". Així i tot, la situació actual està incidint en la celebració de vistes.

Segons el parer de Calvé, la suspensió d'actes processals "es pot minorar amb la seua celebració mitjançant presència telemàtica sempre que els mitjans tècnics i la naturalesa i circumstàncies de l'acte ho permeten".

Calvé ha subratllat, finalment, les mesures preventives en matèria de seguretat i salut adoptades per a preservar la salut de les persones que presten els seus serveis a la Ciutat de la Justícia: control i restricció d'accés a la seu judicial, aforaments limitats, cartelleria i senyalització de circulació, distància de seguretat o aforament, pauses per a neteja de sales de vistes o limitació de l'atenció presencial, entre altres.

Destacats