Cada temporal fa retrocedir unes platges amb plans de regeneració transitoris

Els plans de Demarcació de Costes per a les platges al sud de València no evitaran la necessitat de noves accions futures

Guardar

Playa sur valencia Ayuntamiento de Valencia
Playa sur valencia Ayuntamiento de Valencia

La DANA del passat mes de setembre, especialment fort, va repetir una escena ja habitual a les platges valencianes després dels temporals. Aquestes pateixen una gran erosió que, sumat a la pèrdua de nous elements sedimentaris que recuperen les platges, transformen en 'transitòries' les operacions per a 'emplenar' les platges. És el cas de les platges de Dénia; només una setmana després que Demarcación de Costas depositara arena per a recuperar part del litoral, el nou temporal se l'ha emportada quasi per complet.

Aquesta situació, patida en el municipi alacantí, és també un dels principals problemes de les platges al sud de València. Aquestes, ja en greu regressió per l''efecte ombra' del Port, en limitar l'arribada de nous sediments a aquestes platges, es veuen greument afectades que hi ha un temporal marítim. I les solucions aplicades i plantejades, de moment, són transitòries; qualsevol depòsit extra d'arena realitzat es veurà, tard o d'hora, 'engolit' de nou per un o diversos temporals.

El passat cinc de juliol va eixir a informació pública el projecte "Regeneració de les platges del Saler i la Garrofera", les zones afectades al sud de la ciutat. El 16 d'agost va finalitzar l'exposició pública i a mitjan novembre es va encarregar a les empreses guanyadores del concurs l'inici dels tràmits per a la recuperació de les platges. El projecte pretén, en portar arena d'un banc situat enfront de les costes de Cullera, recuperar la línia de costa de 1965.

En roig, arena perduda al voltant de la Gola de Pujol.

Es tracta d'una costa amb un greu procés regressiu, que en alguns punts ha significat perdre fins a 65 metres. Així ho assegurava un estudi de la Universitat Politècnica de València, que detallava el greu risc d'aquestes platges i les seues dunes, defensa natural de l'Albufera. La seua erosió, acrescuda pel canvi climàtic -amb l'augment del nivell de la mar i més temporals agressius- i l'efecte ombra del Port, posen en risc el Parc Natural.

El projecte per a recuperar les platges -aproximadament 20 metres, no fins als 65 perduts- és, segons els estudis, transitori. Limitar l'efecte erosiu, amb les condicions actuals, resulta pràcticament impossible.

En el mateix projecte es proposa una qüestió perquè, almenys en aquesta franja de les platges sud de València, la nova arena depositada no desaparega de manera tan immediata com en altres llocs. La intenció és prolongar el dic de la Gola de Pujol -on el procés erosiu comença a ser acumulatiu- per a afavorir que la nova arena tarde més a desaparéixer. Alguna cosa que, al seu torn, podria ocasionar noves erosions a les platges més al sud. Així, el greu problema de regressió de les platges valencianes, de causa humana, necessitarà encara més accions en el futur per a evitar la destrucció de l'Albufera.

Destacats