25n
25N
25N

Observar el pas de Mercuri pel disc solar, a l'abast de tots

La Ciutat dels Arts i l’Associació Valenciana d’Astronomia disposaran diversos telescopis per a observar l’esdeveniment astronòmic

El Coleccionista de Instantes / Flickr

Observar el pas de Mercuri pel disc solar, a l'abast de tots
09/11/2019 -

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València organitza una observació especial aquest dilluns, 11 de novembre, amb motiu del trànsit de Mercuri pel disc solar. L’activitat, que es durà a terme en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), es realitzarà en el Passeig de Xiprers, al costat de l’Hemisfèric, a partir de les 13.30 fins a les 17.00 hores.

Es col·locaran un total de quatre telescopis en aquest espai exterior de la Ciutat de les Arts i les Ciències on podrà accedir tot el públic interessat, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat. Personal de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de l’Associació Valenciana d’Astronomia atendran les consultes dels participants i guiaran en l’observació d’aquest curiós fenomen.

Els trànsits es produeixen quan un planeta passa davant del disc del Sol. En aqueix moment, el planeta es veu com un xicotet disc negre que es mou lentament enfront del brillant cercle solar. Les òrbites de Mercuri i Venus es troben dins de l’òrbita terrestre, per la qual cosa són els únics planetes que poden passar entre la Terra i el Sol per a produir el trànsit.

Es tracta d’un fenomen “poc comú” i en el cas de Mercuri només es produeix unes tretze vegades cada segle. Hui dia, els trànsits són una de les eines que s’usen per a descobrir planetes que orbiten al voltant de les estreles.

Encara que Mercuri passa entre la Terra i el Sol almenys tres vegades a l’any, és “estrany” que es produïsca l’alineació exacta perquè siga observable, a causa de la inclinació de l’òrbita del planeta, per la qual cosa els trànsits només poden ocórrer al maig o novembre. Així, el pròxim tindrà lloc en 2032.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − catorze =