Tecnologia

Ximo Puig destaca que "la ciència no podrà ser el futur sense el paper fonamental de les dones"

El cap del Consell subratlla la voluntat del Botànic de "sumar" esforços per a revertir la "situació de discriminació objectiva" que es dona en els àmbits científic i tecnològic

1 minut

201006_FOTO_1_PRE_Mujeres_ciencia_STEM

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que "la ciència no podrà ser el futur sense el paper fonamental de les dones" i ha expressat la voluntat del Consell de "sumar" esforços per a revertir la "situació de discriminació objectiva" que es dona en els àmbits científic i tecnològic.

El responsable del Consell ha assenyalat, durant la seua intervenció en la jornada 'Generacions de Dones STEM', la seua preocupació "per la bretxa digital entre sexes". "Els rols i els estereotips de gènere i la influència de l'entorn social afavoreixen que menys dones se senten atretes pel món de la tecnologia", ha manifestat.

Per això, Puig ha incidit en què un dels objectius que es persegueix és "canviar aquesta situació amb exemples que demostren a les nenes que valen tant o més per a la ciència" o per a la tecnologia. "Ens juguem la capacitat de superar aquestes bretxes que ens fan perdre grans opcions de talent", ha assenyalat.

"Per això, -ha continuat Puig-, és tan important aquesta posada en comú entre nenes, joves i dones de diferents àmbits per a fomentar la inclusió de la dona en la ciència, perquè la ciència és el futur i no podrà ser prou el futur sense el paper fonamental de les dones".

Discriminació dels algorismes

Així mateix, Puig s'ha referit a la discriminació dels algorismes "perquè, a pesar que la ciència, es mostra com un camp neutral que proporciona eficiència i imparcialitat, manté estereotips de gènere que provoquen situacions objectives de discriminació. I aquesta discriminació no sols inunda tots els aspectes de la vida, sinó que afecta el paper de les dones en l'ocupació".

En aquest mateix sentit, ha indicat que "la imatge esbiaixada i androcèntrica del científic ofereix un escenari masculí en el qual les nenes i les joves no troben 'a priori' un mirall on reflectir-se".

Per això, Puig ha ressaltat que cal abordar aquesta situació "des d'un enfocament global, començant per la família i seguint per l'educació, el social i el tecnològic-científic". "Cal canviar les creences i els estereotips, perquè tenen un efecte important sobre les expectatives i les metes a les quals les nenes aspiren", ha agregat.

El president ha explicat que "la Unió Europea assenyala que, dins de tan sols dos anys, el 45% de les ocupacions estarà relacionat amb l'entorn digital i només el 30% dels 7 milions de persones que treballen en el sector de la tecnologia, de la informació i de la comunicació són dones".

Per aquest motiu, Puig ha felicitat a totes les nenes, adolescents i dones professionals de diferents generacions "que voleu -ha dit- participar per a superar aquesta situació de bretxa que existeix, perquè és a vosaltres als qui hem d'escoltar els responsables de les administracions públiques per a entendre per què hi ha menys dones que homes en les ciències".

Per part seua, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha assenyalat que les dones "som el 50 per cent de la societat i no podem permetre'ns perdre tot aquest talent en àrees tan decisives com la ciència i la tecnologia". "Per això cal apostar per fer visibles a les dones referents en aquestes disciplines com a exemple no sols per a tota la societat", ha indicat.

Així mateix, ha afegit que iniciatives com aquesta jornada "ajuden a fomentar vocacions perquè les científiques i tecnòlogues del futur estan avui en col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana".

La trobada ha estat organitzada per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital amb la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport amb l'objectiu de fomentar la inclusió de les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia.

L'acte ha comptat amb la participació de dones referents professionals de les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (anomenades matèries STEM), joves estudiants universitàries i alumnes d'Educació Primària i Secundària, que han intercanviat les seues experiències a través d'una xerrada entre tres generacions de nenes, joves i dones STEM.

En concret, han participat Belén Franch, física i investigadora en el camp del canvi climàtic i l'agricultura; Elena Dénia, astrofísica i divulgadora científica; Andrea Blanco, enginyera mecànica especialitzada en robòtica, i Sara Costa, enginyera i dissenyadora de videojocs.

També han intervingut en el diàleg dues nenes (una de Primària i una altra de Secundària) amb interessos en aquestes disciplines, una jove estudiant universitària en la matèria i una dona amb la carrera professional consolidada en alguna de les disciplines STEM.

Entre altres aspectes, s'ha abordat l'avanç democràtic cap a l'equitat i la societat digital amb la incorporació de dones a les professions tecnològiques i científiques.

Han participat centres escolars públics, concertats i de cooperatives educatives de diferents punts de la Comunitat Valenciana.

Sector STEM en auge amb la digitalització

La jornada 'Generacions de dones STEM' també ha servit per a posar en relleu la necessitat de dissenyar polítiques de gènere més igualitàries que generen estratègies d'intervenció des de diversos fronts i amb un enfocament integrador.

En aquest sentit, es calcula que el 50% de les noves professions en 2025 serà del sector STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Aquesta dada contrasta amb les dades actuals que reflecteixen, segons la Unesco, que només el 35% d'estudiants matriculats en carreres STEM són dones.

En concret, un 38% són graduades en Matemàtiques; un 19%, en Informàtica i només un 15%, en Enginyeria, malgrat que els nois i noies no presenten diferències significatives en qüestió d'aptituds cap a aquestes matèries.

Etiquetes: