Tecnologia

Una empresa nascuda en la UPV construeix la primera casa impresa en 3D d'Àfrica en a penes 12 hores

1 minut

casa3d

Be Habite 3D, empresa de construcció d'habitatges en impressores 3D nascuda a la Universitat Politècnica de València (UPV), ha construït la primera casa impresa en tres dimensions d'Àfrica: un habitatge de 32 metres quadrats construïda en tot just 12 hores.

Fa poc més d'un any va aconseguir ser la primera signatura a Espanya a construir una casa in situ amb una impressora 3D, amb el que ara continua "fent història" en el continent africà, en el marc del certamen Solar Decathlon Àfrica 2019 (SDA 2019) celebrat en el Green Energy Park de Ben Guerir (Marràqueix, el Marroc).

Es tracta d'un habitatge de 32 metres quadrats (huit més que l'edificada al campus de Vera de la UPV) construïda en 12 hores gràcies a la tecnologia de desenvolupament propi de la start-up valenciana, detalla la Politècnica en un comunicat.

En concret, la impressora 3D professional per a la indústria de la construcció, batejada com 'BEM PRO 2', es mou dibuixant el contorn de l'obra i, progressivament, aboca capes que forgen i se solidifiquen una damunt d'una altra fins a construir un mur ferm de formigó armat.

Amb aquesta eina, a més d'abaratir els costos de construcció, es redueix "notablement" la generació de residus, les emissions de CO2 i els riscos laborals produïts durant l'execució de l'estructura.

També disposa de capacitat d'impressió ininterrompuda, un sistema de control d'accés de persones a la zona de treball, estabilitzadors per al muntatge, guies modulars que permeten edificar en qualsevol terreny, un motor intel·ligent amb comunicació wi-fi i una tècnica de muntatge ràpida i segura.

Be Habite 3D va sorgir en 2014 de l'entorn emprenedor de 'Idees UPV', l'òrgan impulsor de les iniciatives emprenedores de la Politècnica. De la seua mà, Vicente Ramírez, José Luis Puchades, José Guillermo Muñoz i Joaquín Martín --enginyers d'edificació els tres primers i enginyer en electrònica i automatisme aquest últim, tots per la UPV-- van iniciar el projecte finançant-lo a través d'uns clauers impresos en 3D. En dues setmanes van vendre 1.500 unitats i van poder així comprar peces de segona mà.

UTILITAT PER A ZONES DEVASTADES

Posteriorment, gràcies a una investigació dirigida per José Ramón Albiol --professor del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UPV-- van fer el següent pas en desenvolupar un nou sistema d'impressió patentat capaç de modelar qualsevol tipus de figura utilitzant com a material d'extrusió el formigó.

La viabilitat de la proposta, d'"enorme utilitat" per a països en vies de desenvolupament o nuclis de població devastats per catàstrofes naturals o conflictes bèl·lics, va quedar demostrada a principis de l'estiu de 2018 a la Universitat Politècnica de València.

Després de la seua construcció en 3D a Espanya, Be Habite 3D va rebre la trucada de Solar Decathlon, la competició universitària de major prestigi internacional en l'àmbit de l'edificació sostenible, per a acudir en qualitat d'empresa convidada a la seua primera edició a Àfrica, acabada de finalitzar al Marroc amb la participació de 18 equips universitaris de tot el món.

IMPRIMINT A MÁS DE 40 GRAUS

Va ser "tot un repte", tant a nivell d'infraestructures, aspecte en el qual agraeixen als seus 'partners' IT3D Printer Group, com per les condicions atmosfèriques, en estar "imprimint a més de 40 graus", rememora José Guillermo Muñoz, un dels quatre enginyers del projecte.

No obstant això, Be Habite 3D va finalitzar amb èxit la construcció i, com a colofó, va rebre el 'Premi a la start-up més innovadora' en el concurs per a emprenedors The Green Àfrica Innovation Booster, dotat amb 80.000 'dirhams' (més de 7.500 euros).