Estudiants d'Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de València (UPV) i d'Enginyeria Informàtica de la Universitat de Múrcia han guanyat de la quarta edició de Hackathon Castelló amb un robot autònom encarregat de transportar residus i actuar enfront d'obstacles.
Els integrants de 'Pixar 4.0' s'han enfrontat al repte 'Maker 4.0', proposat per l'associació d'estudiants i afeccionats a la informàtica i electrònica de la Universitat Jaume I HackCS i EngiOn, ha explicat en un comunicat XarxaTec, l'associació d'empreses tecnològiques de Castelló.
L'objectiu del grup ha sigut aconseguir que el robot construït complira amb totes les condicions del repte i fóra un androide factible per a una ciutat. Segons han explicat els guanyadors, han "tingut en compte tots els requisits plantejats pel jurat i ens hem focalitzat a resoldre problemes reals per a fer més eficient la recollida de residus sòlids urbans".
El segon premi ha sigut atorgat a Adfectus, un grup d'estudiants de la Universitat Jaume I de Castelló que ha participat en el repte d'anàlisi de les emocions en temps real, proposat per l'empresa impulsora EventsCase.
Durant el transcurs de l'esdeveniment han examinat més de 2.222 imatges preses in situ per a poder detectar, a través de l'API Amazon Rekognition, les expressions de les persones amb la finalitat de millorar en funció dels estats d'ànim. Una tecnologia aplicable a diferents contextos com la compra en comerços i als carrers de les ciutats.
El tercer premi l'ha aconseguit el grup TX42RM, un equip format per dos participants que ha superat el repte proposat per l'empresa impulsora KERAjet. En 48 hores han aconseguit controlar electrònicament l'enllumenat, l'aigua i el sistema de cultiu d'una maqueta que simulava una ciutat intel·ligent, aconseguint estalviar en costos de gestió en tindre-ho tot centralitzat.
Tant l'organització com el jurat ha destacat la "gran varietat" de participants, així com l'"alt nivell i viabilitat" d'aquests. Semàfors intel·ligents que milloren el trànsit, contenidors de fem que avisen quan la quantitat de residus sobrepassa el límit o aplicacions i videojocs que fomenten el comerç local i l'educació en sostenibilitat o el consum sostenible de recursos han sigut algunes de les més de 25 propostes presentades.