El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) “ha destinat 187.000 euros al desenrotllament d’un prototip d’escàner basat en tecnologies avançades d’intel·ligència artificial que millorarà el control de qualitat en la fabricació de calçat”.
Este sistema, desenrotllat pel Centre Tecnològic del Calçat (Inescop), analitza, mitjançant imatges de rajos X i amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, el calçat envasat amb la finalitat de garantir la qualitat interna de la sabata, certificant que no hi ha defectes.
El cap del Consell ha assenyalat que “fins ara, el treball d’inspecció i certificació de qualitat en el calçat es feia de manera manual” per la qual cosa que, amb el prototip QRAIS, desenrotllat per Inescop, “es donarà resposta a la necessitat del sector de comptar amb un sistema capaç d’avaluar els models durant el seu procés de fabricació”.
Així, ha destacat que “mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial, el prototip certifica que no hi ha defectes interns, com poden ser elements metàl·lics o punxants fora de la seua ubicació, de manera que es minimitzen els riscos d’introduir productes defectuosos en el mercat”.
Igualment, ha indicat que “la seua implantació en la indústria del calçat permetrà a les empreses tindre un control exhaustiu del 100 % de la seua producció”, minimitzant els costos potencials associats a possibles defectes en el producte, incloent gastos per devolucions, transport, operacions i possibles repercussions legals.
Carlos Mazón ha reiterat el compromís del Consell amb “una de les indústries més tradicionals de la nostra terra, que es continua adaptant a noves realitats, sempre centrat en la qualitat i el disseny”.
“Un sector que no solament aporta al desenrotllament econòmic de la Comunitat Valenciana, sinó que és font de talent i innovació i ambaixador del que sabem fer en el nostre territori” ha continuat.
El president ha realçat que el nostre calçat “és el gran referent en l’àmbit nacional, amb el 64 % dels fabricants i el 82 % de la indústria auxiliar la qual cosa ens convertix en la regió d’or d’este sector”.
D’igual manera, davant la necessitat de poder influir en la reglamentació europea, ha instat el Govern central a “donar suport a la creació d’un intergrup en el Parlament Europeu per a la indústria del calçat del continent; una mesura inajornable i que continuarem exigint per a col·locar este sector en el lloc que es mereix a Europa”.
Prototip instal·lat en fàbrica
El procés de desenrotllament i validació del prototip s’ha fet en entorns de fabricació reals, gràcies a la participació en el projecte d’empreses col·laboradores del sector, així com la instal·lació en l’entorn industrial de manera primerenca, ha ajudat al fet que el projecte siga un èxit.
Entre altres coses, ha permés obtindre dades, en este cas imatges de rajos X de calçat envasat al ritme que es produïx, la qual cosa ha permés tindre models de detecció més precisos, basats en aprenentatge.
Un altre dels beneficis ha sigut que, treballant en paral·lel de manera manual, s’aconseguix validar la qualitat de les prediccions del sistema d’intel·ligència artificial. I, a més, la inclusió del sistema com una part més del procés de fabricació ha permés dissenyar-lo posant l’experiència d’usuari final en el centre.
En definitiva, este prototip ha sigut dissenyat per a oferir un temps de resposta inferior al temps de cinta, la qual cosa evita els actuals colls de botella derivats del temps d’inspecció manual.