Tecnologia

Les noves tecnologies, ferramentes per a combatre el deteriorament cognitiu

1 minut

0714-las-naves-salut-digital-01

La xarxa Connecta Salut de Las Naves ha organitzat un encontre, que sota el títol «Trobada de Salut Digital i deteriorament cognitiu: reptes i solucions», ha analitzat i reflexionat sobre la situació de les persones que patixen estes malalties, així com quin és el paper de les noves tecnologies en la prevenció, el tractament dels danys i la millora de la seua qualitat de vida.

40 representants d’institucions públiques i privades s’han donat cita en esta trobada que ha destacat, entre molts aspectes, la necessitat de localitzar a persones que es troben en situació d’exclusió social a la nostra ciutat i patixen deteriorament cognitiu, així com el repte d’identificar de manera primerenca este deteriorament, o la lluita contra la bretxa digital.

Investigadors i investigadores de la Universitat de València, representants de l’administració pública, empreses i associacions de pacients i familiars d’afectats de deteriorament cognitiu com és l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València, la Societat Espanyola d’Assistència Sociosanitària (SEAS), o GESMED, han exposat els seus treballs en esta trobada, promoguda per la xarxa Connecta Salut de Las Naves i el grup de treball VLC-HEALTH Ecosystem, qui promou un ecosistema valencià innovador en salut, en el marc de la xarxa europea ECHAlliance.

Els reptes i les solucions front al deteriorament cognitiu, així com la utilització de les noves tecnologies, han centrat la jornada, en què les persones expertes han subratllat la rellevància d’aplicar estes tecnologies (TIC) en etapes primerenques del deteriorament cognitiu amb l’objectiu d’identificar-lo, així com en la posterior intervenció, atenció i tractament. Entre les solucions han destacat aplicacions de gamificació, realitat virtual, big data, etc; així com teràpies més tradicionals com la musicoterapia o l’estimulació cognitiva.

Altres dels reptes que s’han destacat a la jornada han sigut la lluita contra la bretxa digital, la qual patixen nombrosos pacients amb deteriorament cognitiu, així com la necessitat d’analitzar indicadors i paràmetres psicosocials, de l’entorn familiar, estils vida, etc., dels pacients, o el avanç en l’autodetecció de la pèrdua cognitiva. Durant l’encontre, els assistents també han recalcat la necessitat de localitzar a persones que es troben en situació d’exclusió social a la nostra ciutat i patixen deteriorament cognitiu, amb l’objectiu que puguen ser tractades adequadament.

Connecta Salut ha presentat també els avanços del projecte ACTIVAGE que desenvolupa LAS NAVES i l’Ajuntament de València, i que permetrà posar en marxa a la nostra ciutat una iniciativa pilot per a instal·lar un sistema de sensors sense fils que fan seguiment constant de les activitats diàries de persones majors i facilitar-los així més autonomia.

https://www.flickr.com/photos/inndeavalencia/albums/72157683512160223