Aquest projecte europeu té com a objectiu l'anàlisi de la viabilitat econòmica i tècnica que tindrien sistemes de carregadors de vehicles elèctrics a València, amb la intenció que les càrregues puguen revertir-se en la xarxa elèctrica. El projecte Smart Mobile Energy entra en la seua fase de conclusions i Las Naves acollirà el pròxim dijous 30 de març la jornada final.
Smart Mobile Energy està inclòs en un dels programes de la plataforma europea de lluita contra el canvi climàtic Climate Kic, i el desenvolupa un consorci internacional format per entitats com l'agència britànica Cenex, la Universitat Tècnica de Berlín, la Universitat de València, l'Institut Tecnològic de l'Energia (València) i Las Naves.
Aquest projecte analitza la viabilitat econòmica i tècnica que poden tindre els sistemes de carregadors de vehicles elèctrics, instal·lats en diferents llocs com ara universitats, aparcaments, centres comercials, etc. Es tracta que les càrregues puguen revertir a la xarxa elèctrica amb una tecnologia anomenada vehicle-to-grid (V2G).
La tecnologia V2G permet la reducció de la pressió sobre la xarxa elèctrica durant els pics de consum, ja que admet que l'electricitat es canalitze de manera bidireccional, és a dir, que vaja de la xarxa a la bateria del vehicle, i després, de la bateria del vehicle a la xarxa, a través del carregador. L'ús de la tecnologia V2G redueix la corba de la demanda d'energia elèctrica, la qual cosa suposa menor cost econòmic. L'estalvi energètic el produiria l'ús del vehicle elèctric, que fa que es reduïsca el consum d'energia primària.
El regidor d'Innovació de l'Ajuntament, Jordi Peris, ha explicat que en els pròxims anys "els vehicles elèctrics creixeran exponencialment; per tant, cal estudiar la possibilitat d'aprofitar la capacitat d'emmagatzematge en les seues bateries per a compensar els pics de consums diaris en la xarxa i fomentar així el desenvolupament de fonts d'energies renovables descentralitzades".