El ja no tan futurista Hyperloop comença a materialitzar-se a la UPV

‘Atlantic II’ és el prototip dissenyat per la Universitat Politècnica de València i la Universitat de Purdue, que es presentarà aquest estiu a la “Pod Competition 2″

Guardar

hyperloop-upv-team
hyperloop-upv-team

"De Castelló a Almassora, va un tren que vola...". Ja ho veia vindre la mítica cançó d'infància, la que tots de segur hem cantat, i, encara que tenia un sentit molt diferent, ens convertia en visionaris d'un futur no molt llunyà sense poder ni tan sols imaginar-ho.

I és que la tecnologia va a passos cada vegada més gegants. De l'antiga "Panderola" protagonista de la cançó, i que es deia així per la irregularitat i lentitud de la seua marxa, passem en poc més d'un segle al Hyperloop, una càpsula en la qual viatjarem levitant a través d'un tub gegant a velocitats de fins 1.000 km/h.

L'any passat es va celebrar a Texas la "Design Weekend", una competició internacional organitzada per Space X, empresa de transport aeroespacial propietat d'Elon Musk. Cinc estudiants de la Universitat Politècnica de València amb un professor-tutor van decidir aprofitar l'oportunitat i, entre totes les propostes per al Hyperloop de diferentes universitats del món, van resultar guanyadors de les dos categories a les quals s'havien presentat: "Millor disseny de concepte" i "Millor subsistema de propulsió".

La següent parada va ser a principis d'aquest any a Califòrnia, per la "Pod Competition 1", on l'equip valencià va estar convidat per compartir el seu progrés amb la resta d'universitats. Va ser allí on connectaren amb la Universitat de Purdue, d'EEUU, un dels deu millors equips en la prova del primer prototip en aquesta competició. El nivell de coneixement de les dos universitats va ser el nexe d'unió que donà peu a la primera col·laboració transatlàntica per crear un prototip de Hyperloop entre universitats.

Enguany se celebra la "Pod Competition 2", també a Califòrnia, on el projecte valencià, 'Hyperloop UPV', ha estat seleccionat pel seu disseny. Per a aquest estiu, han de presentar un model funcional a escala per a un passatger, que arribe a velocitats entre 150 i 350 km/h levitant pel circuit d'un quilòmetre i mig construït per l'empresa de Musk.

L'equip valencià, que en un any compta ja amb més de 30 estudiants i emprenedors de la UPV, estan treballant colze a colze amb els seus companys americans per materialitzar l' 'Atlantic II', el primer prototip d'Hyperloop creat entre Europa i Amèrica.

L'aspiració final d'aquest revolucionari transport és que cada càpsula puga albergar fins 30 passatgers amb una velocitat de 1.000 km/h; no obstant això, la prova que es realitzarà aquest estiu és la primera en la qual es pretén aconseguir velocitats de més de 200 km/h.

Haurem d'esperar per veure Hyperloop, com a tal, en acció. De moment, estarem expectants fins la següent competició, on esperem que Hyperloop UPV siga tot un èxit.

 

No et perdes l'entrevista que València Extra va fer a Vicente Dolz, professor de la UPV que participa en el projecte.

Destacats