El Consell Valencià de la Innovació (CVI), en el qual es troben representats els principals agents del sistema d'innovació de la Comunitat, ha atorgat el seu suport i ha "avalat" l'estratègia dissenyada per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a "injectar coneixement" en les activitats productives a través de la R+D+i, segons ha indicat la Generalitat.
Així ho ha fet aquest dilluns en la seu de Districte Digital en la seua tercera reunió des que es constituïra el maig de 2018. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit aquest acte, que ha comptat amb la presència de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, i el secretari d'Estat per a l'Avanç Digital, Francisco de Paula Polo, entre altres autoritats.
Durant la seua intervenció, el vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García, ha realitzat un balanç dels programes i iniciatives d'impuls d'innovació que aquesta entitat ha executat durant els últims dotze mesos, ha informat la Generalitat en un comunicat.
En aquest capítol, García ha destacat la "confiança" que han depositat els agents del sistema valencià d'innovació en l'última convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva de l'AVI, les primeres amb caràcter pluriennal. En total, s'han presentat 551 sol·licituds, ho suposa un increment del 166% respecte a 2018.
El nombre final de concessions també ha experimentat un sensible augment respecte al passat exercici, en aquest cas de l'11%. D'aquesta manera, l'AVI ha recolzat un total de 185 projectes d'R+D+i, que facilitaran la connexió dels tres principals baules del sistema d'innovació: els centres d'investigació, els instituts tecnològics i les empreses.
Com a resultat d'aquesta convocatòria s'estan desenvolupant catorze prototips i projectes pilot, al mateix temps que 29 entitats d'investigació i empreses de la Comunitat cooperen en aquests moments en el desenvolupament de projectes estratègics d'innovació d'alt impacte per al sistema productiu.
DIÀLEGS TECNOLÒGICS
El vicepresident executiu també ha donat compte dels diàlegs tecnològics que l'Agència ha portat cap al llarg de 2019, i que es troben ja en la fase d'elaboració dels seus respectius documents de conclusions.Constituïts a instàncies del Comité Estratègics d'Innovació (CEI), aquests nous equips multidisciplinaris, en els quals participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat, han permés identificar nínxols d'innovació prioritaris en àmbits com la resposta a les emergències o l'hàbitat sostenible.
D'aquests Comités Estratègics d'Innovació Especialitzats (CEIE) han emergit noves propostes per a optimitzar, entre altres, els sistemes d'alerta primerenca que adverteixen a la població d'emergències o per a desenvolupar sistemes flexibles d'habitatge capaços d'adaptar-se a les necessitats canviants dels seus habitants al llarg del temps.
A més, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, l'AVI ha posat en marxa un comité d'innovació en alimentació i dieta hospitalària que planteja millores en el disseny, preparació i logística dels menús que se serveixen en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana.
En les pròximes setmanes està previst que arrencada un nou comité d'innovació, en aquest cas al costat de Creu Roja, amb la finalitat de fer front a la soledat no desitjada en col·lectius vulnerables com a persones majors, migrants, dones i joves. Així mateix, també es durà a terme un nou diàleg tecnològic amb Turisme Comunitat Valenciana amb la finalitat d'impulsar innovacions adaptades als reptes dels municipis que formen part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat.
APOSTA PER LA CPI
D'altra banda, García ha reiterat el compromís de l'AVI amb la dinamització de la Compra Pública d'Innovació, un mecanisme de contractació que no sols permet millorar la qualitat dels serveis públics a través del desenvolupament de solucions innovadores, sinó que contribueix de manera decisiva a elevar la competitivitat de les nostres empreses.Aquesta aposta per la CPI s'ha traduït en un manual pràctic que estableix, pas per pas, els procediments que han de seguir aquells organismes públics interessats a millorar un servei o cobrir una necessitat mitjançant la demanda de solucions innovadores no presents en el mercat.
En els pròxims mesos, l'Agència oferirà també serveis d'assessorament, assistència, suport i monitoratge amb la finalitat d'acompanyar a la Generalitat i al seu sector públic instrumental tant en la posada en marxa com en l'execució de nous processos de CPI.
Respecte a les línies nominatives, García ha destacat la consolidació de les Unitats Científiques d'Innovació Empresarial (UCIE), que l'AVI finança en centres d'investigació reconeguts per la seua excel·lència científica per a potenciar la investigació aplicada a les activitats productives.
En l'actualitat, ja són nou les unitats recolzades directament per l'Agència, a les quals se sumen altres quatre que han obtingut aquesta mateixa consideració a través les convocatòries d'ajudes en concurrència competitiva.
L'impuls i la difusió de les tecnologies habilitadores per a la nova economia, un terme que comprén, entre altres àmbits de coneixement, la robòtica, la nanotecnologia i la intel·ligència artificial, és una altra de les línies estratègiques de l'AVI de les quals s'ha informat en la reunió.
A través de l'aliança Tech4CV, l'Agència ha destinat enguany prop de 900.000 euros per a configurar una xarxa de demostradors tecnològics on les empreses de la Comunitat puguen provar les tecnologies de fabricació avançada abans d'adquirir-les o de llançar un nou producte.