25n
25N
25N

Coneix els teatres més importants de València

Coneix els teatres més importants de València

València és una ciutat plagada de cultura i, per tant, de teatres. Més de 20 sales acullen diversos espectacles escènics a la nostra ciutat: sales menudes, sales grans, sales públiques o privades, sales que ofereixen programació únicament en valencià, sales infantils… en resumen, sales per a tots els públics.

TEATRE PRINCIPAL DE VALÈNCIA

Aquest teatre gaudeix d’un aforament de 1.226 persones, a més d’una localització privilegiada en el cor de la ciutat, al carrer de les Barques número 15. Per descomptat, el Teatre Principal també compta amb molta història, ja que va ser el primer a construir-se a la ciutat de València. Les obres d’aquest espai escènic, dirigies per l’italià Filippo Fontana, començaren a 1774 i varen finalitzar a 1854, encara que l’any 1832 ja va obrir les seues portes al públic valencià. A l’interior, encara que es va decorar inicialment al més pur estil rococó, es va modificar amb posterioritat.

El Teatre Principal va començar a ser reconegut per acollir, grans òperes i sarsueles, així com “El Gat Muntés” en 1916 o “La venda dels gats”, òpera pòstuma del mestre José Serrano, en 1943, entre moltes altres. A part d’això, grans actors, actrius, ballarins i ballarines han trepitjat l’emblemàtic escenari d’aquest colossal teatre amb tanta història a la seua esquena.

L‘horari de taquilla d’aquest teatre públic de València és de dimarts a divendres d’11 a 13 hores i de 17 a 20 hores; dissabtes, diumenges i festius de 17 a 20 hores. Els dilluns roman tancada.

TEATRE FLUMEN

Aquest xicotet teatre està situat molt prop del centre, al costat de Nou Centre i l’IVAM, al carrer Gregorio Gea, 15. Hui dia, s’especialitza en comèdies, monòlegs, espectacles de màgia i musicals, encara que en la seua inauguració va ser una sala de cinema. Amb un aforament per a 400 persones, el teatre Flumen cerca ser un referent cultural per a la ciutat de València i el seu panorama escènic, amb actuacions variades i pròximes.

En emblemàtic Flumen ha passat per moltes temporades, des de 1959 quan va començar projectant pel·lícules. Més endavant, va ser una sala d’Art i Assaig, i en la seua última etapa fins a 2007 una terrassa d’estiu. A partir de llavors, va cessar la seua activitat fins que va ser reformat l’any 2010, com un teatre de continguts variats, amb propostes de xicotet i gran format, per a públic familiar o adult. Aquesta temporada celebra els seus 60 anys, amb un escenari, pati de butaques i decorats acabats d’estrenar.

La taquilla del Teatre Flumen obri les seues portes de dijous a diumenge de 17 a 20 hores. No obstant això, en els mesos d’estiu obri a partir de les 21 com a terrassa d’estiu.

TEATRE TALÍA

Un dels teatres més populars de la ciutat, és el Teatre Talía, situat en el barri antic de València, al carrer Cavallers, 31. Es va inaugurar en 1928, en mans de la Casa dels Obrers de Sant Vicent Ferrer, una institució benèfica que va nàixer en 1908. Encara que durant la Guerra Civil va estar sota control del Comité Executiu d’Espectacles Públic, en acabar va tornar a les mans de la Casa dels Obrers.

Va nàixer com un espai cultural en el qual es representaven obres locals, tant en valencià com en castellà, dirigides a un públic popular i no a les classes altes. Aquest teatre és dels més xicotets de la Generalitat, amb un aforament d’uns 350 espectadors: disposa de 243 butaques fixes, 62 llotges en el primer pis i 36 en el segon, a més de 48 butaques d’amfiteatre.

L’horari de taquilla del Teatre Talía és de dimarts a divendres de 18 a 21 hores. Per part seua, per als espectacles de cap de setmana, s’obri una hora i mitja abans de cada funció; i en el cas dels matinals, 30 minuts abans.

TEATRE OLYMPIA

El Teatre Olympia, en ple centre de la ciutat, és un dels teatres més coneguts i visitats de València, que compta amb un aforament de més de 1.000 localitats. Es troba al carrer Sant Vicent, 44, una de les vies més importants i històriques de la ciutat, just al costat de l’Ajuntament.

Aquest destacat teatre va obrir les seues portes per primera vegada el 10 de novembre de 1915, amb una representació del El Barbero de Sevilla. En els seus inicis, les millors companyies del moment van actuar en l’escenari del Olympia, com María Guerrero, Enrique Borrás o Catalina Bárcena. Actualment, l’Olympia ofereix una àmplia programació per a tots els gustos, amb obres clàssiques, musicals o monòlegs.

L’horari de taquilla, a pesar que totes les entrades es poden adquirir també per internet, és de dimarts a diumenge a les vesprades, de 17 a 21 hores. A més, mitja hora abans de cada funció, s’obriran les taquilles per a donar prioritat a la venda d’aquest espectacle.

El Teatre Olympia està gestionat per la companyia Olympia Metropolitana S.A., companyia productora d’espectacles del nivell de “La tentación vive arriba”, “Nadie es perfecto” o “La Extraña Pareja”.

SALA RUSSAFA

Una de les sales més noves de València, que naix l’any 2011 en ple barri de Ruzafa, al carrer Dénia número 55. El barri, conegut per la seua àmplia programació cultural, portava més de 30 anys sense un teatre, fins que en 2008 es va començar a construir la Sala Russafa, amb la intenció de continuar promovent la cultura en la zona i oferir una programació teatral de qualitat.

Des dels seus inicis, la sala ha tractat de fomentar el desenvolupament de les Arts Escèniques, intentant atraure nous públics i innovant. Actualment, la sala compta amb un aforament de 175 butaques, a més d’espai per a tres persones amb diversitat funcional.

La seua programació compta amb peces dirigides a un públic familiar, adult o escolar, amb teatre clàssic o contemporani, a més de qualsevol disciplina relacionada amb les Arts Escèniques o la Música. Versions, reescriptures o adaptacions de teatre clàssic, produccions de companyies valencianes o de fora… tots els gèneres i estils estan convidats en l’escenari de la Sala Russafa, com a únic criteri de selecció la qualitat i l’interés de l’obra.

TEATRE MICALET

Situat en la Societat Coral el Micalet, el Teatre amb el mateix nom se situa al carrer Guillem de Castro, 73 de València. L’antic teatre va ser construït a la fi dels anys 50, acollint esporàdicament actuacions de teatre, sarsuela o musicals en un pati cobert. Prompte va començar a guanyar importància, però l’agost de 1971 va patir un incendi del qual no es recuperaria fins a 1974, quan va aconseguir reobrir-se.

L’any 1995, la Societat Coral el Micalet es va interessar a desenvolupar un centre d’exhibició i producció teatral amb una programació de qualitat i estable, en valencià, atés que les instal·lacions havien quedat obsoletes i estava perdent la importància cultural. Per tant, en 2001 es va inaugurar el nou Teatre Micalet, amb tots els equipaments necessaris i ajustades als nous temps.

Des de llavors, la Companyia Teatre Micalet ha estrenat 31 espectacles propis, sempre en valencià, com “Ai, Carmela!” de 1997; “Don Juan” en 2004; “Un Sopar de Compromís” de 1006 o, una de les produccions més recienteds “El jardí dels cirerers”, en 2018.

El Teatre Micalet, que compta amb un aforament de 210 butaques, i compta amb un bar per a sopar després de la funció, amb reserva prèvia. També s’ofereixen menjars i sopars privats.

TEATRE EL MUSICAL (TEM)

Perteneciente y gestionado por el Ayuntamiento de València, el Teatro el Musical (TEM) se encuentra en el emblemático barrio del Cabanyal-Canyammelar, en la plaza del Rosari número 3. Se trata de un espacio para la representación de todo tipo de espectáculos, que alberga lugar para un aforo de 403 espectadores, y un escenario de 12 por 8 metros. No se utiliza únicamente para actuaciones, ya que también cuenta con dos salas polivalentes y un gran hall en los que se puede llevar a cabo diferentes eventos o exposiciones de arte. El Teatro El Musical tiene sus propios camerinos y zona de ensayos, además de un acogedor salón de lectura.

Aquest Teatre es va construir sobre un antic cinema en el barri, i no va ser fins a setembre del 2004 quan va obrir les seues portes com a teatre. Amb la façana renovada i l’interior completament reformat, aquesta sala ha tingut un gran acolliment per part de la ciutadania, amb una programació per a tots els públics, no solament d’obres de teatre. L’escenari del Teatre El Musical també acull espectacles de dansa, sarsuela, màgia, musicals i esdeveniments infantils.

Actualment, el Teatre ofereix una àmplia gamma de descomptes i ofertes per a acostar els seus esdeveniments a tots els veïns i veïnes al mínim preu possible. Les entrades es poden adquirir per internet, per telèfon o en l’horari de la taquilla, de dijous a diumenge de 12 a 14 hores i de 17 a 19. Abans de la funció, es poden comprar les localitats fins a 20 minuts abans que comence.