25n
25N
25N

Teatre El Musical presenta 'Acampada', un espai "obert en el camp" que conjumina "diversitat" i "convivència"

Teatre El Musical presenta 'Acampada', un espai "obert en el camp" que conjumina "diversitat" i "convivència"
21/10/2019 -

El Teatre El Musical de València presenta aquest cap de setmana l’estrena d”Acampada’, un espectacle de la companyia valenciana Pont Flotant que transformarà l’escenari en un espai “obert en el camp” i conjuminarà “diversitat, convivència i comunicació”. Així, la trama acull a sis amics, cadascun amb la seua “motxilla” cultural i social, que arriben per a passar uns dies en la naturalesa.

L’obra està basada en les pròpies experiències dels actors, un muntatge que “submergeix” a l’espectador en les “capacitats i incapacitats, tant socials com emotives, de l’ésser humà”. “La dramatúrgia inclou jocs amb llenguatges, escenografia i percepcions dels espectadors per a parlar d’una realitat plural, diversa i inevitablement humana”, avança l’organització en un comunicat.

L’integrant de la formació valenciana i actor en l’espectacle, Jesús Muñoz, ha assenyalat que allò que pot semblar una “agradable escapada” també pot veure’s com “una experiència de convivència quasi extrema”: “En una acampada comparteixes botiga, dorms malament, menges qualsevol cosa i es fan excursions que no sempre són senzilles, però cal tindre paciència, posar-se en la pell de l’altre”, ha comentat.

La idea d’aquesta nova proposta de Pont Flotant va sorgir quan a la companyia, per a un dels seus últims espectacles, es va incorporar una actriu que anava en un carro motoritzat.

“De sobte ens fixàvem en si hi havia una rampa per a pujar a l’escenari, si els camerinos eren accessibles i un munt de detalls que feien que l’experiència d’aquesta companya durant la gira fora, naturalment, diferent de la meua”, ha explicat Muñoz.

Durant tres anys van pensar en com tractar el tema de la diversitat sense caure en el paternalisme i en discursos dogmàtics. L’oportunitat es va presentar quan la Comunitat de Madrid els va oferir muntar un laboratori escènic aparellat al Festival de Tardor.

“Ho bategem ‘Altres Incapacitats’ i reunim en dos grups de dotze persones cadascun a gent amb i sense diversitat funcional. Quasi tots tenien contactes previs amb les arts escèniques, així que ens llancem a treballar”, ha ressaltat l’actor.

UNA CREACIÓ COL·LECTIVA

La manera d’abordar els espectacles en Pont Flotant és “singular”, sempre com una creació col·lectiva. Des de la companyia expliquen que “mai hi ha un text previ” quan comencen els assajos. Proposen el tema principal que volen tractar i proposen situacions que estan relacionades.

“Els actors ens soltem de manera natural, com ho faríem en la vida real, aportem les nostres experiències personals i a poc a poc van sorgint escenes que després perfilem”, han apuntat.

Aqueixos primers esbossos es van mostrar com ‘work in progress’ en l’última edició del festival madrileny i, ja amb un elenc reduït a sis persones, quatre d’elles externes a la companyia, ha continuat el treball creatiu.

El resultat és una peça plena de “naturalitat i humanitat”, que parla amb normalitat de les “capacitats i incapacitats” que tenen tots els éssers humans: “Hi ha unes que són molt òbvies, però tractem que els espectadors s’adonen d’unes altres que són més difícils d’identificar a simple vista, a pesar que també condicionen la convivència”, ha subratllat el co-creador de l’espectacle.

“Em referisc a la calma, a l’humor, a l’empatia, a la irritabilitat o a l’alegria, a l’acceptació de les pròpies limitacions”, ha afegit.

ELS ESPECTADORS FORMEN PART DE L’ESPECTACLE

Des de la companyia asseguren que els espectadors “no són tractats com a públic passiu”, sinó que formen part de l’espectacle i s’endinsen en l’experimentació d’aqueixa diversitat per a exercitar i posar-se en la pell de l’altre.

“Els proposem jugar amb les percepcions, amb el llenguatge, amb els signes i els significats per a fer evident com d’important és la comunicació a l’hora de comprendre’ns els uns als altres”, ressalta Muñoz, sense revelar els efectes escènics i complicitats amb el pati de butaques que s’estableixen al llarg de la representació.

El camp natural i amable que es representa sobre l’escenari també guarda sorpreses en una posada en escena que es completa amb projeccions audiovisuals i dibuixos de l’artista amb diversitat funcional Raúl Aguirre, juntament amb el piano de Pedro Aznar, habitual col·laborador de la companyia, i la cançó ‘Tot per a tots’ d’Enric Montefusco, cedida per a l’espectacle.

Es tracta d’un muntatge que ha comptat amb la col·laboració de la Comunitat de Madrid, el Festival de Tardor, el Teatre Carmen Valero, l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de València.

Així mateix, s’ha enriquit gràcies a l’ajuda del TEM, dins del programa d’impuls a l’escena valenciana del teatre de l’Ajuntament de València, en el qual s’inclouen també les formacions Eva Zapico i Bramant Teatre aquesta temporada.

Pont Flotant ha gaudit d’una residència artística per a perfilar la part tècnica de l’espectacle i del ferm compromís d’acollir l’estrena absoluta de la peça, signat quan encara estava gestant-se.

Una vegada presentada l’obra en el Teatre El Musical aquest cap de setmana, ‘Acampada’ assistirà al Festival de Tardor de Madrid i més endavant tornarà a la Comunitat Valenciana, a Castelló, en una gira que esperen continuar al llarg de l’hivern i on experimentar novament aqueixa vivència tan diversa del teatre per a cadascun dels membres de l’elenc (i del públic).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − setze =