25n
25N
25N

Una taxa turística que millore "la qualitat de vida" que podria aplicar-se a l'inici de 2020

Aquest tipus d’impost ja s’ha aplicat en diverses comunitats i autonomies com Illes Balears, que en 2018 va recaptar 123 milions

Una taxa turística que millore "la qualitat de vida" que podria aplicar-se a l'inici de 2020
05/07/2019 -

“És una mesura que no és dissuasiva per al turisme i que, a més, ens permetria controlar els apartaments turístics i altres fenòmens relacionats”. Així es va pronunciar ahir l’alcalde de València, Joan Ribó, en un context d’acusacions i xoc de models entre les forces del Botànic sobre la Taxa Turística. Un impost “selectiu” que els turistes pagarien per a “millorar la qualitat de vida dels valencians i d’ells mateixos”.

Aquesta taxa seria nova en la Comunitat, pitjor no ho és ni a Espanya, ni a Europa ni en la resta del món. En les comunitats pròximes a la Valenciana hi ha casos reeixits. A les Illes Balears, la taxa turística -eliminada pel PP i posada de nou pels socialistes en 2016- s’ha convertit en una important font d’ingressos. L’autonomia marítima va recaptar l’any passat 123 milions d’euros.

La Conselleria d’Hisenda de Balears va detallar que aqueixos diners es dedica “exclusivament” a dotar el Fons d’Impuls al Turisme Sostenible. Des d’ací es destinen aquests recursos per a fomentar un turisme responsable i, a més a finançar polítiques d’habitatge social. Els turistes ajuden a complir el dret a l’habitatge.

Segons les dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística, en 2018 Balears va acollir 13,86 milions de turistes estrangers. La Comunitat Valenciana 9,2 milions. Sense dades suficients per a fer un càlcul -pernoctacions i turisme nacional-, la Comunitat també recaptaria una suma important. Encara que els plans inicials semblen anar, almenys en inici, a començar només amb València -i aquells municipis que ho decidisquen-.

Discrecional

La Taxa Turística és un impost que, normalment, es paga en el mateix lloc en el qual es dorm. És una suma, normalment variable segons siga temporada alta o baixa, nombre de nits, tipus d’allotjament i zona, que s’abona en pagar el preu de l’estada.

Tasa turística de Catalunya

En l’últim exercici 2017-2018, la Generalitat de Catalunya va recaptar 56,5 milions d’euros gràcies a aquesta mesura.

Tipus d’allotjament
BarcelonaResta
Luxe2,25€/dia2,25€/dia
Hotels1,10€/dia0,90€/dia
Apartaments turístics2,25€/dia0,90€/dia
Càmpings, Hostals, Bungalows…0,65€/dia0,45€/dia
Creuers0,65€/pers <12h, 2,25€/pers >12h0,90€/dia

Font: Generalitat de Catalunya

Les taxes turístiques, comunes al voltant del món com a Nova York -3,5 dòlars la nit i 14 el visat-, cada vegada estan més presents a Europa. Sempre amb un argumentari comú: que el turisme revertisca en la qualitat de vida dels locals, però també dels mateixos viatgers i viatgeres.

En ciutats com Berlín i Amsterdam, per exemple, es cobra respectivament un 5 i 6% sobre el preu de l’habitació. Brussel·les utilitza un mètode més semblant al de Catalunya i Balears, segons el tipus: tres euros el càmping, quatre els hotels i tres els apartaments turístics tipus AirBnB.

Així, el síndic de Compromís, Fran Ferri, va recordar ahir el debat sobre aquesta taxa en la Comunitat, que no va tirar avant la passada legislatura i no va quedar reflectit en l’acord del Botànic per discrepàncies Ara, el portaveu defensa “una posició intermèdia” en la qual Compromís, PSPV i UP-EUPV puguen trobar-se per a començar la redacció de la norma.

“A València l’alcalde ha repetit en diverses ocasions que la vol implantar, hem de donar-li l’oportunitat”, apuntava Ferri poques hores abans que Joan Ribó la reclamara de nou. En 2018, el Cap i Casal va rebre a més de dos milions de turistes, per la qual cosa és “una bona ciutat” per a iniciar i experimentar amb la taxa.

“Possibilistes”

Ferri assenyala que el punt de consens entre els socis del Botànic podria estar “que es puga implantar discrecionalment als ajuntaments que vulguen”. Així, les corporacions municipals que ho desitgen, a l’empara de la Generalitat, podrien aplicar la taxa. “El turisme cal entendre-ho com una vida desplaçada, Quan vas a París uns dies, fas ús dels seus serveis. Es tracta poder invertir i millorar en ells. Millora la qualitat de vida dels habitants i dels turistes”, assenyala.

El síndic ha assenyalat que una de les vies és mitjançant Iniciativa Legislativa en les Corts, alguna cosa que estudiaran al setembre, i que passarien per la Comissió d’Hisenda. Assenyala no obstant això que hi ha una altra opció: “Ara que s’acosten els pressupostos Generals, es podria per Llei d’acompanyament”.

A l’hora d’una taxa discrecional o general per a tota la Comunitat, Ferri assenyala que a llarg termini aposten per les dues, però són “possibilistes”, veuen les opcions amb els seus socis, i creuen que poden “començar a implantar la norma” amb els ajuntaments que ho sol·liciten. “És importantíssim que València tinga alguna cosa com això. Crec que serà una de les prioritats de la legislatura”, va finalitzar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 3 =