caixa popular

Ábalos no descarta un 'súper diumenge' electoral el 26 de maig, amb generals, autonòmiques, municipals i europees

Ábalos no descarta un 'súper diumenge' electoral el 26 de maig, amb generals, autonòmiques, municipals i europees
19/11/2018 -

L’opció que el president del Govern, Pedro Sánchez, decidisca convocar les eleccions generals al mateix temps que les municipals, autonòmiques i europees previstes per al pròxim 26 de maig és una opció possible, ha reconegut aquest dilluns el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos.

“Res és descartable”, ha afirmat Ábalos en els Esmorzars d’Europa Press preguntat per la possibilitat d’aquest ‘súper diumenge’ electoral a Espanya, que no té precedents en la història de la democràcia espanyola.

Ábalos, que coordina amb el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, el comité electoral que està preparant al partit de cara al 26 de maig, ha assenyalat no obstant açò que en aquests moments el Govern està “concentrat” en l’aprovació del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019, a pesar que el propi Sánchez ha admès la possibilitat de no arribar a presentar-los si no tenen aspectes de prosperar.

Per açò el ministre s’ha mostrat partidari d’evitar “aventurar gens” en aquests temps tan “líquids” de la política. En qualsevol cas, Ábalos ha recordat que l’instrument de dissoldre les Corts i convocar eleccions –que competeix en exclusiva al president del Govern– és “molt poderós”.

Per aquest motiu no tinga dubtes que Sánchez ho manejarà amb “responsabilitat” i convocarà “quan crega que ha de fer-ho i mai a pressió ni remolc de ningú”.

TARDOR 2019, LA DATA MÉS PROBABLE

El Govern veu possible perllongar la legislatura fins a la tardor de 2019, encara fins i tot en l’escenari que no hi haja nous Pressupostos. Els mesos d’octubre o novembre de l’any pròxim són les dates que fonts socialistes apunten com les més probables, ara com ara, en cas que hi haguera avançament electoral, enfront de la possibilitat de celebrar-les abans de les municipals –al març o abril– o coincidint amb les locals, autonòmiques i generals.

En cap moment Ábalos s’ha referit a la possibilitat que el Govern puga esgotar la legislatura fins a 2020, entre altres coses perquè ningú pensa que siga possible sense un nou Pressupost.

No obstant això, el ministre s’ha mostrat convençut que, malgrat els “errors” que puga haver comès l’Executiu de Sánchez, està “convençut” que els socialistes estan portant a Espanya cap al “camí més segur” cap a la cohesió territorial i la restitució de la confiança dels ciutadans en les possibilitats del país.

Ha destacat el fet que l’economia espanyola seguisca creixent al 2,5 per cent, més que la mitjana de la zona euro, que l’atur haja caigut per sota del 15 per cent per primera vegada des de 2008, dades que evidencien que Espanya pot créixer “més i millor”.

També ha destacat que la situació a Catalunya és millor que fa un any i s’ha queixat que “Espanya està plena de soroll” que impedeix escoltar “els senyals que de debò importen”.

Ha lamentat en particular que l’oposició que representen PP i Ciutadans actue “hiperventilada”, renunciant a la “serenitat”. En la seua opinió, els que crispen actuen moguts per una “concepció patrimonial del poder” que nega l’opció de governar a la resta de forces polítiques, comportament que perjudica els interessos generals del país i li fa més vulnerable de cara al futur.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =