El Síndic obri investigació d'ofici a FGV per deixar a una persona discapacitada "abandonada" de nit en una estació

Guardar

Home en cadira de rodes
Home en cadira de rodes

El Síndic de Greuges ha decidit obrir una investigació d'ofici a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per deixar a una persona discapacitada "abandonada" de nit en l'estació de l'Eliana (València). Així ho ha anunciat en un comunicat després d'haver tingut coneixement pels mitjans de comunicació de la denúncia pública de l'entitat Cocemfe Castelló, sobre la "situació de discriminació" viscuda l'1 d'agost per una persona, natural de Nules, usuària de la línia 2 del Metro d'FGV, que es va quedar en l'estació en fallar la plataforma elevadora de l'autobús que cobria la línia mentre es realitzaven obres en aquesta zona.

Segons Cocemfe, l'empresa pública no va considerar justificada l'alternativa del taxi i, com a resultat, l'afectat va veure "greument afectats" els seus drets com a client del servei i va quedar "abandonat" de nit en l'aparcament de l'estació.

Abans aquesta situació, el Síndic ha iniciat una investigació d'ofici dirigida a FGV en considerar que la seua actuació, o la falta d'ella, "ha pogut vulnerar els drets de la persona afectada en els fets descrits".

"L'accessibilitat en tots els àmbits de la vida, i especialment en el transport, facilita que les persones amb discapacitat puguen viure en forma independent i participar plenament en tots els aspectes de la vida. Per tant, l'adopció de mesures que identifiquen i eliminen els obstacles i les barreres d'accés són fonamentals", assenyala el síndic en un comunicat, en el qual afig que la legislació "persegueix aquestes situacions estimades com a discriminatòries".

De fet, cita, entre altres normes, que l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana "indica que es garantirà en tot cas a les persones afectades de discapacitat, el dret a les prestacions públiques necessàries per a assegurar la seua autonomia personal, la seua integració socioprofessional i la seua participació en la vida social de la comunitat" i que la Generalitat procurarà a eixes persones "la seua integració per mitjà d'una política d'igualtat d'oportunitats, mitjançant mesures d'acció positiva, i garantirà l'accessibilitat espacial de les instal·lacions, edificis i serveis públics".

L'entitat ha demanat a FGV que remeta, en el termini màxim d'un mes, un informe "detallat" sobre els fets que es van produir el dilluns 1 d'agost i vol conéixer "quines alternatives se li van oferir a l'usuari d'aquest servei, per què es va descartar el servei de taxi adaptat, el temps d'espera, la resolució d'aquesta situació i quins responsables d'FGV van estar en contacte amb l'usuari en tot moment".

Així mateix, requereix conéixer si s'han produït situacions similars mentre han durat les obres de la Línia 2 o en altres en aquest últim any, i si els autobusos contractats per a cobrir aquests serveis en casos d'obres són accessibles sempre.

Arxivat a:

Destacats