Successos

Rovira afirma que l'afonament a Massanassa era "imprevisible" i que el centre no corria risc de col·lapsar

Assenyala que l'accident ha sigut en un porxo exterior i que, després de la dana, "tot apuntava que valia més la pena" fer el col·legi de nou que reparar-lo

1 minut

El col·legi Luis Vives després de la solsida del porxat, a 24 de novembre de 2024, a Massanassa, València, Comunitat Valenciana (Espanya). - Jorge Gil - Europa Press

El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha assegurat que l'ensulsiada en el col·legi Luis Vives de Massanassa (València) --en el qual ha mort un treballador i ha resultat ferit altre-- ha sigut "imprevisible" i ha succeït quan els empleats estaven actuant en un porxo en l'exterior de l'edifici. En este sentit, ha puntualitzat que "en cap moment hi havia un informe que diguera que l'edifici corria risc de col·lapsar".

"Els informes tècnics assenyalen que el centre va patir danys importants però que no suposaven un risc imminent de l'estructura", però "un risc la seua ocupació", ha especificat el conseller, que ha recordat que el sinistre s'ha produït "en l'exterior, en un porxo que connecta un edifici amb un altre".

Des del Grup Tragsa han manifestat esta mateixa vesprada que l'enfonsament del porxat, segons els primers esbrinaments, s'ha degut al "col·lapse d'una estructura metàl·lica exterior que protegia de les inclemències el pas entre edificis".

Per part seua, en atenció als mitjans després de la "reunió d'urgència" celebrada este diumenge en el Palau de la Generalitat, Rovira ha comentat que el centre educatiu té "ja 50 anys" i, després dels greus danys ocasionats per la dana, "tot apuntava al fet que valia més la pena fer-ho nou que reparar-lo".

Ha qualificat els fets de "accident laboral" i ha explicat que en el moment del succés es trobaven en el recinte quatre treballadors de Tragsa i operaris de la UME "netejant llots i estris abandonats" que han sigut "sorpresos per una imprevisible ensulsiada".

En este sentit, ha destacat que els professionals estaven realitzant labors de neteja "en la part exterior" del centre "a petició de l'Ajuntament" de la localitat, que, a causa de "la proximitat d'alguns habitatges", havia sol·licitat a la Conselleria que netejara el col·legi, per raons, ha puntualitzat Rovira, "de salubritat".

El conseller, que ha traslladat les seues "condolences" als familiars i afins del mort i ha desitjat una "ràpida recuperació" al treballador ferit, ha assenyalat que el col·legi era considerat com a centre "roig", per la qual cosa "a curt termini els alumnes no podrien entrar" perquè "les destrosses" ocasionades després de la dana del passat 29 d'octubre en el CEIP Luis Vives "són súper importants", i afecten "portes, finestres, tancaments, fusteries exteriors i interiors i acabats". "Està tot arrasat", ha valorat, i ha apuntat que l'aigua va arribar a aconseguir els 2,10 metres.

"La prioritat amb eixos centres era buscar reallotjament en altres llocs", ha subratllat, alguna cosa que, ha agregat, va ocórrer amb el CEIP Luis Vives, on "se sabia que els alumnat no podrien tornar a entrar" i caldria revisar l'estructura". De fet, ha recalcat que este dilluns l'estudiantat d'este col·legi serà reallotjat en l'antiga escola de Magisteri de València.

Este trasllat, ha aclarit, és "una solució provisional", ja que es remena l'opció de "muntar eixe col·legi en aules prefabricades". De fet, Rovira ha afegit que esta setmana el director general d'Infraestructures es va reunir amb l'alcalde de Massanassa i l'arquitecte municipal "per a buscar espai lliures per a traslladar eixe col·legi". "Sabem que les obres que calga fer, siga reposició del centre o siga reforma, no estaran en dos mesos o en tres o en quatre; seran unes obres que duraran molt de temps", ha augurat.

CLASSIFICACIÓ DE CENTRES EN "QUATRE COLORS"

Rovira ha apuntat que el succés "està sent investigat en este moment" i l'Institut Valencià per a la Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) "està en contacte amb la Inspecció de Treball". "Demà els tècnics de l'Invassat visitaran el centre, com fem amb tots i cadascun dels accidents laborals que ocorren en esta comunitat", ha avançat.

El conseller ha subratllat que des de l'àrea d'Educació es va dur a terme "una sèrie de prioritzacions" de centres i es va establir una classificació de "quatre colors": "Els verds eren aquells que l'endemà es podia entrar, com qui diu; els grocs eren els que tenien necessitat de neteja i, a més, hem afegit, a petició de molts pares, l'empresa havia de fer un certificat d'higienització".

"En taronja posàvem aquells centres que necessitaven alguna reparació, per exemple, calderes i estes qüestions", és a dir, ha aclarit, "necessitaven obres menors". "I en roig eren aquells centres que sabíem que a curt termini no es podia tornar a entrar" i "necessitaven obres majors".

Segons ha assenyalat, entre els centres afectats per les inundacions hi ha un total de 12 col·legis qualificats "en roig", com és el cas del CEIP Luis Vives de Massanasa. "Per a eixos centres la prioritat era buscar un reallotjament en un altre lloc" i, una vegada realitzada la neteja del recinte, "es veuria com està l'estructura i l'analitzaran els arquitectes de la Conselleria".

"NO FÉIEM RES ALLÍ"

Preguntat per què el 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, i ell mateix no han acudit a la localitat després del succés, ha sostingut que per al cap del Consell la "prioritat" en eixe moment ha sigut "esbrinar què havia passat" i fins al lloc dels fets s'han desplaçat la vicepresidenta primera del Consell, Susana Camarero, "i altres alts càrrecs de la Generalitat". "No féiem res allí", ha afirmat, en referència a la seua presència i la del 'president' de la Generalitat.

"El 'president ha decidit vindre's al Palau", ha agregat, i ha apuntat que li ha anomenat perquè ell també acudira. "Jo ja venia de camí", ha postil·lat, alhora que ha destacat que també han assistit a la reunió tècnics de la Conselleria i treballadors de Tragsa.

En este punt, qüestionat sobre si el cap del Consell i ell es trobaven a Alacant, ha assegurat que així era i ha manifestat que "en la situació en la qual estem" treballen "el màxim d'hores". "També nosaltres tenim la nostra família a Alacant i crec que tenim dret a estar unes hores amb la nostra família. I això no quitació que no estiguem fent un treball, no sols este conseller, sinó la gran part de càrrecs i funcionaris d'esta Conselleria, de moltes hores", ha reivindicat.

Durant la reunió de la vesprada d'este diumenge, ha exposat, s'ha fet "un repàs" de l'estat dels centres educatius. Sobre este tema, ha explicat que "la major part ja estan oberts o obriran en els pròxims dies", i ha insistit que en els col·legis i instituts en els quals es considera que "els danys costaran molt temps de reparar" s'estan "buscant alternatives, intentat que siga sempre dins del municipi", doncs així ho demanden els Ajuntaments.

68 CENTRES

"La prioritat després de la tragèdia de la riuada sempre ha sigut garantir la salut pública de la població, en el cas dels centres educatius, per a l'alumnat, per al professorat i per a tots els veïns, ja que moltíssims centres estan prop d'habitatges", ha destacat, alhora que ha asseverat que, per este motiu, la "prioritat" del Consell és "la retirada de llots als carrers, embornals i centres educatius, especialment aquells que estan al costat d'habitatges", una tasca en la qual treballen "tant l'empresa pública Tragsa com l'UME".

Al fil d'esta qüestió, ha detallat que Tragsa està actuant en 19 localitats afectades per les inundacions, en les quals exercix treballs en un total de 68 centres educatius. Entre ells, ha concretat, "44 són CEIP d'Infantil i Primària, i 24 de Secundària". "Dels 68 centres encarregats, 23 ja estan finalitzat per Tragsa, nets i amb els seus certificats d'higienització".