Agents del grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat han recuperat una de les quatre campanes que marcaven les cambres i que estava instal·lada en l'emblemàtic edifici de la "Casa del Chavo" de València, actual seu de la Tresoreria Territorial de la Seguretat Social d'esta ciutat. La campana va ser sostreta fa 16 anys del seu emplaçament habitual en una xicoteta estructura metàl·lica de l'edifici, visible des del carrer.
El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, acompanyat pel comissari cap de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana, Álvaro Rodríguez, han fet lliurament avui de la campana recuperada a Vicente Escrivá Garcerán, director provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social, i al delegat del Govern, Juan Carlos Moragues.
La recuperació d'esta campana és fruit d'una recerca duta a terme pel citat grup de Patrimoni i que va arrancar recentment després de la recepció d'una carta anònima manuscrita que alertava del robatori de la campana. A través de les pistes que es donaven en la carta es va aconseguir identificar a la persona posseïdora de la campana i es va saber d'on havia sigut sostreta l'any 2000.
Fonts de la recerca han explicat que l'autor material del furt va manifestar en la seua declaració haver sostret la campana del citat edifici quan treballava per a una subcontracta que estava realitzant treballs de rehabilitació a l'interior de la "Casa del Chavo". Va relatar també que va realitzar un laboriós treball per a desinstal·lar-la de la seua ubicació i que la va traslladar al seu domicili en una furgoneta. Allí ha romàs la campana durant els últims 16 anys fins que la intervenció de la Policia.
Segons consta en els arxius de la Tresoreria General de la Seguretat Social, l'edifici albergava cinc campanes comunicades amb el rellotge mecànic, instal·lat en la part de baix d'una estructura metàl·lica de l'edifici visible des del carrer, de manera que, les quatre xicotetes campanes tocaven les cambres i la major, les hores. Avui dia tan solament es conserva en l'edifici la campana més gran.
L'any 1928 es va construir en l'Avinguda de Amalio Gemeguen de València, actualment l'Avinguda del Marquès de Sotelo, un edifici d'estil casticista dissenyat per l'arquitecte Enrique Viedma Vidal, destinat a albergar la Caixa de Previsió Social. Aquest edifici va ser inaugurat per Carlos Souza Álvarez de Toledo, Marquès de Sotelo, i alcalde pre-republicà de València entre els anys 1927-1930.
Al cap de poc, este edifici va començar a cridar-se popularment la "Casa del Chavo", ja que en aquella època, els treballadors pagaven un chavo (10 cèntims de pesseta) com a cotització per als fons de protecció social.