Successos

Desarticulen un entramat criminal a València que venia cadàvers per 1.200 euros

La Policia Nacional s'ha fet càrrec del cas i continua amb la corresponent investigació

1 minut

Un agent de la Policia Nacional a València. Imatge: Rober Solsona - Europa Press

La Policia Nacional ha desarticulat un entramat criminal en la ciutat de València que es dedicava a retirar cadàvers dels hospitals per a després revendre'ls a diferents universitats per al seu estudi, tal com ha anunciat la Prefectura de Policia aquest matí.

Els criminals aconseguien els papers i la documentació necessària per a aconseguir retirar els cossos sense vida dels centres sanitaris per a posteriorment comerciar amb ells i traure rèdit econòmic per la seua venda. En aquesta operació, denominada 'Operació Thanathos', els delinqüents venien cada cadàver per 1.200 euros.

D'aquesta forma, els individus venien als difunts a les universitats, que després d'analitzar-los i estudiar-los, els incineraven. En aquesta línia, els van facturar als centres de formació universitària 5.040 euros en 11 incineracions d'aquests cadàvers.

Inicis del delicte

La investigació es va iniciar en 2023 després que els agents de la Policia s'adonaren de la retirada d'un cadàver de la morgue de forma irregular i després de realitzar diverses investigacions, els policies es van adonar que dos treballadors de la funerària havien falsificat els documents, i en comptes de donar sepultura als cossos sense vida, van decidir vendre-ho a una universitat.

Un uniforme d'un agent de la Policia Nacional - Rober Solsona - Europa Press

Aquesta manera d'actuar per part dels individus es va repetir una altra vegada amb un home en una residència que suposadament havia accedit a donar el seu cos quan morira, però després es va descobrir que quan va signar el document per a realitzar-ho, tenia les capacitats mentals menyscabades.

A més, el difunt havia accedit a donar el seu cos a una determinada medicina, i, no obstant això, el cadàver va ser venut a una altra universitat que pagava més diners. Els investigats buscaven morts que no tingueren familiars, preferiblement estrangers o que en vida hagueren tingut condicions de vida precàries per a dur a terme les irregularitats, ja que a així s'asseguraven que no es fera cap seguiment sobre aquestes donacions per part d'algun familiar, buscant així una major impunitat.

Sembla que els criminals aprofitaven la dissecció i desmembrament dels cossos per a introduir-los en els fèretres d'altres difunts, portant a cap en una sola incineració la cremació de diversos cadàvers, estalviant-se pagar per elles i, alhora, facturant-les a la universitat, traient notables beneficis amb aquesta pràctica, d'ací que el nombre de morts i el de les incineracions no coincidiren.

Finalment, davant aquests fets, els agents van detindre als responsables de la funerària investigada, així com a dos treballadors de la mateixa com a presumptes autors d'un delicte d'estafa. A més, a dos d'ells també se'ls imputa un delicte de falsedat documental.