25n
25N
25N

La subestació de Patraix: L'engany del sarcòfag elèctric

La subestació de Patraix es traslladarà al costat del Cementeri General

La subestació de Patraix: L'engany del sarcòfag elèctric
16/05/2018 - , Toni Pla

En maig de 2007, i després d’anys de lluita veïnal per a frenar la seua obertura pels riscos que comportava, la subestació de Patraix, autoritzada per l’anterior Govern valencià, registrava una explosió, que va estremir a un barri sencer. Una explosió que va deixar sense servei a 50.000 clients d’Iberdrola, però que també va fer esclatar les reivindicacions veïnals, que van continuar reclamant el seu trasllat fins a l’actualitat. Ara, 11 anys després, sembla que tot segueix igual.

Manifestacions, casserolades o cançons protesta van ser algunes de les accions que s’han anat duent a terme pels veïns per a exigir el trasllat de la subestació de Patraix lluny de les zones residencials. Una petició res desgavellada, si es té en compte que, a Espanya, ja existeixen diferents sentències que han obligat el trasllat de transformadors, de potència inferior a la de la subestació, per causar diferents malalties, com a leucèmia o problemes en el sistema immunològic.

L’explosió va ser la gota que va fer vessar el got. El Govern de Rita Barberà va decidir frenar el funcionament de la subestació, en part per l’important repercussió social que va suposar. Així i tot, i a pesar que una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) deixarà sense efecte la llicència d’activitat per considerar-la perillosa, la subestació va tornar a ser encesa. Els anys següents es van passar entre recursos d’Iberdrola i Xarxa Elèctrica contra la sentència del TSJ, fins que, en 2016, el Tribunal Superior anul·lava, definitivament, la llicència d’activitat.

La subestació de Patraix se segueix posant en funcionament puntualment

De manera puntual, aquesta subestació se segueix posant en funcionament, i els veïns, igual que ho van fer ahir a la vesprada, se segueixen concentrant en cada aniversari per a demanar el trasllat i desmantellament de la subestació. I és que tal com comentava, a València Extra, el responsable i portaveu de la Comissió de Trasllat de la Subestació de Patraix de l’Associació de Veïns de Favara, Tomás Frutos, en una entrevista, ‘el nostre propòsit és que aquesta instal·lació desaparega. Motius tenim, sobretot, perquè és perillós per als veïns que viuen a prop. Aquesta és la nostra lluita des de fa tants anys. La subestació de Patraix no té llicència d’activitat. Aquesta subestació va ser un capritx d’Iberdrola, que es va obstinar a construir-la ací, però nosaltres també estem obstinats en el seu tancament’.

El projecte ha desaparegut dels Pressupostos Generals de l’Estat

Des de l’actual Govern valencià també s’està treballant a traslladar la subestació al costat del cementeri. Així, l’Alcalde de València, Joan Ribó, ha posat de manifest la seua intenció de reprendre els contactes amb el Ministeri d’Indústria per a posar damunt de la taula un projecte que ‘ha desaparegut dels Pressupostos Generals de l’Estat’. Així mateix, ha defensat que ‘aquestes infraestructures s’han de fer sota terra, com la de l’avinguda de França’. De moment, aquest projecte està paralitzat, i els veïns de Patraix es veuen en l’obligació de seguir amb la lluita. València Extra ha parlat amb Toni Pla, President de l’Associació Veïnal de Patraix, i Vicepresident de la Federació Associacions de Veïns de València, i això és el que ha volgut transmetre:

L’ENGANY DEL SARCÒFAG ELÈCTRIC

Un 15 de maig del 2007 una explosió va rebentar els laterals del sarcòfag de formigó que a colp de protesta, a colp de la força de la policia, van anar construint-se en contra d’un barri, un districte, una ciutat.
Hui dia, l’any 2018, després d’11 anys, eixa explosió ens va deixar amb el cor en un puny i confirma el que per activa i passiva volien desmentir per diferents fonts perquè ací en Patraix va ocórrer…. “Les subestacions exploten”.

No solament és la percepció de risc que tenen els ciutadans, perquè sí, en aquest tipus d’instal·lacions, sinó que el fet va ser evident i, a escassos 12 metres de distància dels habitatges, va explotar no solament el que ens venien com una instal·lació seguríssima, sinó que a més, i potser el més important, són els possibles riscos a la salut que poden provocar les ones electromagnètiques en un espai on sempre s’havia dit que aniria un espai dotacional, un jardí, una biblioteca, un… Però no un sarcòfag elèctric.

Fa anys que ens vam assabentar, en un tòrrid mes d’agost, per un article de premsa, que quasi ningú estava atent a eixes xicotetes comunicacions en manera d’article on anunciaven per obligació i exposició pública instal·lacions d’aquest tipus per a poder al·legar, quasi d’amagatons, de forma oculta, que anaven diverses subestacions a construir-se i entre elles la de Patraix. La majoria política de l’Ajuntament repetia que havíem de dirigir la nostra negativa a aquesta instal·lació i tirar la culpa al Govern Central sense més. Nosaltres només volíem que no es fera en eixe espai i que hi havia alternatives per a la seua ubicació si era necessària per a la sostenibilitat de la xarxa elèctrica de la ciutat.

Instal·lació que, per cert, va ser requerit el seu tancament pel Ple de l’Ajuntament de València al Ministeri d’indústria, Xarxa elèctrica Espanyola SAU i Iberdrola SAU i encara malgrat no tenir llicència, perquè va ser qualificada d’activitat perillosa, encara hui no han mostrat intenció de desmantellar-la i traslladar-la prop del llit del riu, ja que no està contemplada en la planificació energètica que està en vigència fins a 2022 en eixa nova ubicació.

Què més fa falta ja per a dir a aquestes grans empreses que siguen sostenibles?, Escolten a la ciutadania per favor!, i per descomptat, escolten als representants que el 29 de juny del 2017 per unanimitat va recolzar una declaració institucional sobre la subestació de Patraix instant al seu tancament per considerar la perillositat en ple nucli urbà de València.

Pot passar temps, pot ser que s’aconseguisca el trasllat, però el que no oblidarem mai serà la pressió, la prepotència, els antidisturbis, els camions entrant per força, el sarcòfag de formigó creixent en els nassos de la ciutadania, i que la queixa fóra dirigida contra l’administració central com a arma llancívola on els que governaven l’Ajuntament no tenien eixa majoria que tant estaven acostumats en aquesta Comunitat, i que portava a girar l’esquena a un clam que hui, tenint eixa majoria en el Govern Central, fan oïdes sordes al crit de: SUBESTACIÓ ELÈCTRICA DE PATRAIX “FÓRA”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 3 =

bombers
CCCC