25n
25N
25N

Standard & Poors manté el 'ràting' de la Comunitat Valenciana en BB amb perspectiva estable

Standard & Poors manté el 'ràting' de la Comunitat Valenciana en BB amb perspectiva estable
23/05/2020 -

L’agència de qualificació de riscos Standard & Poors ha mantingut el ‘ràting’ que atorga a la Comunitat Valenciana BB per al seu deute a llarg termini amb perspectiva estable.

Segons ha indicat la Generalitat en un comunicat, l’entitat estatunidenca ha valorat “el suport financer del Govern central a la Comunitat Valenciana mitjançant els mecanismes que cobreixen totes les necessitats financeres habituals, així com amb altres mesures com els Fons no Reembossables, que en total ascendeixen a 16.000 milions, per a fer front a l’emergència sanitària provocada per la Covid-19, i que encara estan pendents de repartiment entre les comunitats autònomes”.

Així mateix, l’informe considera positiu que la major part del deute de la Comunitat siga a través dels mecanismes especials de finançament, en concret un 84%, la qual cosa suposa que els costos financers són reduïts i, per tant, converteixen en assumible la sostenibilitat del deute.

Segons les xifres de l’informe, en 2019, la Comunitat només dedica el 3,47% dels seus ingressos operatius al pagament dels interessos del deute, malgrat el volum de 48.433 milions d’euros de deute a 31 de desembre de 2019.

D’altra banda, l’informe esmenta l’esforç realitzat per a aconseguir, a través d’entitats financeres, refinançar amb èxit préstecs ja existents amb un important estalvi en costos financers.

INFRAFINANÇAMENT

L’agència de qualificació també reconeix que els ingressos de la Comunitat Valenciana procedents de l’actual sistema de finançament estan per davall de la mitjana de la resta de comunitats autònomes, i assenyala la posició reivindicativa de la Comunitat per a la reforma d’aquest sistema i la seua aposta per prioritzar l’objectiu de millorar les prestacions a la ciutadania, incrementant la despesa per càpita a costa d’un retard en el procés de consolidació fiscal.

Malgrat això, assenyala l’informe que, en 2020, els ingressos pels lliuraments a compte del model de finançament creixeran per un 9,4%, enfront del 7,3% de mitjana en l’Estat, a més de l’augment que es produïsca per les transferències dels Fons no Reembossables.

Finalment, l’Agència de Qualificació assenyala que la Comunitat continuarà incrementant el deute degut, entre altres raons, a aquest efecte afegit de la COVID-19.

FACTORS QUE PODRIEN CANVIAR EL ‘RÀTING’

Standard and Poors ha apuntat en el seu informe que la qualificació creditícia de la Comunitat Valenciana pujaria en el cas que el Govern central prenga mesures estructurals, com la reforma del sistema de finançament autonòmic o que l’Executiu espanyol absorbisca part del deute, la qual cosa suposaria, en tots dos casos, una millora de les ràtios pressupostaris.

L’agència de qualificació de riscos ha assegurat que aquestes mesures haurien de portar amb si un compromís de consolidació pressupostària o, en cas contrari, la Comunitat Valenciana haurà de vigilar les seues mètriques pressupostàries.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × cinc =