25n
Orgull
Orgull

Sorolla torna a València amb una exposició que revela la seua faceta com a "dibuixant sense descans"

Sorolla torna a València amb una exposició que revela la seua faceta com a "dibuixant sense descans"
22/07/2021 -

L’obra del pintor Joaquín Sorolla tornarà a la seu de la Fundació Bancaixa a València el mes vinent d’octubre amb una exposició que exhibirà per primera vegada a la ciutat una selecció d’un centenar de dibuixos, una faceta menys coneguda del creador, però que va practicar “de manera intensa a o llarg de tota la seua trajectòria artística”.

La mostra –titulada ‘Sorolla, Dibuixant sense descans’ i produïda pel Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla amb la col·laboració de la Fundació Bancaixa– descobrirà al públic una part de la producció del pintor valencià menys popular, però en la qual va ser molt prolífic amb la creació de més de 8.000 dibuixos al llarg de la seua carrera. Aquestes peces formen part del treball previ, “disciplinat i constant”, que Sorolla realitzava abans d’escometre un gran quadre, explica la fundació en un comunicat.

A més, l’exposició, comissariada per Inés Abril Benavides i Mónica Rodríguez Subirana, mostrarà al públic per primera vegada a València un centenar de dibuixos procedents en la seua majoria de les col·leccions del Museu Sorolla als quals se sumen préstecs d’altres institucions i col·leccions particulars.

La selecció permet percebre l’evolució que experimenta el traç de l’artista, i mostra els aspectes que més el van preocupar en l’exercici de l’art. A través d’aquest conjunt poden veure’s també els diferents usos que el pintor li va donar al dibuix.

Sorolla no sols va utilitzar el mitjà gràfic com a pas previ a la seua obra pictòrica, a manera de preparació i exploració per als seus grans llenços. També va usar el dibuix com una fi en si mateix, com a pur entreteniment i per a guardar record d’aquells als qui més volia: la seua família.

SECCIONS

El recorregut expositiu s’estructurarà en quatre seccions. En ‘La línia en l’inici’ s’exposen dibuixos realitzats en els seus anys de joventut quan acaba d’acabar els seus estudis en l’Acadèmia de Belles arts de Sant Carles.

L’apartat ‘Dibuix, família, llar’ inclou dibuixos de l’entorn familiar de Sorolla i la seua vida quotidiana. En ‘Grans obres, grans dibuixos’ es mostren alguns dels dibuixos preparatoris més espectaculars de l’artista que reflecteixen la premeditació i l’estudi que hi ha darrere dels seus llenços.

El recorregut es tanca amb ‘La ciutat moderna’ on es pot contemplar la plasmació d’escenes urbanes de ciutats com Nova York o Chicago, que van ser un motiu molt freqüent en els seus dibuixos i notes de color.

L’exposició, que es va presentar en el Museu Sorolla de Madrid de novembre de 2019 a agost de 2020, podrà visitar-se en la seu de la Fundació Bancaixa a València d’octubre de 2021 a gener de 2022.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + 15 =