Soler destaca la reacció del Govern per a donar liquiditat per a pagaments i atendre empreses i famílies

Guardar

vicent soler ep
vicent soler ep

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat aquest dijous la "importància" de la reacció del Govern central amb la injecció de recursos a la Comunitat Valenciana i a la resta d'autonomies, mitjançant l'avançament dels lliuraments a compte, per a poder atendre pagaments i posar en marxa mesures per a contrarestar els efectes de la crisi sanitària del COVID-19 en les empreses i les famílies.

Vicent Soler ha assenyalat, en un comunicat, que "els problemes de liquiditat de les comunitats autònomes repercuteixen directament en la capacitat de reacció dels governs autonòmics" i ha afegit que, en concret, "la situació de tresoreria per la qual travessa la Generalitat, derivada d'un sistema de finançament obsolet i injust, és un problema greu que s'agreuja amb el Covid-19".

El responsable autonòmic ha indicat que "davant aquesta situació cal incorporar més recursos al sistema sanitari, dotar de liquiditat al teixit productiu i fer arribar les ajudes socials als treballadors i grups vulnerables".

En aqueix sentit, el conseller ha valorat "la immediatesa amb la qual el Govern central ha reaccionat, comunicant ahir a les comunitats autònomes l'abonament del primer pagament de l'actualització dels lliuraments a compte de l'any 2020 a partir del pròxim dilluns". Soler ha dit que aquest és "un fet sense precedents que permetrà avançar liquiditat a les comunitats autònomes en un total de 2.867,08 milions dels quals 223 corresponen a la Comunitat Valenciana".

Així mateix, ha valorat que aquest territori comptarà enguany amb un augment del 9,38 per cent de finançament, en passar dels 10.555,65 milions de 2019, als 11.545,80 milions l'any de la crisi creada pel coronavirus. Ha destacat que la Comunitat "és l'autonomia que més creix en termes relatius" i ha recordat que "quan el Ministeri d'Hisenda va anunciar els lliuraments a compte inicials per a 2020 l'augment previst per a la Comunitat Valenciana era del 6,77%".

"PREOCUPANT SITUACIÓ"

Vicent Soler havia traslladat a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, "la preocupant situació de les arques valencianes i la falta de liquiditat per a fer front als proveïdors del sistema sanitari, que són fonamentals en aquests moments, però també als pagaments directament relacionats amb drets fonamentals de les persones, com els consorcis hospitalaris i les ajudes a l'ocupació".

Així, ha indicat que li va traslladar "la dramàtica situació de les arques valencianes perquè l'infrafinançament estructural, ens obliga, amb un nivell de prestació de serveis públics fonamentals similar al de la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú, a mantindre un diferencial de dèficit de 1.400 milions d'euros anuals, que es transforma en deute comercial i que, en aquestes circumstàncies, són un llast diferencial per al teixit productiu valencià enfront del de la resta d'Espanya".

Soler ha agregat que resoldre el problema de liquiditat de la Comunitat Valenciana "és fonamental per a fer arribar un flux de recursos urgent al teixit productiu, que el necessita per a sostindre l'ocupació, el pagament dels seus costos fixos i no veure's abocat a tancaments empresarials o de l'activitat dels autònoms".

En aqueixa línia, ha assenyalat que la liquiditat anunciada pel Govern és "totalment insuficient" i el Consell reclamarà "la necessitat d'anticipar abans del 31 de març el 75% de l'extra FLA i que aquest avançament incloga almenys la part corresponent a l'infrafinançament (1.400 M€) i la derivada de l'impacte pel canvi de sistema d'informació de l'IVA (226 M€), així com el FLA ordinari incloent la desviació de l'objectiu de dèficit autoritzat per a 2020".

"NO PODEM ESPERAR A JULIOL"

El Consell, ha agregat, sol·licitarà així mateix el pagament de la previsió de liquidació de 2018 que, en condicions normals, s'alliberen a meitat d'any.

"No podem esperar al mes de juliol, necessitem els recursos ara per a fer front a tres necessitats fonamentals: la compra de material sanitari i dotar al sistema sanitari de tots els mitjans necessaris per a combatre la pandèmia, per a fer front a les ajudes que necessita el sector més vulnerable de la societat i perquè arriben els recursos al sistema productiu, sobretot, a les petites i mitjanes empreses i els autònoms perquè puguen salvar de la millor manera possible la situació", ha assenyalat el conseller.

D'altra banda, ha manifestat la necessitat de poder disposar de recursos per a fer front a la situació creada per la pandèmia i ha destacat que, "malgrat les dificultats, el Consell va reaccionar complementat les mesures recollides en el decret del Govern central per a donar solució a la necessitat immediata de solvència dels autònoms i les empreses de la Comunitat Valenciana".

Vicent Soler ha considerat la situació de "delicada", ja que "la destrucció d'ocupació en la Comunitat Valenciana ja ha superat els 5.000 nous aturats en només cinc dies des que es va decretar l'estat d'alarma i, a més, la Conselleria d'Economia ha rebut en cinc dies 781 sol·licituds d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació".

"TANCAMENTS MASSIUS"

"Davant aquesta situació, hem habilitat una dotació de 97 milions que permetrà donar liquiditat en diferents línies de finançament per a evitar tancaments massius i la destrucció d'ocupació en la Comunitat Valenciana", ha agregat Soler. Una de les línies, dotada amb 57 milions anirà destinada a ajudes als autònoms.

D'altra banda, ha apuntat que l'Institut Valencià de Finances (IVF) articularà una altra línia, dotada amb 40 milions ampliables, en crèdits participatius per a millorar la solvència de les empreses, amb una manca de tres anys per a afrontar aquests préstecs. Soler ha destacat que "les mesures adoptades pel Consell tenen com a objectiu que ningú es quede al marge i que cap autònom haja de deixar la seua activitat".

SGR

Amb tot, ha valorat la disponibilitat de l'IVF, que permet a la Generalitat tindre un instrument dins del sector públic que dissenye accions i productes de forma més àgil perquè la liquiditat arribe com més prompte millor al teixit productiu". "Comptar amb la Societat de Garanties Recíproca permet avalar el cent per cent de les operacions financeres de les empreses valencianes, un tema que complementa les accions dissenyades pel Govern Central", ha afegit.

Arxivat a:

Destacats