25n
25N
25N

Soler exigeix una major ponderació de la població ajustada en el primer tram del fons extraordinari

Soler exigeix una major ponderació de la població ajustada en el primer tram del fons extraordinari
05/05/2020 -

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha reclamat “una coherència” en el conjunt dels criteris del repartiment del fons de 16.000 milions que injectarà el Govern a les comunitats per a fer front a la pandèmia del coronavirus i sobre aquest tema ha exigit “una major ponderació de la població ajustada en el primer tram de 6.000 milions”.

Soler ha realitzat aquestes peticions durant la videoconferència que ha mantingut en la vesprada d’aquest dilluns amb els consellers d’Hisenda de les comunitats i la ministra María Jesús Montero, que s’ha mostrat “oberta a revisar els paràmetres de distribució del fons”, segons han assenyalat fonts de la Generalitat en un comunicat.

Sobre aquest tema, ha destacat que aquest fons no reembossable de 16.000 milions “no tenen precedents a l’Espanya autonòmica” i que la quantitat s’ha basat en les estimacions de l’impacte de la pandèmia en les despeses sanitàries i socials, així com en la caiguda dels ingressos propis per la menor activitat econòmica.

D’aquesta forma, ha recordat que, com ja va anunciar en el Congrés la ministra, es destinaran 10.000 milions per a atendre despesa sanitària; 5.000 milions per la reducció d’ingressos per la caiguda de l’activitat econòmica; i 1.000 milions per a atendre despesa social.

La ministra ha comunicat aquest dilluns als consellers d’Hisenda que la part del fons no reembossable de 10.000 milions destinat a cobrir la despesa sanitària s’abonarà en dues fases: 6.000 milions en el curt termini i els altres 4.000 milions en el segon semestre de l’any.

Sobre aquest tema, Soler ha insistit en la importància d’aquests recursos addicionals, però ha subratllat que “l’important és que hi haja una coherència en el conjunt dels criteris de distribució del fons”.

D’aquesta manera, ha defensat que la població ajustada hauria de tindre una major ponderació en el repartiment del primer tram de 6.000 milions d’euros anunciat per la ministra per al curt termini, atés que, en la proposta inicial del ministeri, el 80% dels recursos es vinculen a la població afectada per la pandèmia (ingressos UCI, hospitalitzacions i positius confirmats per PCR) i el 20% a la població protegida (població ajustada).

“He defensat en la reunió que la clau per al seu repartiment ha de ser la població, ja que ha de vincular-se a les persones, als pacients, encara que podríem entendre que puga matisar-se aqueix repartiment en virtut de l’impacte de la pandèmia en els diferents territoris i, en aqueix sentit cal tindre en compte la Població Protegida Equivalent i als majors de 60 anys, que són el grup més vulnerable a la COVID-19”, ha aclarit Soler.

“Aquest fons és una mostra del compromís del Govern central amb les comunitats autònomes, que són les que gestionen tres dels quatre pilars bàsics de l’estat del benestar: la sanitat, l’educació i les polítiques socials.

En aquests moments la despesa en matèria sanitària s’ha vist molt tensada per a fer front a l’emergència sanitària que ha suposat la COVID-19 i era necessari que, des de l’Executiu central, es donara cobertura a l’actuació que estem duent a terme les comunitats autònomes, com així ha sigut”, ha explicat el conseller d’Hisenda.

Així mateix, el conseller ha destacat que aquestes inversions per a fer front a la pandèmia i les seues conseqüències socials i econòmiques no computaran en la regla de despesa.

UNA RESPOSTA FINANCERA “RÀPIDA”

Soler també s’ha mostrat satisfet per la resposta financera que ha donat el Govern central a les necessitats de liquiditat de la Comunitat Valenciana. “La seua resposta ha sigut ràpida i han estat a l’altura de les circumstàncies. Fins al moment, el Govern ha facilitat liquiditat a la Comunitat Valenciana per import de 1.423 milions d’euros perquè puga fer front a les despeses extra que està tenint, principalment a conseqüència de la lluita contra el coronavirus”.

Aquesta xifra ve a cobrir aproximadament el 65% de les necessitats de liquiditat extraordinària de la Comunitat Valenciana, que, segons els càlculs del Consell, aconsegueixen els 2.200 milions en el primer semestre. “La previsió que tenim és que abans de maig la Comunitat Valenciana reba la quantitat restant per a traslladar-la a l’activitat econòmica, la qual cosa és una bona notícia”, ha indicat Soler.

“Però no podem quedar-nos en això. Necessitem també la corresponsabilitat de la resta de territoris, que han d’evitar competir en matèria fiscal i continuar avançant, des de la solidaritat, en els passos necessaris que ens permeten a tots iniciar la recuperació econòmica i sanitària”, ha reclamat.

Per a això, és “indispensable” dur a terme la reforma del sistema de finançament autonòmic. “No podem afrontar una vertadera recuperació si no partim de la base d’un model de finançament basat en l’equitat, la justícia i l’equilibri per a totes les autonomies”, ha argumentat Soler.

“L’actual sistema de finançament autonòmic té més en compte la dispersió de la població de cada territori que el nombre d’habitants; per aquest motiu la Comunitat Valenciana siga la més perjudicada i això no respon a cap lògica”, ha lamentat el conseller.

1.351 MILIONS DE LIQUIDITAT AVANÇADA

La Tresoreria de la Generalitat disposa ara mateix de 1.351 milions de liquiditat avançada, que amb els 72 milions d’ingressos addicionals transferits pel Govern per a actuacions enfront de la COVID-19 en sanitat (28,3 milions), serveis socials (30 milions), alimentació infantil (2,3 milions) i ajudes al lloguer d’habitatges (11,4 milions), sumen un total de 1.423 milions per a atendre la urgència més immediata, segons les mateixes fonts.

Els 1.423 milions contemplen 128 milions d’euros corresponents al FLA ordinari del primer i segon trimestre d’enguany, dels que 46 milions seran per a pagament a proveïdors i 82 milions per a disposar de liquiditat en caixa.

Així mateix, el dia 17 d’abril van arribar els 111,6 milions del segon pagament d’actualització dels lliuraments a compte, que en total suposen 223 milions i que normalment s’activen a l’octubre.

Finalment, la Comunitat Valenciana també disposa de 1.000 milions d’euros de liquiditat avançada entre transferències directes (230 milions + 120 milions) i una operació financera amb el Tresor per import de 650 milions, la qual cosa suposa un avanç de més del 50% de la liquidació del sistema de finançament que suposaria uns 925 milions i que habitualment es paga al juliol.

“Vull destacar la importància de l’operació a tres bandes entre la Conselleria d’Hisenda, la Tresoreria General de l’Estat i les entitats financeres per a disposar de 650 milions de liquiditat entre abril i juliol. Aquesta gestió, que s’ha dut a terme gràcies a la iniciativa de l’equip de la Conselleria d’Hisenda, ha permés a la Comunitat Valenciana disposar de més del 50% de la liquidació de 2018 abans que cap altra autonomia”, ha indicat Soler.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − huit =