caixa popular

Soler lamenta que el Govern central no atenga la petició del Consell i la FVMP per a evitar l'asfíxia financera d'entitats locals per les sentències

Soler lamenta que el Govern central no atenga la petició del Consell i la FVMP per a evitar l'asfíxia financera d'entitats locals per les sentències
13/05/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha lamentat que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública no atenga la petició conjunta i per escrit que li van dirigir el mateix Soler i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, perquè s’amplie el termini d’amortització dels préstecs sol·licitats pels ajuntaments amb la finalitat de fer front a les obligacions derivades de sentències judicials fermes.

És una nova portada de l’Executiu central al municipalisme a l’hora de donar resposta a problemes greus dels ajuntaments que comporten perjudicis per als ciutadans”, ha advertit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic. El passat 6 de març, Soler i Alfaro van remetre un escrit al ministeri amb la finalitat de traslladar-li la greu situació d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana com a conseqüència de sentències judicials fermes, en les quals se’ls condemna a abonar elevats imports.

La majoria d’aquests consistoris, afegien Soler i Alfaro, té una difícil situació pel que no poden acudir als mercats per a sol·licitar un préstec, de manera que solament els queda el recurs al Fons de Finançament d’Entitats Locals del Govern central. El problema és que, com el termini de devolució d’aquests crèdits és de deu anys, resulta impossible per a molts municipis complir amb el calendari de venciments.

A fi de cercar una eixida i una solució a aquest problema per a “garantir el manteniment de la prestació de serveis públics bàsics“, el conseller i el responsable de la FVMP sol·licitaven al ministeri l’ampliació dels terminis d’amortització dels préstecs per a fer factible l’accés a aquests crèdits per part dels municipis valencians.

A manera d’exemple, en la missiva se citava el cas de Monòver, amb un pressupost de 9,6 milions i al que una sentència obliga al pagament de 4,6 milions, més l’interés legal dels diners.

La mesura donaria oxigen als ajuntaments valencians, que han de fer front actualment al pagament de 71 milions en préstecs de l’Estat per al pagament de sentències judicials fermes”, subratllen Soler i Alfaro, els qui recalquen la seua voluntat de “treballar per a aportar solucions en benefici dels valencians i dels serveis públics que han de rebre“.

“No hi ha predisposició per a solucionar problemes”

El Ministeri d’Hisenda ha remés un escrit en resposta a la missiva de les institucions valencianes en el qual no atén la sol·licitud i trasllada que “aquest ministeri mantindrà la línia d’actuació ja empresa” i que passa pels préstecs amb càrrec al Fons de Finançament a Entitats Locals existent actualment, “podent-se, si escau, estudiar mesures com la que planteja en el seu escrit”, postil·la, sense assumir cap compromís. “Estem traslladant problemes i oferint solucions, però no hi ha predisposició; el més greu és que els qui pateixen les conseqüències són els ciutadans”, ha criticat Soler.

En la missiva, el ministeri llisca que l’Ajuntament de Monòver no ha sol·licitat la cobertura de l’execució de sentència amb càrrec al Fons de Finançament a Entitats Locals, quan és precisament la impossibilitat d’acollir-se a aquest fons -per la devolució a 10 anys que imposa- el que ha motivat la cerca d’alternatives per part de la Generalitat i la FVMP.

També indica que, “en general, l’execució de sentències judicials fermes no es pot finançar amb endeutament a llarg termini qualsevol que siga la situació financera de les entitats locals”. No obstant això, d’acord amb el règim general d’endeutament caben els préstecs per a atendre sentències judicials per expropiacions dins d’un conjunt de limitacions legals i, encara que amb majors restriccions, també per despeses corrents.

“Portada als valencians”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha afirmat que la negativa del ministeri “és una gota més que ve a omplir el got de la falta de lleialtat i solidaritat del Govern central amb els 5 milions de valencians”.No solament maltracten a la Comunitat Valenciana condemnant-la a un finançament autonòmic i a unes inversions estatals molt per sota de la mitjana, on ocupem els últims llocs del rànquing autonòmic, sinó que a més asfixien a les entitats locals, desatenent una petició que podria ajudar-los a sobreposar la seua càrrega financera”.

El Govern central està instal·lat en ‘el no’ per als valencians i valencianes. Reclamem igualtat de tracte i finançament, i rebem una portada. Demanem majors inversions per a estar almenys en la mitjana, i de nou ens donen la portada. Sol·licitem ajudes per al transport metropolità com tenen altres capitals, una altra vegada portada. I ara plantegem solucions per a alleujar l’asfíxia municipal derivada de sentències, i portada. No és de rebut”, ha afegit.

El senyor Montoro sembla que ha oblidat que està tractant amb persones, amb ciutadans i ciutadanes que pateixen les conseqüències d’aqueixos ‘no’, que van a veure els seus serveis públics i la seua qualitat de vida minvats per aquest rebuig frontal del Govern d’Espanya a tot el que ve de la Comunitat Valenciana“, ha conclòs.

Etiquetes


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =

Paiporta
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris