25n
25N
25N

Soler lamenta que el finançament per càpita de la Comunitat Valenciana continue sent un 12% menor que la mitjana autonòmica

Soler lamenta que el finançament per càpita de la Comunitat Valenciana continue sent un 12% menor que la mitjana autonòmica
21/01/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler ha qualificat el finançament per càpita de la Comunitat Valenciana de “totalment insuficient”, ja que la Comunitat continua rebent “un 12% menys que la mitjana de les comunitats autònomes”.

Soler ha valorat l’esforç del Govern central per accelerar els terminis per a donar a conéixer els lliuraments a compte de les Comunitats Autònomes de 2020, que, en el cas de la Comunitat Valenciana ascendeixen a 9.564 milions d’euros i, encara que amb la liquidació de 2018 suposen 766 milions més que l’últim exercici, segons el conseller, “reforcen la necessitat d’incloure en els Pressupostos de la Generalitat la partida reivindicativa de 1.325 milions”, ha indicat en un comunicat.

Els recursos totals que percebrà la Comunitat Valenciana en 2020 són 11.322 milions d’euros, un 6,8% més que l’any anterior, dels quals els 9.564 milions ja citats es refereixen a lliuraments a compte i són una pròrroga del comunicat en el Reial decret llei 13/2019, per la qual cosa hauran de ser actualitzades quan s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat de 2020, i 1.849 milions es corresponen a la liquidació de 2018.

El conseller d’Hisenda ha assenyalat sobre aquest tema que “la Comunitat Valenciana continua sent la regió pitjor finançada i els ingressos per habitant que la Comunitat Valenciana rebrà en 2020 són un 12% inferiors a la mitjana de les comunitats autònomes, i un 30% inferiors a la comunitat millor finançada”, una situació que, segons Soler, “no pot prolongar-se ni un any més.

La xifra de lliuraments a compte comunicat aquest dimarts pel Ministeri d’Hisenda, que ascendeixen a 9.564 milions no recull l’efecte que tindrà la pròxima aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2020 i que acabarà superant els 9.743 milions previstos per la Generalitat en els seus comptes per a 2020 i, segons Soler, “posa en evidència la prudència amb la qual el Consell va fer la seua previsió d’ingressos en el pressupost”.

“Si la Comunitat Valenciana tinguera el finançament de Cantàbria, disposaria de 4.660 milions d’euros més en 2020 i aqueixa diferència no té cap mena de justificació”, ha assenyalat Soler. “Si es compara la nostra assignació de recursos amb una comunitat de similar renda per càpita, com Galícia, els recursos addicionals de la Comunitat Valenciana serien de 2.975 milions d’euros”, ha afegit.

Davant les diferències en l’assignació de recursos que disposa l’actual sistema de finançament i fins que puga aprovar-se la seua reforma, el conseller d’Hisenda adverteix que “són necessàries mesures transitòries que eliminen les diferències de recursos per habitant i que repercuteixen directament en un major dèficit malgrat que la Comunitat Valenciana continua gastant menys que la mitjana de comunitats, com va certificar la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) en un recent informe”.

“NO HI HA CAP MOTIU”

Segons Soler, “no hi ha cap motiu que justifique que la Comunitat Valenciana reba un 12% menys de recursos que la mitjana. Sent necessari que les mesures transitòries ens igualen, almenys, amb el finançament mitjà de les CCAA de règim comú”.

“Reclamem la reforma del sistema de finançament i reclamem que es contemple una compensació pel nostre infrafinançament crònic. El 44% del nostre deute és provocat per la insuficiència del finançament de l’actual sistema i no renunciarem a reivindicar una compensació per aqueix maltractament”, ha assegurat.

A més, el conseller d’Hisenda assenyala que “1.849 milions d’euros es corresponen amb ingressos que la Comunitat Valenciana havia d’haver rebut fa dos anys, amb el que “per a pal·liar les tensions de caixa, el sistema també hauria de contemplar els lliuraments a compte dels fons de convergència”.

Així mateix, Soler ha mostrat la seua confiança que els nous Pressupostos Generals de l’Estat “aniran en la línia dels de 2019, que no van poder ser aprovats, i ajudaran a millorar el finançament, sobretot, per la coincidència de les polítiques socials del Consell i el Govern central, que possibilitaran el copagament de serveis en matèria d’atenció social”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 1 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus