25n
25N
25N

Soler: 'La mare de totes les batalles de les comunitats és acabar amb la insuficiència global a la qual ens aboca el Govern per a atendre l'Estat del Benestar'

Soler: 'La mare de totes les batalles de les comunitats és acabar amb la insuficiència global a la qual ens aboca el Govern per a atendre l'Estat del Benestar'
13/12/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat a Ciudad Real que “la mare de totes les batalles de les comunitats autònomes és acabar amb la insuficiència global en el finançament a la qual ens ha abocat el Govern per a atendre l’Estat del Benestar”, durant la seua intervenció en les ‘V Jornades d’Economia Espanyola. L’Estat de les Autonomies. Un model esgotat?’, organitzades per la Universitat de Castella-la Manxa.

El conseller ha emfatitzat en la seua conferència en què el principal problema del finançament autonòmic és l’asimetria vertical en el repartiment de recursos entre el Govern central i les comunitats autònomes. “Cal trencar amb eixe desequilibri i assignar els recursos a les diferents administracions en funció de les competències que tenen encomanades”, ha subratllat Soler.

A més, ha recordat que “l’informe dels experts sobre finançament autonòmic va posar en evidència una insuficiència de més de 16.000 milions d’euros en els recursos aportats pel model per a atendre les competències en serveis públics fonamentals”.

El responsable d’Hisenda ha recalcat que “en aquest moment no s’està aplicant un article essencial de la Constitució que és l’article 156, que diu que les comunitats han de tenir autonomia financera”, i ha afegit que “amb l’actual sistema de finançament no hi ha autonomia financera en les comunitats”. “La Generalitat, si vol arribar a fi de mes, ha de recórrer al FLA, que és un préstec, no el finançament que correspon a la Comunitat Valenciana”, ha assegurat el titular d’Hisenda.

Referent a açò ha apuntat que “el Consell ha desemborsat pels préstecs de l’Estat des de 2012 1.800 milions d’euros, amb els quals es podrien haver fet moltes coses”.

El conseller d’Hisenda ha subratllat que “el Govern central ha utilitzat el FLA per a amagar la vergonya del finançament i a més ha permés al ministeri caragolar les decisions polítiques de les comunitats i decidir sobre matèries de la nostra competència”.

Soler: “Cap comunitat té per què perdre”

Vicent Soler ha ressaltat que “mitjançant un reequilibri vertical dels recursos públics a Espanya a través d’un finançament just ningú, cap comunitat, té per què perdre”, ja que “totes les comunitats autònomes en el seu conjunt estan infrafinançades”. “Totes avui tenen menys recursos que obligacions a atendre”, ha afirmat el conseller. En aquest context, Soler ha augurat que “si s’aconsegueix un repartiment vertical pensant en les funcions que exerceix cadascun i no en les administracions, no hi haurà espai per a repetir errors del passat com els conflictes entre les comunitats autònomes que es van donar en 2002 i 2009”.

Durant la seua intervenció, el titular d’Hisenda ha manifestat que “hi ha una insuficiència global de recursos a la disposició de les autonomies que no es correspon amb la importància que els ciutadans atribueixen als serveis que aquestes proveeixen”.

Pel que fa al model d’Estat, Soler ha assenyalat que “urgeix reconstruir les dues cares: el pacte social i el territorial, atorgant a les seues funcions el grau de prioritat que mereixen els ciutadans espanyols”.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic també ha recordat que “l’infrafinançament crònic impedeix a les comunitats autònomes complir les seues funcions d’estat” i ha afirmat que “és urgent canviar el model de finançament autonòmic”.

En aquest sentit, ha manifestat que és necessari garantir els principis bàsics d’equitat i suficiència. “Equitat perquè tots els ciutadans hem de tenir el mateix dret a rebre serveis públics bàsics i suficiència per a garantir l’adequada i justa distribució de recursos”, ha assenyalat Soler.

Durant la conferència, el conseller ha recordat que “la Comunitat Valenciana se situa a la cua de les comunitats autònomes quant a la cobertura del cost dels serveis públics bàsics”.

Proposta valenciana de finançament autonòmic

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic també ha explicat la proposta valenciana de finançament autonòmic. “La clau és garantir la suficiència financera de les comunitats autònomes per a la prestació dels serveis públics fonamentals a un nivell acordat de prestacions comunes per a tot l’Estat”. “Es tracta d’arribar a un Pacte d’Estat per a redistribuir els fons d’acord amb els serveis que preste cada administració i generar mecanismes de governança perquè totes les administracions tinguen clar el funcionament”, ha indicat.

A més, ha manifestat la necessitat d’articular el finançament autonòmic en tres trams. D’una banda, un tram de garantia dels serveis públics fonamentals, per un altre, un tram de suficiència perquè les comunitats autònomes puguen atendre a la resta de les seues competències i finalment un tram d’autonomia que resultaria dels recursos addicionals que decidira obtenir cadascuna de les comunitats exercint la seua capacitat normativa”.

La proposta valenciana de finançament autonòmic també inclouria tres instruments complementaris. D’una banda, instruments de desenvolupament regional per a promoure la convergència entre comunitats autònomes, els quals es nodririen amb recursos del Fons de Compensació Interterritorial i els Fons Estructurals Europeus. Per una altra, un instrument de reequilibri financer per a corregir la situació de les comunitats autònomes que han incorregut en un excés d’endeutament i finalment caldria revisar les contribucions de les comunitats autònomes forals perquè realitzen una aportació ajustada als principis d’equitat, solidaritat interterritorial i transparència.

Finalment, el conseller ha explicat que “la solució cal cercar-la en les fórmules descentralitzadores que hem desenvolupat al llarg del període democràtic, però que necessiten correccions”. I ha afegit “és necessari garantir l’estat del benestar que és la principal demanda que els ciutadans fan i que si som capaços de satisfer-la, ens estalviarem molts altres problemes d’inestabilitat política i de cohesió territorial”.

Durant la seua intervenció, ha posat en valor l’estat de les autonomies: “El model autonòmic és un model d’èxit. Mai Espanya ha crescut tant i tan ben com en aquests més de 30 anys” i ha indicat que “és el model a l’espanyola d’aprofundir en la democràcia perquè les autonomies acosten la gestió als ciutadans”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − un =

bombers
CCCC
bombers