25n
25N
25N

Soler: “El Govern de Rajoy està encantat de no tenir alternativa a l'actual model de finançament"

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic lamenta que el Ministeri d’Hisenda no haja plantejat la seua proposta alternativa a l’actual sistema

Soler: “El Govern de Rajoy està encantat de no tenir alternativa a l'actual model de finançament"
14/12/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha constatat l’escassa voluntat mostrada pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública de complir amb la promesa del president del Govern, Mariano Rajoy, formulada en la Conferència de Presidents Autonòmics de principis d’enguany, en el sentit que abans que finalitzara 2017 hauria acordat un nou sistema de finançament autonòmic. Soler ha fet aquestes declaracions després de tenir coneixement del desenvolupament de la segona reunió del Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del sistema de finançament autonòmic, en la qual ha participat el representant designat pel Consell i membre de la Comissió d’Experts valencians, José Antonio Pérez.

Segons Soler “s’ha evidenciat que el Govern té escàs interés real de complir amb el compromís del president Rajoy, després d’uns mesos en els quals ha apel·lat a diferents pretextos per a anar allargant la convocatòria i les reunions d’aquest òrgan”. Cal recordar que, malgrat que en el Consell de Política Fiscal i Financera de finals juliol passat, es va dir fora de l’ordre del dia que el Comité Tècnic començaria a treballar al setembre, no va ser fins al 2 de novembre que es va convocar aquest òrgan per a la seua constitució, emplaçant-se allí a les Comunitats al fet que elaboraren documents per a pronunciar-se sobre l’Informe dels Experts a nivell nacional, per al que es va donar de termini fins al 24 de novembre.

Segons es va acordar en aquella reunió, el Govern recaptaria els documents i confeccionaria un resum, al mateix temps que es pronunciaria també sobre l’Informe dels Experts. Així mateix, en el sistema de treball decidit llavors, el Ministeri d’Hisenda hi havia de, igual que fan les comunitats autònomes, emetre la seua opinió sobre els assumptes inclosos en l’ordre del dia. El Ministeri, no obstant això, el dia de hui no ha emés la seua opinió sobre l’informe dels experts, ni ha plantejat la seua posició sobre els assumptes de l’ordre del dia, que ahir versaven sobre la corresponsabilitat fiscal i l’harmonització de tributs en les comunitats.

Precisament, eixe va ser un dels punts de queixa del representant de la Comunitat Valenciana i d’altres representants autonòmics, que van intervenir per a manifestar que no entenien per què amb la segona convocatòria s’havia alterat l’esquema de treball que es va acordar en el Comité en la primera reunió. En aquell moment es va decidir que aquest òrgan iniciaria els seus treballs amb l’anàlisi de la suficiència de les comunitats per a atendre la cobertura de l’Estat del Benestar gestionat per les Comunitats Autònomes. No obstant això, el ministeri va convocar la segona reunió per a tractar els aspectes tributaris.

“El Govern està encantat de no tenir alternativa a l’actual model”

El conseller Vicent Soler ha lamentat l’actitud del Govern central d’allargar la revisió del model de finançament i ha advertit que aquest comportament “causa un greu perjudici als 5 milions de valencians”. “La Generalitat ha aconseguit que el Ministeri d’Hisenda i el Govern de Rajoy admeten, ja que la Comunitat Valenciana té el pitjor finançament d’Espanya; no obstant això, segueixen sense prendre les decisions necessàries per a reformar un model caducat des de l’1 de gener de 2014, la qual cosa no té una altra traducció que una deterioració dels serveis que reben els valencians”, ha recalcat el responsable d’Hisenda. “És lamentable que el Govern, després de tres anys d’espera, l’Informe de la Comissió d’Experts i dues rondes d’Informes de totes les Comunitats Autònomes seguisca sense plantejar una proposta sobre el nou sistema de finançament”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 5 =