25n
Orgull
Orgull

Soler: "La col·laboració interadministrativa entre autonomies permetrà fomentar les competències digitals entre tota la ciutadania"

L’acord serà subscrit per la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Andalusia, però podran adherir-se altres comunitats autònomes

Soler: "La col·laboració interadministrativa entre autonomies permetrà fomentar les competències digitals entre tota la ciutadania"
22/07/2021 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que el conveni de col·laboració subscrit entre la Comunitat Valenciana i les autonomies d’Andalusia i Castella i Lleó “permetrà gràcies a la col·laboració interadministrativa entre comunitats autònomes, fomentar les competències digitals i assegurar que tota la ciutadania té l’oportunitat d’adaptar-se a la nova realitat social i econòmica amb independència del seu lloc de residència”.

“En aquests moments, som tres les autonomies que participem en el projecte, però podran adherir-se al mateix totes les comunitats autònomes que tinguen interés a participar i a posar fi a la bretxa digital en els seus territoris”, ha assenyalat el conseller després de confirmar que el Govern de Navarra ja ha comunicat que s’adherirà pròximament.

En aqueix sentit, ha expressat la seua “satisfacció perquè l’administració valenciana siga pionera en una iniciativa d’aquest tipus que permetrà, comptant amb els recursos compartits de totes les comunitats autònomes, oferir la millor formació possible en matèria de competències digitals als valencians i valencianes”.

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seua intervenció en el Ple de les Corts en el qual ha presentat per a la seua aprovació el contingut del conveni subscrit per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, la Conselleria de Foment i Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó i la Conselleria de Presidència, administració pública i Interior de la Junta d’Andalusia.

L’objectiu d’aquest, tal com ha assenyalat el conseller, és “ajudar-se mútuament a combatre la bretxa digital mitjançant el foment de competències digitals entre la ciutadania i el personal empleat públic, augmentant l’ús de les noves tecnologies i posant a la disposició de les autonomies signants recursos digitals compartits que tenen, en molts casos, un elevat cost”.

“Aquest conveni permet reduir costos, compartint i coordinant les inversions de cada comunitat autònoma, compartir experiències, generar sinergies implementant aquelles iniciatives que veiem que millor han funcionat en altres territoris i compartir recursos tècnics”, ha explicat Soler.

Segons el conseller la bretxa digital, que engloba tant la capacitat d’accés a tecnologies a les TIC com el bon ús que es faça d’elles, és “una de les principals causes d’acceleració de la desigualtat i d’ampliació de diferències socials.

Variables com la procedència, el nivell formatiu, l’edat, el gènere, la situació econòmica o el fet que es tracte d’una persona amb diversitat funcional, són factors que poden acabar generant més vulnerables a aquesta bretxa digital. Des del Consell no volem que ningú es quede arrere”.

Soler ha explicat que el procés de transformació digital de la societat es va iniciar en l’última dècada, però la crisi sanitària, social i econòmica actual “l’ha accelerat, canviant la nostra manera d’aprendre, d’accedir al mercat laboral, de consumir, d’informar-nos i fins i tot, d’una cosa tan vital com és la nostra manera de relacionar-nos”.

“Per això, en els temps que estem vivint, la digitalització i el desenvolupament de capacitats digitals bàsiques, suposa un element indispensable, tant per a l’àmbit laboral com per al ple desenvolupament personal i social”, ha apuntat el conseller.

Quatre espais d’anàlisis

Per al desenvolupament d’aquest conveni el conseller ha explicat que s’han creat quatre espais d’anàlisis: autodiagnòstic, formació, certificació i divulgació científica o pedagògica.

L’autodiagnòstic de competències digitals es dirigeix a compartir coneixements i recursos relacionats amb la identificació d’aquestes competències digitals associades a un individu o col·lectiu.

La formació en competències digitals se centra en la coordinació i compartició de continguts de formació presencial i en línia en matèria de noves tecnologies per a garantir una major oferta formativa.

La certificació de les competències digitals anirà destinada a qualsevol sector de la societat, mentre que les iniciatives de divulgació, científiques, pedagògiques i tecnològiques s’enfocaran a la difusió, sensibilització i adquisició i la millora de les competències digitals.

Aportacions

Vicent Soler ha explicat que la Generalitat, a causa del treball que realitza en els últims anys, es compromet inicialment, a través d’aquest conveni, a compartir els recursos que està generant per a formació en competències digitals.

Així mateix, cadascuna de les administracions es compromet a cedir els drets d’ús no exclusius dels seus cursos de formació en línia en matèria de noves tecnologies i competències digitals per a l’ús gratuït i lliure dels mateixos per les altres parts.

També els drets d’altres recursos especialitzats com, la plataforma de certificació de competències digitals i la base de dades de preguntes generades per als exàmens de certificació per a la ciutadania, de nivell bàsic i mitjà, que hagen desenvolupat.

D’aquesta manera, les tres administracions es coordinaran per a compartir o accedir als recursos cedits per la resta, facilitant la col·laboració dels tècnics de les entitats. També avaluaran anual dels recursos aportats a les altres parts durant aqueix període, emetent un informe que serà presentat en la Comissió de Seguiment corresponent.

Iniciatives desenvolupades

Soler ha destacat l'”ingent” treball que el Consell està desenvolupant dirigit a la transformació de l’administració i a posar a l’abast de la ciutadania les millors eines digitals, així com a formar-lo en el maneig d’aquestes eines.

El conseller ha desgranat algunes d’aquestes iniciatives, com el Pla Estratègic de Transformació Digital GEN Digital 2025, dirigit a facilitar l’adquisició de competències digitals per part de la ciutadania i del personal empleat públic o l’impuls de l’ús de l’Agenda Digital.

Així mateix, des del Consell també s’ha creat un Centre d’Entrenament Digital, dirigit al personal empleat públic, amb l’objectiu de millorar les seues competències digitals per a incrementar la seua productivitat i eficàcia en el desenvolupament de la seua labor.

En una línia similar, també s’ha creat un campus virtual per a incrementar les competències digitals dels ciutadans i s’ha constituït l’Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’abordar la transformació digital sense generar bretxes, propiciant una societat digital inclusiva.

Vicent Soler també s’ha referit a la posada en marxa d’una oficina tècnica especialitzada dins de la plataforma e-Formació de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

“Es tracta en tots els casos d’iniciatives que persegueixen integrar a tota la societat valenciana en la transformació digital, apostant per la formació en competències tecnològiques de totes les persones, tant ciutadans com empleats públics”, ha indicat el conseller

En aquest punt, Soler ha destacat la labor que ve desenvolupant la Conselleria d’Innovació, Universitats i Ciència, en col·laboració a vegades amb altres departaments per a fer això una realitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + disset =