La riuada que va assotar la província de València el passat 29 d'octubre de 2024 ha tingut conseqüències irreversibles en moltes llars de la regió, la qual cosa ha derivat en la mala notícia d'haver de demolir més de 300 habitatges greument afectades. Estes edificacions, situades en la 'zona zero' de la DANA, presenten danys estructurals irreparables que posen en risc la seguretat de residents i veïns.
Aix
Nombre d'edificis a espera d'ensulsiada per municipi
En total, són 30 els pobles i ciutats que duran a terme ensulsiades en algunes dels seus habitatges, repartits en sis comarques i la capital. La zona més afectada per les inundacions i, en conseqüència, en la qual es concentren la majoria dels edificis pendents de ser derrocats és l'Horta Sud.
Concretament, són 204 dels 305 totals els habitatges que s'han de tirar a baix en esta comarca. Per municipis, la localitat que compta amb un major número de casa a l'espera d'ensulsiada és Massanassa, amb 39. Li segueixen de prop Picanya i Sedaví, amb 33 i 28, respectivament. A continuació, es troben Paiporta (24), Benetússer (19), Torrent (16), Albal (11), Aldaia (11), Catarroja (11), Alfafar (9), Xirivella (2) i Quart de Poblet (1).
La segona comarca valenciana més afectada és la Foia de Bunyol, on 31 habitatges hauran de ser derrocades. La majoria (24) es concentra en el municipi de Chiva, especialment en la zona pròxima al barranc, que es va desbordar i va causar desperfectes en moltes infraestructures. També, hauran de tirar-se a baix 5 cases a Bunyol i 2 a Godelleta.
Utiel-Requena consistix en la tercera comarca amb un major nombre d'edificis a l'espera d'ensulsiada (22). Concretament, són 18 en el municipi d'Utiel , 3 a Requena i 1 a Sinarcas.
Després, està la Ribera Alta, zona on es van reportar algunes de les precipitacions acumulades més altes del dia del desastre. A
Una altra de les localitats afectades és la capital, on s'hauran de tirar a baix 14 habitatges. A València, les zones perjudicades són les pedanies del sud, és a dir, Forn d'Alcedo, Castellar-L'Oliveral i La Torre.
La següent comarca és Camp de Túria, on només dos municipis han reportat necessitat d'esfondrament en els seus habitatges. Aix
Desallotjament de cases
A més dels derroques, una altra dada aportada per l'IVE que cal destacar és la quantitat d'habitatges desallotjats. Fins al moment, s'han realitzat un total de 9.539 inspeccions en les llars de 54 municipis valencians. En conclusió, 1.458 han sigut declarades no habitables, de les quals 517 han sigut evacuades per seguretat.
Si bé pot semblar un nombre molt elevat, és important tindre en compte que, en gran part de les cases on no es pot viure ara mateix, serà una cosa temporal. És a dir, que podran tornar a ser habitades pròximament perquè no patixen danys estructurals greus ni necessiten mesures preventives, simplement que hi ha desperfectes en algunes de les instal·lacions que impedeixen que es puga ocupar de manera habitual.
Possibles solucions
La Conselleria d'Habitatge ha posat en marxa diversos plans per a atendre les necessitats d'aquells veïns que s'han quedat sense lloc on poder instal·lar-se. Per a les persones vulnerables, es va habilitar el centre d'acolliment temporal de Burjassot, on les últimes dades disponibles reportaven 89 usuaris. També, s'ha aportat un edifici amb un total de 184 habitatges socials a la Torre, al costat d'uns altres a Picanya, Torrent, Alfafar i València.
D'altra banda, s'han donat ja 812 ajudes al lloguer, amb una retribució de fins a 800 euros al mes durant un any a aquelles famílies que, o bé necessiten rehabilitar les seues llars o, directament, s'han quedat sense un. En última instància, i com a solució a llarg termini, la Generalitat ha demanat a l'Executiu els 25 milions que va destinar a la compra d'habitatges. La meta a complir és aconseguir que es destine eixos diners a la construcció de 200 habitatges industrials.