El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la resposta immediata donada per la Comunitat Valenciana per a ajudar a les ONG que treballen en les zones afectades pel terratrémol de Turquia Síria i participar en les labors de rescat.
Així ho ha destacat després de la reunió mantinguda amb les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, per a coordinar la resposta de la Generalitat davant aquesta catàstrofe humanitària.
El responsable del Consell ha precisat que ja s'han posat en marxa actuacions per import de 85.000 euros a través dels convenis amb Creu Roja i Farmamundi -en concret, 50.000 es destinen a la primera organització i 35.000, a la segona- que estan permetent l'enviament de material i ajudant a actuar en els territoris afectats.
Puig ha subratllat, també, que està estudiant la possibilitat d'oferir en les pròximes setmanes "una ajuda estabilitzada" per a fer front a aquesta "enorme catàstrofe" i s'ha referit a l'extrema vulnerabilitat de la població infantil i a la "especialment complexa" situació que es viu a Síria, així com a l'envergadura de la reconstrucció dels territoris damnificats.
El president ha remarcat que el Govern valencià compta amb una previsió de fins a 1,9 milions d'euros en la partida corresponent a la dotació per a catàstrofes humanitàries i ha assenyalat que s'aniran habilitant les ajudes que resulten necessàries en funció de les demandes que vagen plantejant les organitzacions no governamentals.
Paral·lelament, s'ha referit als convenis específics amb aquestes ONG que treballen en la zona, amb quanties que aniran augmentant d'acord amb les necessitats que es vagen transmetent, així com a les actuacions postemergència que siga necessari escometre.
Equips de rescat
A més, ha informat que la Comunitat Valenciana es troba treballant directament en les zones afectades des del primer moment amb un equip de rescat, format en l'actualitat per unes 50 persones.
En concret, membres de la Unitat de Rescat en Emergències i Catàstrofes del Consorci Provincial de Bombers de València i voluntariat de l'ONG Intervenció, Ajuda i Emergències d'Algemesí, especialitzats en aquesta mena d'ajudes d'emergències, treballen des del dilluns a Turquia.
Els equips estan compostos per especialistes en rescat, personal sanitari i guies canins, juntament amb gossos. Treballen en una zona de la frontera amb Síria amb l'objectiu d'intentar localitzar i rescatar a persones amb vida, per al que compten amb material de localització electrònica, elements de detecció sismològica, gossos, personal rescatador amb maquinària i personal sanitari.
Coordinació institucional
El president ha remarcat, també, la importància de treballar en coordinació amb el Govern d'Espanya i la UE per a donar la "millor resposta" a aquesta catàstrofe humanitària.
A més, el president ha demanat la col·laboració de la ciutadania per a fer front a aquesta emergència al costat de les institucions i les organitzacions especialitzades i ha destacat que l'actitud de la societat valenciana és sempre "un exemple de solidaritat".