Societat

La Xarxa de Laboratoris Socials: un sistema pioner que dignifica el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

195 municipis de la Comunitat Valenciana s'integren en la Xarxa de Laboratoris Socials

1 minut

Gent passejant per un carrer de València

La Xarxa de Laboratoris Socials impulsada per la Generalitat Valenciana destaca com una eina que posa en valor i dignifica, des del rigor científic, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Aquesta és una de les conclusions de l'informe d'activitat avalat divendres passat pel Ple del Consell en el qual es van valorar els treballs de recerca que permeten armar un sistema autonòmic de serveis socials innovador i avantguardista.

Concretament, es tracta d'un model pioner a Espanya que ja va rebre el reconeixement internacional, a través del Premi Europeu a la millor pràctica investigadora en Serveis Socials, concedit per la Xarxa Social Europea el desembre de 2020.

Aquest 2023 la xarxa compta amb un pressupost de 300.000 euros de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a continuar consolidant aquesta xarxa d'investigació que ofereix un coneixement exhaustiu, rigorós i científic de les necessitats socials en la Comunitat Valenciana, la qual cosa permet trobar solucions clau i actuar de manera eficaç en cada cas.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Una xarxa integrada per 195 municipis

La Xarxa de laboratoris de Serveis Socials desenvolupen actualment un total de 18 projectes, la qual cosa suposa 6.430 hores de treball en investigació i innovació. Així mateix, un total de 195 municipis de la Comunitat Valenciana participen en aquests projectes dels quals 171 es troben en l'àmbit rural.

Els treballs duts a terme per la xarxa se centren en aspectes com la territorialitat, les prestacions i el seu impacte en la societat o la tecnologia aplicada als serveis d'autonomia personal.

En la xarxa s'integren les cinc universitats públiques valencianes, així com les diputacions de Castelló i València, juntament amb els ajuntaments d'Alacant, Vinaròs, Benicarló, Alzira i la Mancomunitat de La Ribera, sota la coordinació de l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat (IVAFIQ).

Aquests laboratoris són: Ribera Alta, en el qual participa la Universitat de València (UV); Benicarló-Vinaròs, amb la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), i el d'Alacant en el qual està representada la Universitat d'Alacant (UA). Recentment es van sumar els sorgits dels acords amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Miguel Hernández d'Elx (UMH).

Així mateix, està previst que el Consell aprove enguany el decret de creació de la Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, dotada amb un pressupost de 200.000 euros. Es tracta d'una iniciativa pionera que comptarà amb cinc càtedres (una en cada universitat pública) que, de manera coordinada, promourà la investigació i la formació en matèria de serveis socials.

Etiquetes: