Societat

Violència contra la dona en la Comunitat Valenciana: Emergències atén 1.731 víctimes des de principi d'any

Sanitat detecta més de 4.000 casos de violència de gènere aquest 2022 a través del programa de garbellat

1 minut

Manifestació del 8M de València 2022. Imatge de Xisco Navarro

Hui, 25 de novembre, se celebra el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Una data assenyalada en el calendari amb l'objectiu d'erradicar tota mena de violència contra la dona, mitjançant activitats de reflexió i sensibilització que incorpore valors bàsics a la ciutadania de lluita contra el sexisme, el masclisme i la violència.

Malgrat que cada vegada s'avança més en aquest sentit, aquesta xacra continua sent present en la Comunitat Valenciana. Sense anar més lluny, el 112 ha rebut, en el que va de 2022, un total de 1.731 telefonades relacionades amb situacions de risc per violència contra la dona. Una xifra que suposa un descens del 10% respecte al mateix període de 2021, amb 206 telefonades menys, però que mostra que jornades com les de hui són molt necessàries per a visibilitzar una problemàtica que castiga centenars de dones valencianes.

Més casos entre juny i octubre

Segons ha informat Emergències, les telefonades relatives a casos en els quals existeix un risc per violència de gènere són identificades i ateses amb caràcter prioritari i seguint els protocols establits a aquest efecte.

El període de l'any amb major incidència de crides per violència de gènere es correspon amb el comprés entre els mesos de juny i octubre, seguint la tendència marcada en els dos anys anteriors. En aquests cinc mesos s'han atés 814 telefonades, 195 telefonades menys respecte al mateix període de 2021 (1.009).

En el 90% dels casos (1.555 telefonades) va ser necessari mobilitzar mitjans de seguretat, mentre 155 telefonades van haver de ser ateses per mitjans sanitaris. Els efectius de seguretat es van desplaçar en 1.018 ocasions després de saltar l'alarma d'algunes de les víctimes, 305 vegades per a atendre una agressió i en 212 ocasions davant l'avís d'una situació de perill.

D'altra banda, els mitjans sanitaris es van mobilitzar en set ocasions per a atendre telefonades després d'una presumpta agressió i en altres set ocasions per accidents sanitaris.

Manifestació en contra de la violència de gènere

Garbellat en els centres sanitaris

Si les telefonades d'emergència al 112 són el primer pas per a la detecció d'aquests casos, l'àmbit sanitari s'erigeix, també, en essencial per a tractar d'ajudar en primera instància a les dones víctimes de la violència masclista.

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va impulsar en 2013 un programa de garbellat de detecció contra la violència de gènere que es va implantar de forma pilot en diversos departaments en 2013 i es va generalitzar a tots en 2015.

Aquest programa ha detectat, des de llavors, un total de 13.130 casos d'entre les més de 530.000 dones que han participat en les entrevistes que es realitzen en els centres d'atenció primària i urgències hospitalàries. Un resultat del 2,5% de casos positius.

Des de principi d'any, els registres provisionals indiquen que s'han realitzat un total de 48.335 garbellats i s'han emplenat 4.150 informes mèdics de presumpta violència de gènere en la Comunitat Valenciana. Per províncies, són 25.970 garbellats a la província d'Alacant, 18.413 en la de València i els 3.952 restants en la de Castelló.

Aquests garbellats han permés aflorar 1.194 casos de violència de gènere (522 a Alacant, 537 a València i 135 a Castelló). Es tracta de xifres similars a les d'abans de la pandèmia, en 2019, quan es va registrar un total de 1.422 casos positius de violència de gènere.

Per tipus de maltractament, en 2022 hi ha hagut 1.145 casos de violència psicològica, 591 agressions físiques i 187 de violència sexual (la suma supera els 1.194 casos perquè hi ha ocasions en què una mateixa pacient és víctima de diversos tipus de violència).

Protocol d'atenció

La Comunitat Valenciana compta amb un Protocol d'Atenció a la Violència de Gènere i diverses guies d'actuació per a orientar als i les professionals del sistema sanitari a l'hora de detectar activament els casos sospitosos, intervenir en ells i fer-los seguiment.

En aquest sentit, la víctima espera en una sala separada perquè puga estar tranquil·la i, en menys de 30 minuts, passa per triatge. Si fa falta explorar-la, és acompanyada fins a la consulta i, a més de la valoració física, entra en el Sistema d'Informació Violència de Gènere/Domèstica. En aquesta aplicació hi ha un qüestionari de valoració de risc. Si la puntuació és alta, s'avisa a les forces de seguretat, si no estan ja amb la dona, i es gestionen els recursos necessaris, per exemple, un Centre Dona 24 hores.

Aquest circuit sanitari es complementa i coordina amb altres agents intervinents i serveis especialitzats, no sols Treball Social o els Centres Dona 24 hores sinó també l'Oficina d'Assistència a la Víctima del Delicte, els jutjats de violència de gènere i les Forces i Cossos de Seguretat, entre altres.

Etiquetes: