En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra hui dimecres 5 de juny, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) fa balanç de la quantitat de desplaçaments en vehicle privat que s'han pogut evitar gràcies a l'ús de la xarxa de Metrovalencia. Una xifra, referent al passat any 2023, que revela que emplear el transport públic per a moure's per la ciutat de València i la seua àrea metropolitana en detriment al vehicle privat ha evitat que es realitzen uns 75 milions de desplaçaments amb cotxe.
De fet, des de l'entitat autonòmica de transport destaquen que van ser una mitjana de 247.924 viatgers al dia els que van passar per les estacions de metro o tramvia de la xarxa de Metrovalencia en 2023; i de dilluns a divendres esta dada augmentava fins als 300.000 usuaris coincidint amb les jornades laborables en les quals es produïxen repunts del tràfic de viatgers que usen este mitjà de transport per a assistir als llocs de treball.
Partint d'esta dada, FGV calcula que la reducció en més de 70 milions de viatges en vehicle privat va aconseguir evitar que s'emeteren 86.610 tones de diòxid de carboni a l'atmosfera. Una disminució de les emissions contaminants causades per la circulació del trànsit rodat que s'unix a la reducció, així mateix, de la despesa en combustibles per part de les persones que van decidir aparcar el cotxe i usar el transport públic. Concretament, els litres de combustible que es van deixar de comprar en viatjar en Metrovalencia van ser 33,8 milions, la qual cosa suposa un estalvi de 54,1 milions d'euros en gasolina o gasoil al llarg del passat any.
A més, des d'FGV també destaquen l'augment de l'ús dels aparcaments dissuasoris gratuïts situats en les proximitats d'algunes estacions de metro o tramvia i que permeten combinar el cotxe i el transport públic en els desplaçaments diaris. És el cas de l'estacionament situat en la parada de metro de València Sud, pertanyent a la Línia 1, 2 i 7, en el qual cada dia aparquen centenars de vehicles els conductors dels quals arriben fins al centre de la capital valenciana fent ús de la xarxa de Metrovalencia.
Un 20 % més de viatgers respecte a 2023
La veritat és que la xarxa de transport públic valenciana està passant per un moment dolç quant a xifres de passatgers. Així, el nombre de viatges en les diferents maneres de transport públic de l'àrea metropolitana de València (autobusos de l'EMT, Metrovalencia, Rodalies Renfe, Metrobús i serveis d'autobús urbà), ha passat de 69 milions de desplaçaments en 2023 als 82 milions en el mateix període de 2024, la qual cosa representa un increment del 20 %.
Un creixement que, d'acord amb la gerent de l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), Mar Martínez, ha sigut propiciat per "les mesures de promoció d'ús del transport públic que ha impulsat la Generalitat Valenciana". És el cas de l'Abonament Jove que permet que els menors de 30 anys facen ús del transport públic de l'ATMV de manera gratuïta; o també els descomptes del 50 % en els títols multiviatge i abonaments temporals.