Societat

La verificació digital dels medicaments en les farmàcies de València començarà a l'octubre

"Està previst que, a partir d'octubre, el programa comence a funcionar de manera dual a les províncies de València i Alacant"

1 minut

Medicaments en una farmàcia

La província de Castelló ha sigut la primera província espanyola a implantar la verificació digital dels medicaments en les farmàcies. Això és, es diu adeu a la retallada del cartó amb els codis dels medicaments que, posteriorment, es pegava en les receptes per a avançar cap a un model tecnològic que arriba a les províncies de València i Alacant este mes d'octubre. València Extra ha parlat amb Jaime Giner, president del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF) que ens ha explicat quins beneficis portarà la verificació digital.

Quins beneficis incorpora la verificació digital en el dia a dia de les farmàcies?

Amb la no utilització del cupó precinte com a justificant de la dispensació i consegüentment de facturació, avançarem en la digitalització dels processos, així com en la traçabilitat completa del medicament. El major avantatge és la d'invertir el nostre temps en el pacient i no en tràmits administratius, a més de fer un pas avant en la digitalització. També s'avança en seguretat i traçabilitat del medicament/pacient. A tot això, cal sumar l'estalvi econòmic derivat de l'eliminació de les càrregues administratives i materials.

Atorga una major seguretat en la venda de medicaments?

Indubtablement. El fet de poder seguir la traçabilitat completa del medicament augmenta la seguretat del pacient, ja que davant qualsevol problema el farmacèutic pot localitzar tant al medicament en qüestió com al pacient al qual se li ha dispensat donant garanties de seguretat.

Per què es va decidir començar a la província de Castelló? Què li feia més idònia?

Ha sigut una decisió consensuada entre la Conselleria i el Consell Valencià de Col·legis de Farmacèutics, integrat pels tres Col·legis Oficials de farmacèutics de la Comunitat Valenciana. Es deu al fet que, de les tres províncies, Castelló és la que menor nombre de farmàcies té i, probablement, era més senzill avaluar el funcionament del sistema abans de posar-lo en marxa en la resta de la Comunitat Valenciana.

S'ha comprovat que el procediment s'ha dut a terme amb èxit i, per això, Castelló serà la primera província d'Espanya a començar este programa en tot el país.

Com es realitzarà la seua implantació a València i Alacant?

Està previst que, a partir d'octubre, el programa comence a funcionar de manera dual en la resta de les províncies, igual que ho ha fet a Castelló en l'últim mes. Això és, funcionaran els dos sistemes a l'una, de manera que els farmacèutics valencians i alacantins continuaran justificant la dispensació retallant el cupó precinte dels medicaments, al mateix temps que es verifiquen a través del seu codi Datamatrix per a comprovar que en totes dues províncies el sistema també funciona correctament.

Després d'un període de prova, el nou sistema s'implantarà a Alacant i València i llavors desapareixerà per complet la justificació de la dispensació a través del cupó precinte per als medicaments que disposen de Datamatrix. Per a aquells medicaments que no disposen d'este codi continuaran verificant-se de la forma habitual com a vacunes, fórmules, productes sanitaris, dietètics, etc.

"La Sanitat necessita modernitzar-se"

Com explicava el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en el moment de la implantació a la província de Castelló, "la retallada del cupó precinte és un sistema que està obsolet. Som la primera comunitat autònoma a Espanya a dur a terme esta transformació digital farmacèutica, i això es deu al fet que la Comunitat Valenciana està preparada tecnològicament per a abordar este repte". Així, el conseller assenyalava que la Sanitat "necessita modernitzar-se en tots els aspectes i la prestació farmacèutica no és una excepció".

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez

Les farmàcies de la Comunitat Valenciana seran punts violeta

Finalment, cal recordar que les farmàcies de la Comunitat Valenciana faran un pas avant en la lluita contra la violència de gènere en convertir-se en punts violeta, gràcies a una col·laboració entre la Delegació del Govern a la regió i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF). L'objectiu principal d'esta iniciativa és facilitar la detecció precoç de casos de violència masclista, especialment en les zones rurals, on les farmàcies són sovint el servei públic més accessible per als i les residents.

"Després d'esta presa de contacte, treballarem junts i de manera coordinada perquè les farmàcies de la província de València, i en general les de tota la Comunitat Valenciana, siguen punts violeta", ha assenyalat la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. Així mateix, ha posat l'accent en la necessitat de formalitzar un protocol general d'actuació en el marc d'esta col·laboració. Este protocol inclourà la participació de les tres Subdelegacions del Govern en el territori valencià, garantint una actuació homogènia en tota l'autonomia.

El MICOF, que agrupa els professionals farmacèutics de la província, jugarà un paper clau en esta estratègia, donat el reconeixement i la confiança que les farmàcies generen en la ciutadania. A més, en les àrees rurals, les farmàcies són en molts casos el primer i únic contacte amb el sistema de salut per a moltes persones, la qual cosa les convertix en un recurs fonamental per a detectar possibles casos de violència masclista.

"Les farmàcies són una de les entitats més reconegudes per la ciutadania. En les zones rurals, exercixen un paper fonamental com a servei públic d'atenció per a les persones que viuen en municipis allunyats dels nuclis més poblats", ha afirmat Bernabé, destacant la rellevància d'este projecte en àrees on els recursos contra la violència de gènere són més limitats.