Societat

Els valencians, a favor de prohibir fumar en terrasses, parcs i platges

395.938 valencians estan exposats al fum ambiental del tabac fins a cinc hores al dia

1 minut

Una persona fumant en una terrassa. Foto d'Eduardo Parra

Es calcula que, a Espanya, cada any, 50.000 persones moren per causes atribuïbles al tabac. D'elles, 5.000 persones són de la Comunitat Valenciana, segons dades de l'Enquesta Europea de Salut a Espanya 2020. No obstant això, dades recents de la Societat Espanyola d'Epidemiologia indiquen que el tabac pot provocar 63.000 morts anuals. Davant este escenari, i coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig), la Societat Valenciana de Medicina de Família i Comunitària (SoVaMFiC) i el seu Grup d'Abordatge del Tabaquisme (GAT) han llançat la 24 edició de la campanya 'Setmana Sense Fum', promoguda a nivell estatal per la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC).

Sota el lema 'Zero emissions també en els teus pulmons', es té com a objectiu "sensibilitzar dels perills que suposa per a la salut el consum de tabac i informar sobre les possibilitats de tractament per a aquells fumadors que desitgen deixar de fumar. I ja no sols estem parlant dels cigars, sinó del consum del tabac en totes les seues formes, sense oblidar-nos del mal demostrat dels dispositius electrònics d'alliberament de nicotina", expliquen des de SoVaMFiC.

Per a això, també es posa el focus en el paper essencial que juga la medicina de família i els centres d'Atenció Primària, perquè com apunten des de semFYC, "l'Atenció Primària és el lloc ideal de captació i tractament dels pacients fumadors. La seua accessibilitat i atenció integral dels pacients, la fan clau per a abordar este important problema de salut".

Perfil de consumidor de tabaco

Com cada any, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària ha llançat una enquesta en la qual, en termes generals, destaca tant l'ampli consens per a impulsar una norma que sancione a les persones que tiren burilles al sòl (un 94,3% dels enquestats donen suport a esta mesura); com el preocupant augment de cigarrets electrònics entre les generacions més joves. I és que com apunten des de semFYC, "existix una tendència alarmant entre adolescents i joves al consum del vàper" perquè, alerten, "malgrat les estratègies de màrqueting de la indústria tabaquera sobre la innocuïtat dels cigarrets electrònics enfront dels convencionals, estos són altament addictius".

De fet, els menors es fan addictes a la nicotina amb més freqüència a través del vàper (6,6%) que mitjançant el tabac convencional (5%). No obstant això, la ciutadania és conscient, en un 82,9% dels casos, que el fum dels e-cigs és també perjudicial per a la salut. "I tenen raó – assenyalen des de SoVaMFiC – perquè en el vapor que emeten hi ha substàncies perjudicials que també afecten els no fumadors. És una nova forma de tabaquisme passiu. Per això, demanem que s'aplique la mateixa normativa tant als cigars tradicionals, com als electrònics".

A favor de crear més espais lliures de fum

Són molts els països que estan apostant per augmentar els espais lliures de fum. I és que, al final, no es tracta de prohibir, sinó de delimitar els llocs on es puga fumar. "Des de fa dècades, el nombre d'exfumadors i no fumadors ha augmentat considerablement i això fa que la població demande dels seus legisladors mesures que els protegisca del tabaquisme passiu".

En este sentit, cal destacar que un 90,5% de les persones enquestades a nivell estatal consideren que l'exposició al fum ambiental del tabac continua sent elevada a Espanya. En concret, on més es percep esta exposició és a les terrasses de restauració (83,6%); però també en la parada de l'autobús o fent cua per a entrar en algun local. A més, un 55,2% considera que no es complix la normativa actual corresponent a estos espais.

Enfront d'este context, en el cas de la Comunitat Valenciana, la majoria de les persones enquestades considera prioritari que hauria d'estar prohibit fumar als voltants dels centres educatius (un 81%); les terrasses de bars i restaurants (78,7%); llocs públics oberts, com a parcs o recintes esportius (el 67,3% dels enquestats ha marcat esta opció); les platges (65,6%); i el cotxe particular (45,5%).

Així mateix, a més d'apostar per sancionar a aquelles persones que tiren burilles al sòl, una àmplia majoria d'enquestats no fumadors considera essencial intensificar les mesures educatives; aplicar la regulació actual del tabac als nous dispositius de consum; eliminar la publicitat encoberta; augmentar el preu del tabac; i segons el 70% dels fumadors enquestats, finançar tots els fàrmacs disponibles per a deixar de fumar.

Des de SoVaMFiC posen l'accent que estes dades són significatives perquè "la majoria d'enquestats es decanta per mesures que competixen a l'àmbit legislatiu, no al sanitari. Per tant, sembla indicar-nos que la població està satisfeta amb el treball que s'està duent a terme en l'àmbit sanitari i no tant en el polític i legislatiu".

Consum de tabac per CCAA

"Apostem per una generació sense fum"

Superats els desacords entre autonomies, el Govern central donava llum verda, el mes d'abril passat, al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme (PIT) 2024-2027 que té com a objectiu reduir el nombre de fumadors. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, expressava, així, l'aposta "per una generació sense fum. El nostre compromís amb la salut és a ultrança, però per a això, s'ha de comptar amb un finançament adequat i amb el consens i la coordinació amb el sector".

I és que segons xifres del Ministeri de Sanitat, extretes de l'enquesta europea de Salut a Espanya realitzada l'any 2020, en la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 845.000 fumadors diaris, el 19,88% de la població major de 15 anys.

Concretament, i segons dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València publicat en 2022, un total de 395.938 valencians estan exposats al fum ambiental del tabac fins a cinc hores al dia i, d'estos, 45.071 ho estan més de cinc hores, una xifra que situa a la Comunitat Valenciana com la segona, per darrere d'Andalusia, més exposada al fum tòxic del tabac.

Estes dades suposen que, en adults, s'incremente fins a un 30% el risc de patir malalties cardíaques, pulmonars i càncers. En el cas dels menors, augmenta un 50% el risc de patir otitis, un 30% les infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques.

Finalment, cal assenyalar que el tabac és la segona droga més consumida per darrere de l'alcohol, i l'edat d'inici del seu consum se situa en els 15 anys.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha insistit en "la necessitat de programes per a promoure l'abandó del tabaquisme i la importància de l'actuació coordinada en tots els àmbits assistencials per a protegir la salut de tots".