Societat

València lidera en la lluita contra la violència de gènere en nombre de cossos policials integrats en el Sistema VioGén

Tots els municipis de més de 20.000 habitants de la Comunitat Valenciana estan operant en el Sistema VioGén

1 minut

Manifestació del 8M a València / Foto: Xisco Navarro

La província de València s'ha convertit en un referent estatal en la lluita contra la violència de gènere a l'ésser la primera a Espanya amb el major nombre de cossos policials incorporats al Sistema VioGén. En total, 59 municipis de València estan integrats en este sistema, 43 d'ells sota la jurisdicció de la Guàrdia Civil. Esta fita era destacada per Pilar Bernabé, delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, durant unes jornades de formació especialitzades per a agents encarregats de la protecció de víctimes de violència de gènere celebrades a la fi del mes de maig.

Durant estes jornades, Bernabé va subratllar la crucial labor de les Forces i Cossos de Seguretat en la protecció de les dones, així com les polítiques implementades per a fer costat a les víctimes i "posar cércol als maltractadors". No obstant això, va recalcar que "no es pot perdre un segon en felicitacions mentre una sola dona se senta en perill".

Un Sistema integral de protecció

El Sistema VioGén, que integra a diverses institucions públiques amb competències en violència de gènere, té com a objectiu principal proporcionar a les víctimes un pla de seguretat personalitzat amb mesures d'autoprotecció i efectuar una labor preventiva mitjançant notificacions automatitzades. A data de 30 d'abril de 2024, la Comunitat Valenciana comptabilitzava 13.777 casos actius en este sistema, representant el 15,9% del total nacional, amb 6.095 d'ells a la província de València.

El Sistema VioGén es definix com una base de dades compartida entre diferents cossos policials, permetent un seguiment detallat de cada cas i assegurant la màxima protecció per a les víctimes. "El sistema registra una sèrie de dades personals de la víctima i de l'autor, orientant l'actuació al fet que en base de la situació i/o del relatat per la víctima i/o terceres persones, s'emplene una valoració de risc", explica un dels agents de la Guàrdia Civil que s'integren en este sistema des de 2018.

La implementació del Sistema VioGén a València ha sigut un esforç coordinat entre múltiples nivells de govern i cossos de seguretat. El fet que tots els municipis de més de 20.000 habitants en la Comunitat Valenciana estiguen operant dins del sistema destaca el compromís regional amb l'erradicació de la violència de gènere. Este compromís no sols és evident en les estadístiques de participació, sinó també en la constant capacitació i actualització dels agents involucrats.

Este sistema no és simplement una base de dades; és una ferramenta integral que facilita la coordinació entre diferents cossos de seguretat i altres institucions involucrades en la protecció de víctimes de violència de gènere. Segons l'agent de la Guàrdia Civil entrevistat, el sistema "permet establir un nivell de risc més precís que permet adaptar eixe nivell a una sèrie de mesures de protecció policial, independents a les mesures judicials que siguen adoptades".

Això significa que el sistema no sols registra incidents i dades, sinó que també ajuda a predir i previndre possibles situacions de perill per a les víctimes. A través de notificacions automatitzades, el Sistema VioGén informa les unitats policials competents sobre qualsevol canvi o incidència que puga afectar la seguretat d'una víctima. Este mecanisme és vital per a una intervenció ràpida i efectiva.

Sistema VioGén

Casos actius

Amb més de 13.000 casos actius en la Comunitat Valenciana, el Sistema VioGén està constantment en ús. Cada cas actiu rep una atenció detallada, des de la valoració inicial del risc fins a la implementació de plans de seguretat personalitzats. Estos plans no sols inclouen mesures policials, sinó també recomanacions d'autoprotecció per a les víctimes. "Les pròpies víctimes poden acte protegir-se arribat el moment. Cada víctima és diferent, cada agressor és particular, i cada cas és una causa amb molts factors que han de ponderar-se, encara que l'habitual és que s'informe les víctimes de totes les mesures que pot prendre per a protegir-se, independentment del nivell de risc que llance el sistema i el propi criteri de l'agent, que pot ser pujar la valoració de risc si ho considera oportú, mai baixar-ho", explica l'agent.

Les mesures d'autoprotecció poden variar, però sovint inclouen recomanacions com eixir de la vivenda en cas d'un episodi violent i telefonar immediatament als números d'emergència facilitats. Estes mesures són part integral del pla de seguretat i són dissenyades per a ser pràctiques i efectives en situacions de crisis.

Reptes en la protecció de les víctimes

Malgrat la sofisticació del Sistema VioGén, els agents enfronten diversos desafiaments en la seua labor diària. Un dels més significatius és la reticència de les víctimes a denunciar als seus agressors o a acceptar la protecció oferida. "La dificultat de les víctimes per a interposar denúncia contra la seua parella o exparella... no és obstacle perquè no s'actue", afirma el Guàrdia Civil. En molts casos, les víctimes estan tan emocionalment vinculades als seus agressors que temen les repercussions d'una denúncia o creuen que mereixen el maltractament que reben.

Un altre desafiament important és quan les víctimes desitgen tornar amb els seus agressors, fins i tot després d'haver sigut assignades mesures de protecció intensiva com la vigilància policial 24 hores. Estos casos plantegen dilemes significatius per als agents, que han d'equilibrar el desig de la víctima amb la necessitat de garantir la seua seguretat.

Taula VioGén de Massamagrell

Col·laboració Interinstitucional

La col·laboració entre les diverses forces policials és essencial per al funcionament del Sistema VioGén. "El sistema permet una col·laboració més àgil, ja que pot establir-se la situació en la qual es troba la víctima, i en el qual case que la mateixa es desplace entre diferents ubicacions... es pot realitzar el seguiment del cas sense dilacions", assenyala.

Malgrat els avanços, els desafiaments persistixen. Un dels més importants és la reticència d'algunes víctimes a denunciar als seus agressors o a acceptar protecció. "Un altre dels problemes amb els quals ens trobem radica quan les pròpies víctimes no volen ser protegides", comenta l'agent, subratllant la complexitat d'estos casos.

Futur del Sistema VioGén

L'agent també reflexiona sobre les millores necessàries per a augmentar l'eficàcia del Sistema VioGén. Malgrat ser una ferramenta crucial, emfatitza que "la protecció l'hem de fer nosaltres, no el sistema". L'experiència i l'evolució social continuaran modelant i perfeccionant este sistema.

Finalment, l'agent envia un missatge de suport i esperança a les víctimes de violència de gènere: "Cap persona mereix ser víctima de cap mena de violència. A vegades les mates creuen que el que els ocorre és el perquè s'ho mereixen, i això mai hauria d'ocórrer. Altres vegades, estan tan acostumades a patir episodis de violència que directament ho normalitzen". "Hi ha multitud de ferramentes a les quals les dones poden acudir per a rebre assessorament, nosaltres sempre estarem ací per a secundar-les en tot el que podem", conclou.

La província de València no sols lidera en xifres dins del Sistema VioGén, sinó que també mostra un compromís profund i continu en la lluita contra la violència de gènere, recolzat per la dedicació i l'esforç incansable dels seus agents de seguretat.