Societat

València impregnarà el seu lideratge en disseny a nivell mundial a la resta d'Espanya

La designació de València Capital Mundial del Disseny 2022 impulsarà aquest sector tant a escala autonòmica com a nacional

1 minut

Palau de les Arts Reina Sofia

València va ser designada per la World Design Organization per a ser el referent internacional del disseny mundial durant 2022, prenent el relleu d'altres ciutats com Lilla, Hèlsinki i Seül. El treball de professionals del disseny, l'arquitectura, interiorisme o la il·lustració al llarg dels últims cent anys van ser claus a l'hora de demostrar una cultura del disseny que s'estén per tot el territori. Així, grans talents, empreses i líders d'opinió del disseny mundial a tots els nivells acudiran a la seua cita amb València en els pròxims mesos.

Dimarts passat va tindre lloc la presentació de la València Capital Mundial del Disseny 2022. I, amb això es va donar a conéixer tots els programes i iniciatives que s'anaven a dur a terme durant l'any vinent amb eixe motiu.No obstant això, aquesta designació és més que un calendari d'accions, més que un llegat i més que una institució. És la materialització d'un ecosistema unit on organitzacions, professionals, empreses, universitats, escoles, entitats i institucions treballen conjuntament per a donar a conéixer el disseny a la societat. Una xarxa que integra a la societat valenciana des del seu teixit creatiu i a les diferents parts interessades: de la ciutadania als principals agents dels sectors públic i privat.

Però, ¿Com influirà aquesta iniciativa mundial en la resta de la Comunitat Valenciana? Corinna Heilmann, directora de programa de València Capital Mundial del Disseny 2022, compte que a tots “els municipis de València els integrem totalment”. “Per exemple, nosaltres treballem amb l'Associació del Calçat d'Alacant (Avecal), amb entitats de Castelló i englobem a tota la Comunitat Valenciana. De fet, som presents en els seus projectes i nosaltres som presents en els seus espais i prova d'això, per exemple, és que tenim una exposició a Vilafamés”.

Heilmann destaca que el que “englobem és tot el territori, però sobretot el que volem transmetre és que València és la Capital Mundial del Disseny, i representem el Mediterrani i a quasi tota Espanya. Ens agrada treballar amb tot el teixit creatiu d'Espanya i no sols València”.

És per això que aquest reconeixement a la capital valenciana influirà a altres ciutats d'Espanya de la mà d'esdeveniments com Madrid Design Festival i la Biennal Iberoamericana de Disseny i institucions com el FAD, el BCD i el Museu del Disseny de Barcelona. En aquest nivell ja s'han posat en marxa prop de 70 convenis de col·laboració amb entitats locals, nacionals i internacionals i s'han sumat a l'ecosistema de València Capital Mundial del Disseny 2022 un total de 16 centres acadèmics, 23 espais culturals, 28 entitats institucionals i un centenar de professionals creatius —Creative Supporters— que forma un nucli de dissenyadors i estudis creatius de gran diversitat.

Activació d'un ecosistema del disseny

El programa de València Capital Mundial del Disseny 2022 compta amb la implicació del 95% dels principals centres expositius i entitats culturals de la ciutat, com a IVAM, MuVIM, Centre del Carme Cultura Contemporània, Bombes Gens, Fundació Xirivella Soriano, La Rambleta, Veles  e Vents, Les Naus, Fira València, Reals Drassanes, Museu Faller, Espai Alfaro, Museu Nacional de Ceràmica González Martí, Museu de Ceràmica de Manises, Monestir de San Miguel dels Reis i MACVAC Vilafamés. Al costat d'ells, molts altres espais i agents clau, com Palacio de Congressos de València, Fundació Conexus, Fundació Arquia, Institut Français de València, Filmoteca, La Cabina, Cinema Jove, La Pineda Lab, Falles I+E…

Escoles i centres universitaris també s'han mobilitzat de manera activa creant diferents projectes en el marc de la capitalitat: Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Universitat Jaume I, UCH-CEU, ESIC, Barreira Art + Disseny, EASD València i EASD Castelló, LABA València, Berklee College of Music, Glasgow Caledonian University, entre moltes altres al costat de les quals hui es continuen sumant iniciatives.

Evidentment, València Capital Mundial del Disseny 2022 no seria possible sense el suport de les associacions professionals del sector —ADCV, CDICV, READ, CTAV, COACV, ComunitAD, Col·legi de Publicitaris de la Comunitat Valenciana, La Exprimidora, LAVAC, Dimova, ArtEnBlanc— i les institucions locals —Ajuntament de València, Generalitat Valenciana – IVACE, La Marina de València, Visit València, Fira València i Diputació de València—.

Així mateix, València Capital Mundial del Disseny 2022 rep el suport d'empreses col·laboradores com Actiu, Aidimme, Andreu World, Escato, Font Primavera, Gandia Blasco Group, Indústries Saluts, La Impremta, Logopost, LZF-Lamps, Padima, Point, Profiltek, Punt, Rolser, Tau ceràmica, Teika, Torrecid, Vés-los e Vents, Vondom i Zumex.

El projecte, promogut per la Associació València Capital del Disseny i amb la recentment creada Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana a càrrec del llegat, compta amb l'impuls de l'Ajuntament de València, Generalitat Valenciana, Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Diputació de València, Visit València, Fira València, La Marina de València, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Les Naus i l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE). A més de tindre com a entitats promotores a l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i al Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV).