Societat

València ha permés que més de 1.000 persones trans puguen canviar el seu nom en el SIP des de 2017

Aquest canvi es deu gràcies a l'entrada en vigor de la Llei trans de la Comunitat Valenciana en 2017 i desembre de 2021

1 minut

Dona amb una bandera trans

Un total de 1.005 persones han pogut fer el canvi de nom del seu SIP gràcies a la Llei trans de la Comunitat Valenciana. Així ho ha assegurat el Consell després de ratificar el contingut del segon informe sobre implementació, seguiment i millora de la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere en la Comunitat Valenciana.

Aquest informe, que abasta el període entre l'aprovació de la llei en 2017 i desembre de 2021, ha mostrat que la llei “ha suposat una millora significativa en la vida de les persones d'aquest col·lectiu en la Comunitat Valenciana, ja que han trobat en l'Administració una resposta adequada a les seues necessitats i un avanç en el reconeixement dels seus drets” ha assegurat el Consell.

Durant 2021 es va avançar en la Comunitat Valenciana en polítiques públiques encaminades a la inclusió de les persones trans gràcies a l'ampliació de la cartera de prestacions en l'àmbit sanitari i l'increment del personal del servei Orienta per a proporcionar ajuda psicològica i social a aquestes persones en cas que la demanen. També s'ha posat en marxa una xarxa residencial, que les inclou, en situació de vulnerabilitat, s'ha creat unitats especialitzades d'orientació en l'educació i s'ha avançat en la introducció d'aquestes persones en el món laboral amb ajudes dirigides a la seua contractació.

Atenció a persones trans

Les dades de l'informe reflecteix que una de cada tres atencions per Orienta són a aquest grup i que d'aquestes, una de cada quatre correspon al col·lectiu estranger, la qual cosa evidència major vulnerabilitat d'aquest col·lectiu.

Majorment, la majoria de les atencions són al grup de persones entre els 18-30 anys (47,4%), seguit del grup de 31-40 anys (17,9%). Això demostra la necessitat d'orientació per a les persones joves que estan en l'inici del procés. A més, un altre punt destacable és que hi ha equilibri de peticions quant a la identitat de gènere (49,4% són dones, un 40,9% homes i quasi un 10% persones no binàries).

El Consell també ha volgut recordar que en l'àrea d'Educació, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport va crear en 2016 un protocol d'acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l'expressió de gènere o la intersexualitat.

Delictes d'odi

Durant 2021 les oficines Orienta van atendre un total de 17 persones trans després de passar per situacions de transfòbia o delictes d'odi. Així mateix, les atencions del 112 sobre aquest col·lectiu han augmentat des de 2018 amb quasi 90 incidents per agressions, situacions de perill i incidents sanitaris.

Quant a les incidències per assetjament relacionades amb el col·lectiu LGTBI, van representar un 4% dels casos d'assetjament en el curs 2018-2019, un 7% en el 2019-2020 i un 6,8% en 2020-2021. Això demostra que l'odi a les persones d'aquest col·lectiu continua incrementant-se i que la seua realitat està menys visibilitzada del que deuria per por de majors represàlies tant en el centre educatiu com l'entorn familiar.

Etiquetes: